Els lloguers a Girona s'encareixen un 13% durant el darrer any | Federació Hostaleria i Turisme de les Comarques de Girona

Blog

Els lloguers a Girona s’encareixen un 13% durant el darrer any

  |   Novetats

Diari de Girona. La demarcació assoleix un nou rècord de preus que deixa enrere aquells que es pagaven abans de la crisi immobiliària.

Llogar un pis a la ciutat de Girona o a la zona de Palamós i Sant Feliug de Guíxols és més car que mai. En el cas de la capital de la província, la renda mensual se situa en 768,9 euros, un 13,6% més que fa un any, mentre que als municipis del litoral, el lloguer frega els 710 euros (+2,3%). A Figueres i Olot, els preus se situen per sota els 550 euros mensuals, lleugerament per sota els del primer trimestre, però amb pujades anuals del 5% i del 8% respectivament.

Són dades facilitades ahir per la Cambra de la Propietat Urbana de Girona a partir de les dades de fiances de lloguer d’habitatge dipositades a la Genralitat de Catalunya.

Els preus del lloguer a la demarcació han marcat un nou rècord històric, deixant enrere aquells que es van assolir el 2008; és a dir, just abans de la crisi immobiliària. Aquell any, a Girona, el lloguer mitjà va situar-se en 569,34 euros; a Figueres, en 507,42; a Olot, en 433,11, i als municipis de la costa, en 592,29 euros. Des de 2008 fins avui, els preus s’han disparat un 35,07% a la ciutat de Girona, a l’entorn d’un 20% a Olot i municipis del litoral, i prop d’un 6% a Figueres.

Pel que fa a l’estimació del parc d’habitatge de lloguer, totes les demarcacions presenten un lleuger, però constant augment anual. A la capital, hi ha 17.986 pisos destinats a lloguer, que ha augmentat pràcticament en un 1% cada any des del 2011 quan se’n podien llogar 11.314, un 58% menys que enguany.

Seguint la tendència de Girona, Figueres té 8.579 pisos per llogar, Olot 5.648 i la Costa 8.323.

Tot i això, l’estudi posa de manifest que es fa difícil de conèixer quin és el verdader parc d’habitatges que estan efectivament llogats i quina és la seva evolució. Per obtenir una aproximació d’aquestes dades, tot reconeixent les mancances d’un sistema basat en les dades del Registre de Contractes d’arrendament de l’Incasòl. Per fer aquesta aproximació, es parteix del cens d’habitatges de lloguer fet per l’INE el 2010, i es procedeix a addicionar els nous contractes registrats i a disminuir amb el nombre de contractes que s’han donat de baixa en el Registre.

Pisos de lloguer social a Girona

D’altra banda, el Ministeri de Transports, Mobilitat i Agenda Urbana va anunciar ahir la signatura diversos acords amb la Generalitat i set municipis, entre ells Girona, per finançar la construcció de 225 habitatges en edificis energèticament eficients destinats al lloguer social o assequible. El ministeri aportarà 7,1 milions d’euros dels 34,7 milions pressupostats per a aquests projectes. Les promocions es duran a terme en règim de promoció pública o a través de diversos fórmules de col·laboració públicoprivada. Es tracta de 66 habitatges en dues actuacions a Sant Pere de Ribes, 50 a Girona, 50 a Vilassar de Mar, 24 en dues actuacions a Cardedeu, 15 a La Garriga, 12 a Manresa i 8 a Barcelona.