Els museus de Girona es reactiven
Diari de Girona. Els gestors són optimistes, tot i que les xifres encara estan lluny a les de pandèmia. Els museus gironins mostraven ahir una imatge ben diferent a la de fa un any i mig enrere, quan la pandèmia els va deixar amb les portes tancades. Gironins i turistes van omplir diumenge els espais culturals municipals en un dia, el primer diumenge de mes, que eren gratuïts. Els museus han incrementat tots les xifres respecte l’any passat en una reactivació progressiva. El total de visitants el 2020 va ser de 66.717 persones, mentre de gener a novembre ja han passatpels espais culturals 99.727 visitants. Que aquest 2021 se superaran els 100.000, vaja.
«Els equipaments manifesten la seva moderada satisfacció, ja que, encara que s’està lluny dels resultats obtinguts el 2019, durant els mesos d’agost a novembre del 2021, les xifres es recuperen i són com les d’abans de la pandèmia», constaten fonts municipals que afegeixen que «en algun cas millors i tot». La visió és optimista perquè les xifres mostren clarament el canvi de tendència i la reactivació.
Les dades conjuntes del Museu d’Història de Girona, el dels Jueus, el Museu del Cinema, la Casa Masó i el Centre d’Art Contemporani suposen un increment de 33.010 visitants. El Museu d’Història dels Jueus és l’equipament amb un major increment, 15.994 persones més. En el que portem d’any ja hi han passat 32.161 persones. El Museu del Cinema mostrava ahir una imatge gens diferent a la de cafeteries, botigues o carrers de Girona. Sobretot famílies omplien els espais i els petits participaven de les activitats organitzades. Ha tingut des del 2020, 12.247 visites més arribant a les 32.309.
Des de l’Ajuntament remarquen que el creixement reflecteix una realitat «que no depèn de l’oferta, propostes o activitats dels Museus, ans de la situació en la que ens hem trobat». La Lluïsa Sanz i en Miquel Arenas, de Barcelona, amb l’hotel al costat d’aquest museu ho corroboraven ahir. No n’havien visitat cap des es va iniciar la pandèmia. I ahir es van apropar al del Cinema i el Museu d’Arqueologia. El Museu d’Història de Girona, la Casa Masó, i el Bòlit (el Centre d’Art Contemporani) registren increments més moderats. Aquest darrer de 15.053 a 17.013 visitants; de 13.715 a15.753 el Museu d’Història, i de 1.720 a 2.491 la Casa Masó.
Deixant de banda els de titularitat municipal, la resta també va recuperant-se. És el cas de les visites a la Catedral i el Tresor que se situen en 52.104 visitants el 2021. Tot i que són xifres lluny de les 92.588 del 2019, la reactivació també és notable, sobretot gràcies a la restauració de l’espai que ha dignificat el Tapís de la Creació. Ara la majoria de visitants a la Catedral tampoc es perden la visita al Tresor.
«El públic de proximitat i local serà molt important i farà variar l’estratègia»
El director del Museu del Cinema, Jordi Pons, diu que les visites escolars també es reactiven però té més dubtes dels turistes exteriors.
El director del Museu del Cinema de Girona, Jordi Pons, identifica tres tipus de públic bàsic per el seu equipament: el de proximitat, és a dir, el més local; l’escolar, i el turístic. I una primera conclusió que extreu després de l’esclat de la pandèmia, és que els visitants del territori o el seu voltant són els primers que s’han pogut recuperar quan l’activitat s’ha représ, sobretot a finals de l’any passat, quan encara vigents els confinaments locals i/o comarcals, les propostes que es feien, solien omplir els aforaments marcats. «El públic escolar també s’ha anat recuperant, sobretot aquest curs, i el turístic, tot i que aquest estiu hem crescut notablement respecte l’any passat, tot just està al 50% de les xifres de 2019», assegura.
Pons creu, per tant, clau apostar pel model de Museu «social i inclusiu». Segons ell «ara donarem més importància al públic local i de proximitat i això farà variar les estratègies. Els visitants turistes seran importants, però es posarà més el focus en la gent de proximitat, no només de Girona o rodalies, sinó també de Barcelona i Catalunya, per la qual cosa les propostes que fem haurem de ser pensades per a aquest perfil, perquè hi pugui participar».
El Museu del Cinema havia tingut fins el mes passat més de 32.000 visitants i era el que més en tenia de tots els equipaments municipals. El seu responsable assegura que «el públic de Girona i de proximitat ha continuat usant els museus i de cares a l’any que ve, seguirem recuperant-lo». Pons xifra que el 2022 poden arribar a xifres d’entre el 60-65% de 2019, quan encara no havia esclatat la pandèmia, amb la incògnita de què passarà amb el turisme. Si ens posem en el millor escenari, sense ser catastrofistes, pensem que la covid anirà remetent i serà un virus estacional com la grip. Però amb el públic turista és difícil predir què pot passar i quan creixerem». Per acabar assegura que els Museus «cal valorar-los pel que fan i per la seva implicació, i no tant pel número de visitants».
Al Museu del Cinema de Girona ahir el públic era ben variat. Compartien espai gironins i visitants, sobretot d’altres punts del país. Des del Centre d’Acollida de Girona havien vingut amb mig centenar de nens de 2 fins a 11 aprofitant les activitats organitzades.
La Raquel Hernández amb dos fills havien arribat de València. Mai han deixat d’anar als museus mentres han estat oberts i la visita al Museu del Cinema va ser ahir la primera Girona.
Arribats de Perpinyà per passar el dia hi havia una família francesa que en el seu cas, com la Lluïsa i en Miquel de Barcelona recuperen el costum de visitar museus d’abans de la pandèmia.