Els pagaments avançats d'hipoteques es van frenar durant l'estiu passat | Federació Hostaleria i Turisme de les Comarques de Girona

Blog

Els pagaments avançats d’hipoteques es van frenar durant l’estiu passat

  |   Novetats

Diari de Girona. Les famílies que podien afrontar aquests pagaments ja ho han fet, mentre que altres llars no tenen prou recursos.

 La inusitada escalada dels tipus d’interès afavorida pels bancs centrals per combatre la inflació ha provocat un fortíssim augment de les quotes hipotecàries des de principis de l’any passat, cosa que ha portat les famílies que s’ho podien permetre a pagar de manera anticipada part dels seus crèdits per reduir el deute i frenar el cop. Les amortitzacions anticipades permeten reduir la quota (de manera que es paga menys al mes) o retallar el termini de venciment del crèdit (de manera que a la llarga s’abonen menys interessos). Aquesta tendència a incrementar els pagaments avançats, però, va començar a donar símptomes clars de desacceleració durant l’estiu i els bancs preveuen que aquest fre es mantindrà en els pròxims mesos.

«El tercer trimestre hem vist una certa desacceleració en els prepagaments hipotecaris: van ser d’uns 1.000 milions d’euros, davant dels 1.200 milions del segon trimestre, encara que any rere any continuen tenint un pes rellevant en la cartera hipotecària. En el futur, esperem que la tendència es continuï desaccelerant. El més lògic és que bona part dels estalvis destinats al prepagament d’hipoteques ja s’hagin utilitzat i per tant la disponibilitat que hi ha per seguir fent prepagaments segueixi desaccelerant-se en línia amb el context econòmic», va resumir recentment la directora financera del BBVA, Luisa Gómez Bravo.

Les xifres del Banc d’Espanya confirmen aquesta tendència. El saldo d’hipoteques es va reduir en 3.598 milions d’euros durant els tres mesos de l’estiu, malgrat que es van concedir nous crèdits per valor de 13.172 milions, cosa que implica que les amortitzacions van ser de 16.770 milions. Aquesta darrera xifra és de 1.002 milions d’euros i un 6,3% superior a la del mateix període del 2022, fet que suposa un fre respecte a l’increment interanual registrat el segon trimestre (2.036 milions i un 12,5%), que a ja va ser menor que els del primer trimestre (5.091 milions i un 35,9%) i el quart del 2022 (6.427 milions i un 49%).

Les dades no semblen apuntar que les famílies s’estiguin quedant sense estalvis. Segons l’INE, la renda disponible bruta va créixer un 12,2% el segon trimestre, més que la despesa en consum (5,2%), de manera que l’estalvi que van generar (50.298 milions) es va elevar fins al 20% de la seva renda disponible, davant del 14,7% del primer trimestre.

L’alentiment de l’alça de les amortitzacions, segons fonts financeres, està més relacionat amb el fet que la majoria de les famílies que podien permetre’s prepagar part de les hipoteques per pal·liar el cop de l’euríbor ja ho han fet, mentre que altres llars no tenen prou recursos. A més, destaquen que l’estalvi total no és igual que l’estalvi excedent. Segons el Banc d’Espanya, les famílies amb més renda i, per tant, més recursos disponibles, han repagat anticipadament fins a 1,6 vegades més que els menys acabalats.