Els preus augmenten dues dècimes a l’octubre a les comarques gironines
Diari de Girona. L’electricitat, el gas i els combustibles registren una baixada de 9,7 punts.
Després de mantenir-se invariable al juliol i a l’agost, i de tancar el setembre fins i tot amb un lleuger descens del 0,8%, l’Índex de Preus al Consum (IPC) s’ha enfilat lleugerament aquest octubre a les comarques gironines. Segons recullen les dades que periòdicament fa públiques l’Institut Nacional d’Estadística (INE), a la demarcació de Girona el mes d’octubre es va tancar amb un lleuger repunt de dues dècimes (+0,2%).
Alguns preus baixen
Pel que fa a alguns productes, a la província les dades de l’IPC d’aquest octubre recullen un descens remarcable, entre ells aquell que registra tot el paquet format pels serveis bàsics i els combustibles. La rebaixa de 20 cèntims del litre aplicada per l’Estat, sumada a la davallada que ha experimentat el preu del gas i les mesures per atenuar l’encariment de l’electricitat, van provocar que l’electricitat, el gas i els combustibles tanquessin el mes amb una baixada del 9,7%. Això sí, en comparació amb un any enrere, continuen essent un 15% més cars.
En paral·lel, durant l’octubre, i amb l’entrada en temporada baixa, també van disminuir els preus dels paquets turístics (-4,3%) i dels allotjaments (-6,2%). I tant l’oci i la cultura com els restaurants registren un descens mínim (-0,1%).
En canvi, a l’octubre es van continuar encarint productes que formen part del dia a dia del cistell de consum. Va créixer el preu dels aliments (+2%), la roba i el calçat (+6,4%), el lloguer de vehicles (+1,4%) i l’ensenyament (un +5,3% la secundària i un +1,6% la primària). També es van encarir la sanitat (+0,8%) i el transport (+1,1%).
L’IPC d’aquests darrers mesos també ha contribuït a moderar la taxa interanual de l’índex, que aquest octubre va passar a situar-se al 7,7%. Els efectes de la inflació continuen, però de moment es deixen enrere els rècords històrics que s’havien assolit -les dades de l’INE es remunten fins al gener del 1993- en què l’IPC interanual havia arribat a catapultar-se més amunt de l’11%.
A nivell català la taxa anual de l’Índex de Preus de Consum (IPC) confirma la tendència a la baixa, i per tercer mes consecutiu va caure i es va situar en el 6,8% a l’octubre, 1,7 punts menys que al setembre, segons l’Institut Nacional d’Estadística (INE). Tot i tractar-se d’una taxa encara elevada, és la més baixa des del gener d’aquest any, quan va ser del 5,9% i va començar a escalar fins a tocar sostre al juliol, amb un 10,3%.
A Catalunya també es replica la tendència a l’alça dels preus dels aliments i les begudes no alcohòliques. A l’octubre, van pujar 1,1 punts més respecte al setembre, fins al 14%, i assoleix la taxa més alta de la xifra històrica, que es remunta al 2002 quan l’INE va començar a recollir les dades de la inflació per comunitats. Al conjunt de l’Estat, l’increment va ser d’un punt, fins al 15,4% i també registra la xifra més alta des d’aquell any.
Si s’analitza més al detall el cistell de consum, es dispara el preu del sucre (+36,5%), de les llegums i les hortalisses fresques (+24,6%), de l’oli i els greixos (+22,6%) i de la llet i els productes làctics (+24,9% i 18,8%, respectivament). Pel que fa les carns, la de vaca puja un 13%, l’ovina ho fa un 10,2% i la de poc un 10,1%, mentre que el preu del pa s’enfila un 10,8%.l’11%.