Els turistes sèniors a Europa arribaran a 140 milions el 2030 | Federació Hostaleria i Turisme de les Comarques de Girona

Blog

image_1

Els turistes sèniors a Europa arribaran a 140 milions el 2030

  |   Novetats

El Periódico. El seu mes preferit per a les vacances és, en un 30%, el setembre, davant l’agost i el juliol. El perfil correspon a una persona amb estudis superiors, jubilada i cada cop més digital. La xifra de viatgers de més de 60 anys gairebé es quadruplicarà respecte al 2010, tendència a l’alça que desestacionalitza el sector. Els jubilats espanyols gasten uns 845 euros per viatge, davant els 620 dels que tenen entre 35 i 49 anys

Disposen de temps, tenen uns ingressos estables i, sobretot, són més actius que mai. Les persones de més de 60 anys estan convertint-se en un filó per a les empreses de la denominada economia silver (o economia platejada, en al·lusió als cabells blancs que pentinen) i l’empremta d’aquest col·lectiu, que a Espanya suposa el 26,5% de la població, ja està fent-se notar en molts sectors.

Entre aquests, el turístic, que ha començat a detectar indicis de desestacionalització en els viatges, gràcies al pes que té el turista sènior. I és que el fet de no haver d’agafar-se necessàriament les vacances al juliol o a l’agost està allargant cada vegada més la temporada cap al mes de setembre, segons ha constatat l’Observatori Nacional del Turisme Emissor (ObservaTur), en la seva enquesta corresponent a l’estiu del 2024.
Incoporació dels ‘boomers’
La Comissió Europea preveu que per a l’any 2030 hi hagi a Europa uns 140 milions de viatgers de més de 60 anys. Seran el quàdruple dels que eren el 2010, gràcies a la incorporació de la generació dels baby boomers, nascuts en la dècada del 1960. Comptant, a més, que la previsió sobre la població mundial per al 2050 és de 3.200 milions de persones més grans de 50 anys, és cada vegada més clar que els sèniors suposaran una important quota de mercat al sector. Després d’anys d’haver d’atendre obligacions laborals i familiars, el benestar, el contacte social i l’enriquiment personal es converteixen per a ells en prioritat i la possibilitat de conèixer nous llocs és una de les alternatives més atractives.

“És, sens dubte, una tendència en alça. Fa un temps era habitual veure-ho a França o altres països europeus, on molts jubilats aprofiten per conèixer llocs fora de la temporada alta. Ara ho fan també els espanyols”, corrobora Pere Massanés, que és membre de la junta de l’Associació Corporativa d’Agències de Viatges Especialitzades (Acave), que compta amb més de 450 associats del sector.

Els turistes silver espanyols viatgen en el seu cotxe particular, prefereixen anar d’hotel i es mouen pel mateix país. I, una dada important, gasten bastant més que les generacions més joves, uns 845 euros de mitjana davant els 620 dels quals tenen entre 35 i 49 anys. I, sí, el seu mes preferit per a les vacances és, en un 30% dels casos, el setembre davant el 27% dels que escullen l’agost o el 21% dels que les fan al juliol.

Un altre estudi recent, el Baròmetre del Consumidor Sènior del Centre d’Investigació Ageingnomics de la Fundació Mapfre descriu aquest turista com una persona amb estudis superiors, jubilada i cada vegada més digital. Gaudeix també de bona salut, té més interessos culturals i més temps per a l’oci que els seus pares, elements que formen un còctel que fa que els viatges turístics –la majoria fets en parella i amb estades mitjanes d’entre 8 i 12 dies– siguin una de les seves principals prioritats.

“Noves experiències”

“Són més exigents, tenen clar el que volen i busquen noves experiències. També són més autònoms i tenen disponibilitat per viatjar en qualsevol època de l’any”, detalla Juan Fernández Palacios, director del Centre d’Investigació Ageingnomics. De fet, segons el seu estudi un 30% dels sèniors han sortit de vacances dos o tres vegades en els últims 12 mesos, i un 7% ho ha fet en més de quatre ocasions.

Quan van a l’estranger, “solen preferir els viatges en grup, amb un guia o acompanyant i amb visites i serveis prèviament reservats i inclosos en el preu”, prossegueix Massanés, que regenta una agència de viatges a Manresa. “Busquen viatjar sense haver de patir maldecaps, d’una manera tranquil·la”, afegeix. ¿Les seves escapades favorites fora d’Espanya? “Evidentment les capitals europees, que tot i que ja les coneguin, no els importa repetir, més que res perquè són ciutats molt vives i a aquests turistes els agrada descobrir el que hi hagi de nou “, assenyala. “Però també s’apunten a seguir la Ruta de la Seda a l’Uzbekistan o a viatjar per Turquia o Egipte”, continua dient el propietari de Viatges Masanés.

Vista la importància que està agafant aquest segment de població, la Comissió Europea ha comminat la indústria turística a posar-se les piles per no només aprofitar una opció clara de negoci, sinó també per adaptar els recursos ja existents a aquest públic. És, remarca la Comissió, un nínxol de negoci clau per continuar avançant en la lluita contra l’estacionalitat. “A nosaltres, a les agències de viatges, aquest tipus de client ens ha salvat, perquè ens dona feina al llarg de tot l’any”, remarca Massanés, que assegura que cada vegada hi ha més empreses del seu sector especialitzades en aquesta franja d’edat.