Els joves continuen quedant enrere en la millora de les dades d'ocupació | Federació Hostaleria i Turisme de les Comarques de Girona

Blog

image_1

Els joves continuen quedant enrere en la millora de les dades d’ocupació

  |   Novetats

La Vanguardia. Les taxes d’atur i d’abandonament d’estudis es consoliden al capdavant de la UE.

Els joves continuen representant la part més feble del mercat laboral, malgrat una lleu millora els últims mesos. Segons l’últim informe de seguiment d’aquest grup elaborat pel Ministeri de Treball i Economia Social, els resultats milloren subtilment en alguns aspectes, com ara la taxa de temporalitat involuntària, però malauradament es consoliden al capdavant de la UE en àmbits com la taxa d’atur o abandonament primerenc dels estudis.

Les dades de Treball fins al 29 de juliol tornen a situar els joves espanyols al capdavant de la UE en taxa d’atur, amb un 27,7%, davant la mitjana del 14,8% al conjunt de la UE. Darrere hi ha Grècia, Portugal i Itàlia, i a l’altre extrem de la llista, Alemanya, que se situa en un 6%.

Hi ha avanços en la taxa de temporalitat involuntària, però l’activitat s’allunya de la mitjana europea

Tampoc no té bon aspecte l’estadística relacionada amb el percentatge d’abandonament prematur dels estudis. En aquest àmbit Espanya és medalla de plata, amb un 13,9% de desercions formatives abans d’hora, només darrere de Romania. Contra tot pronòstic, a la virtuosa Alemanya l’abandonament prematur és també molt elevat, del 12,8%, mentre que un país que sovint surt malparat d’aquesta mena d’estadístiques, Grècia, ofereix la segona millor taxa de la UE, del 3,7%.

Tot i això, no tot són males notícies en el panorama laboral dels joves. La seva taxa d’atur ha baixat a Espanya 2,2 punts en un any, mentre que al conjunt de la UE ha augmentat tres dècimes, a causa, en part, d’un augment a Alemanya. Alguns països com Hongria i Bulgària estan també experimentant un fort augment de l’atur.

Una altra de les variables en què s’aprecia una tendència semblant és la taxa de tem­poralitat involuntària, que mesura el percentatge de joves a temps parcial que intenten trobar ocupació a temps complet. El Ministeri de Treball calcula que equivalen al 46,7% del total, el tercer percentatge més gran de la UE, només darrere de Grècia, Romania i Itàlia. La mitjana comunitària és del 19,2%.

Aquí també hi ha un matís positiu. El Govern central destaca que entre el 2015 i el 2023 aquesta taxa de parcialitat involuntària ha caigut amb força, 27 punts, quan sl conjunt de l’eurozona, segons Eurostat, ha caigut 12,8 punts.

Aquestes xifres i percentatges s’afegeixen a altres informes recents en què queda en evidència el problema de l’ ocupació juvenil a Espanya. L’ Organització Internacional del Treball (OIT) calcula que l’atur dels joves del país més que duplica la mitjana mundial, del 13%, i que prop del 20% ni estudia ni treballa.

A això s’hi afegeixen altres elements socials i econòmics. Mentre l’OIT considera que els joves han perdut poder adquisitiu els últims anys a causa de la inflació, el Consell de la Joventut d’ Espanya destaca que la taxa d’emancipació continua molt per sota d’altres països, ja que amb prou feines arriba al 17% del total.

L’informe del Ministeri de Treball mostra que la taxa d’activitat dels joves, això és, el percentatge que treballa sobre el total, ha caigut els últims anys. Ha passat del 33,9% el 2015, 5,6 punts menys que la mitjana de la zona euro, al 32,1% actual. La diferència amb relació al conjunt de països de l’entorn ara és de deu punts.

Aquestes taxes d’activitat, indica, són baixes perquè molts joves continuen estudiant i triguen a incorporar-se al mercat laboral. Solen equivaler per terme general a la meitat de les que es donen en el conjunt de l’economia.

La variable que resulta determinant per millorar les condicions laborals dels joves continua sent el nivell d’estudis. La correlació entre ocupació i formació, assegura Treball, “és més marcada entre els joves que entre els adults, de manera que el nivell de formació adquireix una rellevància més important per als joves”.

La taxa d’ ocupació dels joves d’entre 16 i 24 anys amb baix nivell d’estudis és del 17,2%. El percentatge millora significativament entre els d’estudis mitjans, fins al 27,2%. Quan els estudis són superiors, l’ocupació és del 57% entre els joves de fins a 24 anys i arriba al 71% entre els de fins a 29 anys.