Els ramaders temen que la carn de pollastre es dispari amb la nova llei sobre benestar animal | Federació Hostaleria i Turisme de les Comarques de Girona

Blog

Els ramaders temen que la carn de pollastre es dispari amb la nova llei sobre benestar animal

  |   Novetats

Diari de Girona. El sector denuncia que la normativa que prepara la Comissió Europea podria triplicar els preus.

 L’alerta la llançaven fa un parell de setmanes els ramaders, especialment els que crien pollastres, porcs i conills. Després de llegir-se un esborrany de la norma que prepara la Comissió Europea sobre com haurà de ser el model de producció de carn en els Vint-i-set, la Coordinadora d’Organitzacions d’Agricultors i Ramaders (COAG) avisava que si s’arriben a aplicar algunes de les mesures previstes en aquest document, els preus de venda de la carn de pollastre s’haurien de triplicar. Així, si actualment el quilo d’aquesta au sencera està en 3,25 euros, si la normativa s’aprova es podria arribar als 9,75 euros per quilo, assegura la plataforma agrària. Seria un altre gerro d’aigua freda per als consumidors en plena escalada de la inflació.

De moment, Brussel·les guarda oficialment silenci, però ja hi ha hagut veus que han desmentit, o almenys rebaixat, la intensitat de la crisi temuda pels productors espanyols. Fonts oficioses de la Comissió han assegurat que per ara només hi ha esborranys i negociacions obertes, però insisteixen que ara com ara no hi ha cap document ni posició adoptada. Encara més, tots els avenços que s’havien fet fins ara sobre aquest assumpte han quedat paralitzats, perquè cal avaluar bé l’impacte. Insisteixen, a més, que aquesta és només una pota d’una estratègia molt més àmplia per regular el procés anomenat «de la granja a taula». Conclusió, afegeixen les mateixes fonts: els ramaders s’estan posant la bena abans que la ferida perquè avui és impossible calcular quant pujarà el preu del pollastre perquè es desconeixen quines seran les mesures que hauran d’adoptar les explotacions.

«Fa temps que ens estan arribant notícies sobre les intencions de Brussel·les que s’enduriran les condicions per a la cria d’espècies ramaderes i això està generant molta inquietud en un sector que està format per empreses molt fràgils», admet Jordi Armengol, responsable de Ramaderia al sindicat Unió de Pagesos.