Els preus de la indústria registren un nou màxim històric a Catalunya | Federació Hostaleria de Girona

Blog

Els preus de la indústria registren un nou màxim històric a Catalunya

  |   Novetats

Diari de Girona. Al conjunt de l’Estat, l’Índex de Preus Industrials (IPRI) augmenta un 31,9%, la xifra més alta des del 1976.

Els preus de la indústria a Catalunya van créixer durant l’octubre un 17,6% respecte a l’any passat, el que suposa un nou màxim històric –es recullen dades per comunitats des del 2002-, segons les xifres provisionals publicades ahir dijous per l’Institut Nacional d’Estadística (INE). La taxa se situa en gairebé quatre punts superior a la registrada el mes de setembre i acumula nou mesos consecutius a l’alça arran de la crisi de les matèries primeres viscuda recentment.

A Catalunya, l’increment de preus respon en gran part a l’encariment de l’energia (+59,6%), els productes metal·lúrgics (+46,1%) i els productes químics (+25,9%). Al conjunt de l’Estat, l’Índex de Preus Industrials (IPRI) el mes d’octubre va créixer un 31,9% interanual, la variació més alta des del gener de 1976.

Catalunya, a la cua

Malgrat el fort augment de preus, Catalunya és una de les comunitats on menys s’encareixen els productes industrials. Per sota només apareixen La Rioja i el País Valencià, que han registrat variacions del 12,7% i del 16,9%, respectivament. A l’altra banda del rànquing hi ha comunitats com Astúries o les Canàries, on la taxa interanual de l’IPRI es va situar durant l’octubre per sobre del 80%.

Des que va començar l’any, els preus industrials a Catalunya s’han incrementat un 16,5%, impulsats per l’energia (+52,8%) i els béns intermedis (+17,6%). Pel que fa al conjunt de l’Estat, l’IRPI ha crescut un 29,4% en l’acumulat de l’exercici.