Els preus de l'habitatge d'obra nova i de segona mà continuen a l'alça a Girona | Federació Hostaleria i Turisme de les Comarques de Girona

Blog

Els preus de l’habitatge d’obra nova i de segona mà continuen a l’alça a Girona

  |   Novetats

Diari de Girona. Els col·legis d’API de Girona, el d’Administradors de Finques i el Gremi de Promotors i Constructors d’Edificis presenten el 46è Estudi de Preus de Mercat. La falta d’oferta provocada «sobretot per la inestabilitat jurídica» dispara els lloguers.

Els preus de l’habitatge d’obra nova i el de segona mà continuen amb una lleugera tendència a l’alça, segons les dades del 46è Estudi de Preus de Mercat dels habitatges de la província de Girona, que ahir van presentar el Col·legi d’API de Girona, el Col·legi d’Administradors de Finques i el Gremi de Promotors i Constructors d’Edificis de Girona.

Des del Gremi de Promotors remarquen que la poca producció fa que els preus es mantinguin a l’alça, tot i que sense superar la inflació. Es tracta, però, d’una situació similar a la dels últims exercicis. Malgrat aquesta evolució alcista, els preus es troben dins d’uns paràmetres de moderació. Tot i això, en molts municipis el preu de l’habitatge de segona mà supera el de nova construcció.

Els municipis on els preus s’han «estabilitzat» més han estat Banyoles, Olot, Salt i Palamós. Girona, Lloret de Mar, Figueres i Roses són els que han experimentat una evolució més positiva aquest últim any.

«La incertesa entorn a la regulació del mercat immobiliari, sumat a l’escassetat de sòl finalista, la falta de mà d’obra i l’increment del tipus d’interès, condicionaran l’activitat d’obra nova per aquest 2023 perjudicant la inversió en habitatge que continuarà sense respondre al creixement de la demanda», assegura el president del gremi, Miquel Bosch. «Portem més de 10 anys amb un ritme de construcció molt baix i aquest dèficit d’habitatge nou provoca tensió en els preus en forma de creixements sostinguts», afegeix.

Pel que fa als habitatges de segona mà, el president del col·legi d’API de Girona, Joan Company, remarca que hi ha una tendència general a tota la província amb preus estables amb una lleugera tendència a l’alça. A Girona capital, el mercat immobiliari es manté actiu amb una important demanda de compra i reducció d’oferta de pisos. Per això, diu, «el preus tendeixen a un lleuger increment».

A les poblacions de la costa, les segones residències hi juguen un paper important i fan que el mercat també continuï actiu. «Tot i l’augment de preus, gràcies al fet que el mercat de segona mà no està vinculat a les condicions de finançament hipotecari nacional, atès que el client dominant és estranger, suposa un 31,71% en les compravendes durant el primer trimestre de 2023, en els darrers anys la compra d’estrangers suposava al voltant del 25%», afegeix.

En relació al lloguer, l’anàlisi constata un increment «generalitzat» dels preus en tots els tipus d’habitatge, en funció del nombre de dormitoris (2, 3 i 4) i amb caràcter anual, prenent com a base l’estudi d’abril de 2022 i fins a l’abril 2023. Així a Girona capital l’increment s’ha situat en el 13,40%; per les poblacions d’interior (Banyoles, Figueres, Salt, Olot i Santa Coloma de Farners) l’increment ha estat de l’11,80% i en les poblacions de costa, (Palamós, Blanes, Lloret de Mar, Roses i Sant Feliu de Guíxols) ha estat inferior, situant-se en el 6,20%.

Llogar un pis de dues habitacions a Girona ciutat costa 711 euros al mes, segons dades de l’estudi.