Els salaris pugen a Espanya però el poder de compra continua estancat | Federació Hostaleria i Turisme de les Comarques de Girona

Blog

Els salaris pugen a Espanya però el poder de compra continua estancat

  |   Novetats

Diari de Girona. El sou dels treballadors de base va escalar un 8,8% l’any 2023, mentre que els més perjudicats van ser els comandaments intermedis.

Els sous dels treballadors de base van pujar intensament durant el 2023, per sobre dels preus i guanyant així poder adquisitiu. Tot i això, Roma no es va construir en un dia i el poder de compra perdut per la gran majoria dels empleats durant les dues últimes crisis no es recupera per un bon exercici en termes salarials.

Així ho constata un informe de la consultora Icsa i de l’escola de negocis Eada publicat ahir i que analitza l’evolució de les remuneracions des del 2007. La conclusió és que el poder de compra dels assalariats és avui menor que quan va esclatar la crisi del totxo i financera. «Estem presentant un estudi que no ofereix gaires notícies», va reconèixer el soci director de l’àrea d’estudis d’Icsa, David Suárez.

L’informe d’Icsa i Eada, elaborat sobre la base de 80.000 referències salarials recollides entre el juliol del 2022 i el juliol del 2023, retraten un 2023 salarialment més beneficiós per als treballadors de base que per als seus superiors. Una imatge que coincideix amb els estudis d’altres cases, com el recent de Ceinsa.

Concretament, el document presentat ahir constata que la remuneració dels empleats de base va augmentar el 2023 respecte el 2022 un 8,8%, l’increment més folgat de la sèrie històricament i substancialment per sobre de les estimacions d’altres fonts, com el salari per hora efectivament treballada de l’INE (5%) o les dades de nòmines recopilades en temps real per CaixaBank Research (3,6% en el darrer trimestre).

Els autors de l’anàlisi atribueixen aquesta forta pujada a un triple fet: una pujada intensa del salari mínim interprofessional (SMI), que va ser del 8%; uns augments pactats per convenis col·lectius per sobre de la inflació, que va ser del 4,6%; i la dificultat creixent per a les empreses a l’hora de trobar determinats perfils. Una intensa pujada per als empleats rasos i més moderada per als directius, del 3,3%. L’informe d’Eada i Icsa ho justifica per la «consecució d’objectius». Segons les darreres dades de la Central de Balanços Trimestral publicades pel Banc d’Espanya, referents al primer semestre del 2023, els beneficis empresarials van augmentar en termes interanuals un 17,7%.

Per als que el 2023 no va ser un bon any va ser per als comandaments intermedis, que van veure reduïdes les remuneracions un 3,8%, cosa que els autors de l’estudi atribueixen a l’escenari d’incertesa actual que viuen les companyies a curt termini. «En èpoques de bonança són els primers que veuen pujar el sou i en moments d’incertesa són els primers que veuen minvar les remuneracions», va explicar Jordi Assens, professor d’Eada.

Irrupció de la IA

La posició dels comandaments intermedis no és favorable a futur, en tant que la irrupció de la intel·ligència artificial amenaça en major mesura els seus rols, aprofundint en estructures empresarials més polaritzades, amb més empleats de base i caps i menys personal entre els uns i els altres.