Els preus s'enfilen dues dècimes al maig a Girona | Federació Hostaleria i Turisme de les Comarques de Girona

Blog

Els preus s’enfilen dues dècimes al maig a Girona

  |   Novetats

Diari de Girona. L’arribada de l’estiu i la temporada turística es fa notar i els allotjaments s’encareixen un 7,9%.

Els preus s’enfilen dues dècimes (0,2%) durant el mes de maig a les comarques gironines, segons les darreres dades de l’Índex de Preus al Consum (IPC) que periòdicament fa públiques l’Institut Nacional d’Estadística (INE). Una pujada que es modera respecte al mes anterior, quan els preus es van incrementar set dècimes.

L’arribada de l’estiu i la temporada turística es fa notar a les comarques gironines. Perquè els preus dels allotjaments s’han encarit fins a un 7,9%. Una pujada acompanyada de l’increment dels paquets turístics (+1,6%) i els bars i restaurants (en aquest cas, però, tan sols un 0,3%).

En paral·lel, el mes de maig també ve marcat per la pujada del preu de la roba i el calçat (+2,4%) i el paquet format per l’electricitat, el gas i els carburants. Segons recull l’estadística, en aquest cas l’increment ha estat d’un 0,9% -a l’abril, va ser d’un 1,3%- però en comparació amb l’any passat, ara pagar les factures o bé omplir el dipòsit arriba a ser un 6,7% més car.

Per altra banda, tot i que a l’abril els aliments i les begudes s’encarissin després de mesos moderant-se, ara tornen a anar a la baixa. Això sí, tan sols un tímid 0,4%, cosa que fa que anar al supermercat i omplir la nevera per passar la setmana ara sigui un 2,8% més car que l’any passat.

No són, però, els únics productes i serveis que aquest maig s’abarateixen. També ho fan el transport (-0,7%), els electrodomèstics (-2,1%), el lloguer de vehicles (-1,2%), els equips de telefonia (-1,1%), els mobles i els articles de la llar (-0,5%) o els llibres i objectes de papereria (-0,3%).

A l’hora de decantar la balança, però, la inflació continua fent-se palesa. De fet, a les comarques gironines l’IPC interanual remunta tres dècimes i tanca el maig al 3,4%. Es torna, d’aquesta manera, a registres similars als de finals del 2023 i principis d’aquest any 2024.

És veritat que s’està molt per sota dels registres que l’IPC interanual va viure ara fa dos anys (en què aquest percentatge havia arribat a catapultar-se més enllà del 10%). Però també és cert que d’ençà de l’estiu del 2023, i exceptuant un lleuger parèntesi al febrer, aquest índex ha anat a l’alça. I que aquí també s’hi sumen els increments anteriors que havia anat registrant.

Un 3,6% a Catalunya

L’índex de preus de consum (IPC) va pujar al maig un 3,6% interanual a Catalunya, tres dècimes més que el mes anterior, bàsicament per l’encariment de l’electricitat i un descens més baix dels carburants.

Pimec veu «resistència» en la baixada del preu dels aliments i l’energia, però no un tensionament. Per la seva banda, CCOO considera que les dades de l’IPC del maig evidencien una «situació de recuperació de la normalitat econòmica», mentre que la UGT creu que les xifres constaten que «continua la tendència inflacionista» i demana polítiques que moderin els preus, sobretot els de productes de necessitat bàsica.