Els ingressos municipals per la taxa turística van caure un 50% per la covid
Diari de Girona. L’any passat van rebre 2,86 milions d’euros, mentre que el 2019, abans de la pandèmia, n’havien ingressat 5,4 per aquesta mateixa via.
Els ajuntaments de les comarques gironines van veure reduïts a la meitat els seus ingressos per la taxa turística durant la pandèmia, és a dir, entre 2020 i 2021. L’any 2019, els ens locals gironins van rebre una mica més de 5,4 milions d’euros de la Generalitat en procedents de la taxa turística. L’any 2020, aquesta xifra es va enfonsar fins a 1,945 milions, mentre que durant el 2021 es va recuperar lleugerament i va arribar fins als 2,86 milions. Tot i això, les dades de la recuperació es van situar molt lluny de les prepandèmia, ja que la quantitat de diners aconseguits durant el 2021 va ser un 47% inferior a la de 2019.
Aquestes dades les ha proporcionat el conseller d’Economia i Empresa, Roger Torrent, en una resposta escrita a la diputada de Vox Isabel Lázaro Pina, i corresponen al període comprès entre l’1 d’octubre de 2018 i 30 de setembre de 2021. La taxa turística es va crear l’any 2012 i es va revisar el 2017 i el 2020, tot i que la Generalitat, durant la pandèmia, va fer fins a tres pròrrogues degut a la caiguda del nombre de turistes.
Els diners que es recapten amb aquest impost es reparteixen a parts iguals entre els ajuntaments (50%) i la Generalitat (50%). Segons el Govern català, l’any 2019 -previ a la pandèmia- es van recaptar 65,6 milions d’euros a tot Catalunya, dels quals 38,1 van anar a parar a les arques municipals: 21,4 milions a la província de Barcelona, 5,4 milions a la de Girona, 4,2 milions a Tarragona i 718.787 euros a Lleida.
A partir de llavors, però, la reducció del nombre de visitants per les limitacions de la pandèmia van fer que els ingressos dels ajuntaments per aquesta via caiguessin dràsticament. L’any 2020, els ajuntaments gironins van ingressar 1,95 milions d’euros per aquesta via, el que va suposar una reducció del 64%. Aquell any, l’arribada de turisme internacional va ser purament testimonial i la majoria de turisme va ser de proximitat, especialment de dins de Catalunya mateix.
Durant l’any 2021, la recuperació del turisme va permetre arribar fins als 2,86 milions d’euros ingressats, el que va suposar un creixement del 47,21% respecte el 2020 però encara es va situar un 47% per sota dels 5,4 milions recaptats l’any 2019, abans de la pandèmia. Aquell any, l’encara reduïda mobilitat internacional es va veure compensada per una notable presència de turisme de proximitat, tant de l’Estat espanyol com de França, així com també del centre d’Europa.
Millora del turisme
Segons recorda Torrent en la mateixa resposta, els ens locals han de destinar els recursos econòmics del fons a projectes o accions vinculades a àmbit del turisme. La Generalitat ingressa directament les assignacions del fons als ajuntaments corresponents, que són els responsables de la seva correcta gestió i aplicació. L’única excepció són els casos en què la recaptació de l’impost en l’exercici immediatament anterior sigui inferior als 6.000 euros: en aquest cas, el gestionen els respectius consells comarcals.
El passat mes de març, en unes jornades a Salou, es va fer públic que l’Ajuntament de Lloret de Mar havia estat l’ens local de les comarques gironines que més diners havia recaptat gràcies a la taxa turística de 2021, amb una xifra de 938.611,91 euros (dels quals, com s’ha mencionat, la meitat van a parar a la Generalitat).
Es tractava també del segon municipi amb una major recaptació de Catalunya, només superat per Salou, on es van recaptar 1,3 milions d’euros.
De les comarques gironines, també van destacar Torroella de Montgrí, on es van recollir 398.000 euros, Castel-Platja d’Aro, amb 318.000 euros, i Tossa de Mar, amb 313.000.
Les reserves de vols de viatgers estrangers per Setmana Santa, un 29% per sota el 2019
L’arribada de turisme estranger a Catalunya cau prop més d’un 40 per cent en els primers mesos de l’any. Recuperar el turisme internacional era un dels objectius del sector per a la temporada d’enguany dos anys després de l’inici de la pandèmia. La primera gran revàlida de l’any serà la Setmana Santa, però les primeres xifres que tenim de 2021a Catalunya, mostren encara unes dades molt allunyades de les que hi havia abans de la pandèmia.
Així, segons les dades provisionals de l’Estadística de Moviments Turístics Fronterers de l’INE, Catalunya va rebre en els primers dos mesos de l’any prop d’1,1 milions de turistes internacionals, xifra que suposa un descens de més del 40% respecte al mateix mes del 2019.
Mentrestant, les reserves de viatgers internacionals que arribaran a Catalunya en avió per Setmana Santa es troben un 29% per sota a les del 2019, any anterior a la pandèmia. Així ho ha assegurat el cap d’Intel·ligència de Mercat de la consultora Forwardkeys, Juan Antonio Gómez, en una roda de premsa a la seu del Ministeri al costat del secretari d’Estat, Fernando Valdés. Segons Valdés, el cas de Catalunya s’explica perquè Barcelona depèn d’una «manera més activa» dels vols de llarg radi, que estan tardant més a recuperar-se al mateix nivell que d’altres que ja presenten la mateixa demanda o superior que al 2019. Al conjunt de l’Estat, el govern espanyol espera recuperar un 80% de turistes internacionals a l’abril respecte el mateix mes del 2019.
Per comunitats, l’única que presenta més reserves que la Setmana Santa de fa tres anys són les Illes Balears, amb un 14% més, mentre que la resta es troba per sota, com per exemple les Illes Canàries (-3%), el País Valencià (-3%), Andalusia (-8%) i la Comunitat de Madrid (-15%), segons dades de ForwardKeys corresponents al 25 de març i que només té en compte les reserves aèries.
En un roda de premsa des de la seu del Ministeri, el secretari d’Estat, Fernando Valdés, afirmava que Espanya és percebuda com un destí segur per l’alt índex de vacunació entre la població amb la doble pauta, actualment un 92,4%. A més, apuntava que la incertesa ja no està causada per la pandèmia sinó per la guerra entre Rússia i Ucraïna. En aquest sentit, ha dit que cal ser «prudents» per com pot afectar les previsions de Setmana Santa i també de l’estiu el conflicte bèl·lic, tant per la seva durada com per la seva intensitat.
Amb tot, Valdés, ressaltava que Espanya és un dels països més ben posicionat per recuperar els turistes perduts per les restriccions en la mobilitat durant la pandèmia.
Si es té en compte la Setmana Santa (8-18 d’abril), Espanya té un 13% menys de reserves que el mateix període del 2019, unes xifres semblants a les de Grècia (-11%) i Portugal (-15%). En canvi, la República Dominicana i Mèxic tenen un 12% i un 5% més de reserves, respectivament. D’altra banda, els principals mercats seran Dinamarca (+44%), Suècia (+39%) i Colòmbia (+37%), seguits d’Alemanya (+26%) i el Regne Unit (+13%) i els destins preferits són les Illes Balears (+14%), les Illes Canàries (-3%) , el País Valencià (-3%), Eivissa (+34%), Palma (+12%) i Tenerife (+7%).
Pel que fa els vols internacionals, es trobarà un 7% per sota respecte els nivells de la Setmana Santa, que en el cas de Barcelona s’accentua fins al -16% i a Madrid fins al -13%, segons dades de la consultora. En canvi, augmenten en destins com Eivissa (+16%), Palma (+3%), Tenerife (+11%) i Fuerteventura (+17%).
«La gent té ganes de viatjar, malgrat les dificultats del moment actual»
Més de la meitat de les agències de viatges creu que la pandèmia encara condiciona els turistes. «S’ha posat de manifest que, malgrat les dificultats del moment actual, la gent té ganes de viatjar», assegugra Martí Sarrate, president del B-Travel. Aquesta fira professional del sector turístic que acaba de tancar portes, ha rebut més de 20.000 visitants en tres dies, superant les expectatives dels organitzadors.
Sarrate també és president de l’Associació Corporativa d’Agències de Viatges Especialitzades (Acave), que fa uns dies també va difondre previsions a partir d’una enquesta als seus associats.
Així, les agències de viatge esperen un increment de les reserves per a aquesta Setmana Santa d’entre el 40% i el 50% respecte al passat any. Encara que la guerra d’Ucraïna i l’alça de preus ha alentit el ritme de reserves dels espanyols, els professionals del sector turístic són optimistes amb la recuperació percebuda i l’augment de la mobilitat internacional.
L’arribada de viatgers de França, Regne Unit i del Benelux és clarament perceptible per les agències receptives (les encarregades d’oferir serveis als estrangers que visiten Espanya).
En opinió dels analistes d’*Acave, la Setmana Santa d’enguany es mostra clarament com «l’inici de la remuntada per a la majoria d’empreses del sector». Un 42% dels enquestats xifra l’increment previst per sobre del 50%. Segons l’enquesta, un 11% de les agències consultades no ha notat cap efecte per la guerra d’Ucraïna, mentre que un 72% afirma que s’ha alentit el ritme de reserves, encara que no hi ha cancel·lacions.
Sobre l’acceptació de la pandèmia en la decisió de viatjar, un 58% considera que encara està afectant, mentre que un 52% creu que ha deixat de ser un factor crític.