Els salaris equivalen als de fa vint anys i els treballadors produeixen un 12% més
Diari de Girona. El poder adquisitiu dels treballadors catalans porta dues dècades estancat, segons un informe de la Cambra de Comerç de Barcelona.
Els salaris que les empreses catalanes paguen als seus treballadors porten dues dècades estancats, en termes de poder adquisitiu. Mentre la productivitat d’aquests mateixos empleats, és a dir, quant generen amb el seu treball per als propietaris d’aquestes empreses que els paguen el sou, ha augmentat gairebé un 12% des del 2000.
En ple debat sobre si l’economia catalana està o no estancada, la Cambra de Comerç de Barcelona ha publicat un informe en el qual constata que aquest estancament s’enceba, principalment, en la renda dels treballadors. «Els salaris a Catalunya són baixos, no són els que ens correspondria», va reconèixer la presidenta de l’entitat, Mònica Roca. «Una altra cosa és el que fem per a apujar aquests salaris», ha afegit.
Un procés de devaluació salarial que no ha sofert únicament Catalunya i que aquí la Cambra explica per, entre altres, la major competència global, les deslocalitzacions i desindustrialització de part del teixit productiu.
A Catalunya els sous van créixer molt durant la primera dècada del segle XXI. L’economia catalana bombollejava i el salari per hora va arribar a augmentar en termes reals, és a dir, descomptant la inflació, un 9,1%. No obstant això, va esclatar la crisi financera i immobiliària i aquest miratge, d’una certa convergència amb els estàndards europeus, es va trencar.
Els treballadors catalans es van endinsar en un cicle d’estancament, gran part del qual les empreses el van aprofitar per a guanyar la productivitat que fins llavors no havien tingut. Aquest indicador mesura el PIB generat per hora treballada a euros constants. Si l’empresa produeix més o el mateix i paga menys per això, la productivitat puja. I això és el que ha passat a Catalunya des de l’esclat de la bombolla immobiliària, tal com recull la Cambra a través dels seus indicadors de progrés i benestar.