Els treballadors de més de 55 anys ja suposen a Girona el 20% del mercat laboral | Federació Hostaleria i Turisme de les Comarques de Girona

Blog

Els treballadors de més de 55 anys ja suposen a Girona el 20% del mercat laboral

  |   Novetats

Diari de Girona. S’ha més que duplicat en els últims vint anys, passant de 31.000 a 77.000. El col·lectiu d’entre 55 anys i 65 anys és el que té una taxa d’atur més elevada.

El mercat laboral no s’escapa de l’envelliment progressiu que pateix la població de les comarques gironines. Ho fa a un ritme eleva, la qual cosa complica força el relleu generacional en molts sectors econòmics, que tenen cada vegada més difícil trobar els treballadors necessaris per a substituir aquells que es jubilen.

En poc més de vint anys, la població activa de la província de més de 55 anys ha passat de 31.000 a 77.000 persones, la qual cosa significa que s’ha més que duplicat, d’acord amb les dades detallades de l’EPA. En termes percentuals, els treballadors més experimentats suposen ja prop del 20% de tota la força laboral gironina –el que inclou tant als ocupats, com als aturats que busquen una feina- davant de l’11% de fa vint anys.

La situació posa a prova els ressorts del propi mercat laboral, sobretot si es té en compte que les noves generacions que s’incorporen són cada vegada menys nombroses. En el cas dels més jo

ves, els que tenen entre 16 i 24 anys el descens a penes es nota. Els efectes de la caiguda de la natalitat si s’observen clarament entre el tram d’edat que va dels 25 als 34 anys, una edat a la qual la majoria ja s’ha incorporat al món laboral, que ha caigut més d’un 15% l’última dècada.

Falta de relleu generacional

«Hi ha un problema claríssim de relleu generacional en tota l’economia espanyola, que haurem d’afrontar en els pròxims anys. I la solució no és senzilla, perquè totes les opcions suposen un cost econòmic o social», assenyala el director de Randstad Research, Valentín Bote.

D’aquesta forma, l’expert assenyala que la primera mesura hauria de ser requalificar a l’enorme volum d’aturats que encara arrossega l’economia, «la qual cosa suposa dedicar molts més recursos econòmics dels que ara es destinen a aquesta finalitat i també un esforç personal per part dels afectats». Al costat d’això, Pot també veu inevitable que vinguin més treballadors de l’estranger, la qual cosa també implicarà un major esforç per a integrar-los socialment.

Aquest relleu generacional és especialment complicat en aquells sectors més castigats, o amb horaris i condicions laborals menys actractius. A les comarques gironines, la situació es nota sobretot en el sector primari. Per aquest motiu, s’han posat en marxa iniciatives com la que vol facilitar la incorporació de nous pescadors al mercat de treball En aquest sentit, la confraria de pescadors i l’administració han posat en marxa un programa formatiu en el qual els participants -un cop completada la formació teòricapodran treballar durant la temporada d’estiu en una de les embarcacions amb contracte remunerat.

Al camp, la situació és també greu. La majoria dels ocupats en el sector tenen més de cinquanta anys, i malgrat els programes d’incentius per incentivar l’arribada de joves al sector, les diferents crisis que han patit el sector agrícola i ramader, dificulten l’èxit d’aquestes iniciatives.

El comerç de proximitat també pateix el fenomen. Cada mes veiem comerços històrics que abaixen la persiana. Fa pocs dies, el president de PIMEComerç, Àlex Goñi, alertava que el sector tenia un problema rendibilitat «fet que fa molt difícil el relleu generacional». Segons una enquesta de la patronal de petites i mitjanes empreses, nou de cada deu comerciants veu «molt costós» mantenir el seu negoci amb els impostos, normatives i taxes actualment vigents.