Els grans restaurants catalans hauran de tenir un pla contra el malbaratament | Federació Hostaleria de Girona

Blog

Els grans restaurants catalans hauran de tenir un pla contra el malbaratament

  |   Novetats

Diari de Girona. El reglament preveu que els envasos per portar a casa el menjar que sobra hauran de ser de material reciclable.

Els grans restaurants catalans hauran d’afegir, previsiblement el proper 2024, una nova tasca a les moltes que ja tenen: hauran de disposar d’un pla específic per evitar les pèrdues i el malbaratament alimentari, mesurar i informar cada any sobre quants aliments es desaprofiten a les seves cuines i sales de menjador i comptabilitzar quants aliments destinen a la distribució gratuïta i a l’alimentació animal. Aquestes mesures, previstes al pla per reduir el malbaratament de menjar a Catalunya, seran de compliment obligat per als establiments que tenen més de 10 empleats i un volum de negoci anual superior als dos milions d’euros. Els qui no les apliquin es poden exposar a sancions administratives.

«És important que els restaurants s’impliquin i comuniquin quants productes malbaraten, perquè a partir d’aquí podrem començar a treballar en solucions concretes», va explicar Joan Gòdia, director general d’Empreses Agroalimentàries de la Generalitat, que ahir va presentar, en el marc del Gastronomic Fòrum de la Fira de Barcelona, una guia per a la prevenció del malbaratament alimentari en la restauració comercial i cuines centrals. «Som conscients que la restauració no és, ara mateix, el sector que rebutja més aliments, sinó que són les llars, amb gairebé un 60%. I sabem també que és un col·lectiu molt sensibilitzat amb aquest assumpte, en què ja hi ha moltes

iniciatives en marxa», va destacar Gòdia. El problema és, va dir, «que encara no existeixen dades completes del que està passant».

Informació al client

La nova norma entrarà en vigor previsiblement l’any que ve, quan s’aprovi el reglament que desplega la llei contra el malbaratament d’aliments del 2020. Una altra de les mesures que inclourà és l’obligació (aquesta, per a tots els establiments, sigui quina sigui la seva mida ) d’utilitzar envasos reutilitzables, compostables o fàcilment reciclables perquè els clients puguin emportar-se els aliments que no hagin consumit. «A més, s’haurà d’informar, de manera clara i visible, preferentment a la carta o menú, que els comensals tenen aquesta possibilitat», va

afegir l’autor de la guia, Lluís Riera, director de Seguretat Alimentària i Seguretat de l’Aigua (Saia). El document inclou orientacions sobre com redactar el pla específic, passant per la formació dels empleats, la compra preferentment de productes al detall i d’aliments de temporada i proximitat i l’adaptació de les racions en funció del comportament dels clients.

Les mesures seran obligatòries per als establiments amb més de 10 empleats i 2 milions de volum de negoci.