Els preus es mantenen a Girona però l’IPC interanual segueix disparat fins al 6,8%
Diari de Girona. La roba i el calçat registren un descens del 10,6%. Les rebaixes de roba i calçat van frenar l’escalada de preus a les comarques gironines i, per primer cop en mig any, l’Índex de Preus al Consum (IPC) va tancar el gener mantenint-se invariable. És a dir, que es va situar en el 0,0%. A això s’hi suma també el fet que l’electricitat i el gas, si bé han continuat pujant, ja no registren increments tan desmesurats com els de finals d’any. De totes maneres, però, a la província l’IPC interanual continua disparat i se situa ara en el 6,8%. És només una dècima menys en comparació amb el desembre, quan aquest índex va batre tots els rècords a les comarques gironines, i suposa la segona taxa més elevada de tota la sèrie històrica (que es remunta fins el 1994).
Així, el 2022 va començar amb els preus sostinguts, de mitjana, a les comarques gironines. Segons recull l’estadística que periòdicament publica l’Institut Nacional d’Estadística (INE), en comparació amb el desembre, l’IPC es va mantenir invariable a la província.
Al darrere d’això, però, hi ha una causa clara: les rebaixes. Tot i que hi va haver comerços que ja van començar-les durant les festes, els descomptes es van intensificar després de Reis. I això es nota en l’estadística, perquè la roba i el calçat van registrar un descens del 10,6%.
A això també s’hi afegeix el fet que, durant el gener, l’electricitat i el gas van atenuar l’alça que van registrar a finals del 2021. Van continuar encarint-se, això sí (en concret, un 1%), però no van registrar aquells increments tan elevats com els del desembre (quan van arribar a apujar-se fins a un 8,9% en només un mes).
De totes maneres, l’escalada de preus de la llum i el gas es deixa notar -i molt- quan es fa la comparativa interanual. Perquè en comparació amb el gener del 2021, ara els gironins paguen aquestes factures fins a un 37,9% més cares.
Apart d’aquests dos grups, l’estadística de l’INE també permet veure com el gener va ser un mes d’alts i baixos. Entre aquells productes i serveis que es van encarir destaquen el transport (+2,1%), les assegurances (+1,4%), els vehicles (+2%) o els aliments (+0,7%). Per contra, però, l’esclat de l’òmicron i la temporada baixa va fer baixar el preu dels paquets turístics (-7,6%) o de l’oci i la cultura (-0,7%).
De totes maneres, que l’IPC tanqui el gener sense variació també suposa que la taxa interanual d’aquest índex es mantingui disparada. Perquè en comparació amb l’inici del 2021, a les comarques gironines els preus ara són fins a un 6,8% més cars.
És només una dècima menys en comparació amb el desembre, quan l’IPC interanual es va situar en el 6,9% i va batre tots els rècords. I suposa, doncs, la segona taxa més elevada de tota la sèrie històrica (que es remunta fins al 1994). Això s’explica no només per l’encariment que durant el darrer any han registrat la llum, el gas i els carburants (+37,9%), sinó també per les pujades de preu del transport (+11,4%), l’alimentació (+5,3%), la roba i el calçat (+7,5%), el lloguer de vehicles personals (+14,5%), els serveis financers (+10,6%) o els serveis d’allotjament (+9,6%).