Els gironins fan la compra per als àpats de les festes més tard que anys enrere | Federació Hostaleria i Turisme de les Comarques de Girona

Blog

Els gironins fan la compra per als àpats de les festes més tard que anys enrere

  |   Novetats

Diari de Girona. La veda no està afectant els preus de la gamba

A les portes de Nadal, aquests dies estan generant més despesa per a la majoria de famílies gironines, sobretot a l’hora de comprar els productes més típics d’aquestes dates, per tal de confeccionar els àpats de les festes.

Els passadissos del Mercat del Lleó de Girona estaven bastant plens ahir al matí i es formaven diverses cues a les parades d’alimentació de gent que aprofitava per fer les darreres compres abans de festes.

Anar a comprar poc abans de Nadal s’està convertint en un costum per a la majoria de gironins, tal com corroboraven la majoria de comerços a aquest diari. «La gent va més a última hora, passa el mateix en les compres rutinàries, es va més al dia», explicava una de les dependentes de Peixos Pol. S’expressava en la mateixa línia, Xavier Arbusá de Peixos Arbusá. «Abans la gent ja feia encàrrecs passat Fires i ara ja no es fa així, hem notat un increment de compradors passat el pont de la Puríssima i ara tot són presses; també és cert que el clima no hi ajuda, fins fa quatre dies encara estàvem a 25 graus i la gent no era conscient que s’apropaven les festes».

L’augment de la inflació també hi ha tingut a veure, i això fa que «els clients amortitzin diferent les compres, ja que han de tenir en compte moltes altres despeses», exposava el dependent d’una xarcuteria.

Preus a part, l’escudella i carn d’olla per Nadal i els canelons per Sant Esteve continuen sent els plats estrella d’aquestes festes.

Tot i que també destaquen l’espatlla de xai, el rostit, el pollastre farcit i el marisc, a més distància. «Cada vegada hi ha menys peix i marisc als àpats de Nadal, la gent opta més per la carn perquè és més barata», exposava una de les dependentes d’una peixateria.

I és que la inflació té un gran impacte en la confecció dels àpats de Nadal. L’encariment del preu d’alguns aliments afecta directament en l’elecció dels productes. «Aquest any menjarem bacallà en comptes de rap en el dinar de Sant Esteve; per logística familiar ens va millor però també és veritat que hem tingut en compte els preus; abans fèiem la compra rutinària per uns 60 o 70 euros i els mateixos productes ara ens costen gairebé 100 euros», explicava Jordi, un dels compradors habituals del Mercat del Lleó, acompanyat de la seva dona.

Malgrat tot, la majoria de comerciants admetien que els preus d’enguany s’estaven mantenint bastant i que no es nota tant la pujada com en anys anteriors. Tampoc es notava cap augment en especial en el preu de la gamba, tenint en compte la polèmica que hi ha hagut aquests dies davant la possible veda en la pesca d’aquest tipus de marisc. Finalment, s’ha reobert la pesca de gamba vermella als caladors a compte de la quota del 2025 i s’aplicaran els consums realitzats de forma «individual» a cada embarcació.

La majoria de compradors eren coneixedors d’aquesta problemàtica, com Jordi, que donava suport als pescadors. «Hi ha gent que no vol treballar i els que volen treballar no se’ls deixa», lamentava.

Ahir, el preu del quilo de la gamba de mitjana era d’un centenar d’euros, tot i que hi havia variacions depenent de la peixateria. En una de les parades estava a 150 euros el quilo. «Divendres hi havia un preu diferent i anirà augmentant a mesura que s’apropi el Nadal, també depèn de les condicions climatològiques, aquest dis

sabte venem una gamba més petita en funció de com va anar la pesca», matisava una de les peixateres del mercat.

Molts dels clients només venien a comprar per al dia. Les carnisseries i xarcuteries eren els establiments que generaven més cues, a més d’alguna peixateria. «Els preus estan disparats a tot arreu, he comparat la carn que menjarem per Nadal a diferents carnisseries de Girona i m’ha costat trobar-la bé de preu i el marisc ja fa temps que el compro congelat bastants dies abans», exposava una de les clientes habituals del Mercat del Lleó.

«Valorem la qualitat»

Però també hi havia clients que opinaven diferent. L’encariment general dels productes des dels últims anys no és motiu suficient per deixar de comprar productes de proximitat.

Aquesta era la visió d’altres clients habituals del mercat, com

Susanna, que venia de Riudarenes. «El gruix de la compra de Nadal l’he feta al meu poble, per donar suport al comerç de proximitat, però m’agrada molt venir aquí perquè et sents molt ben atès, els comerciants ja et coneixen i saben com vols els productes; és cert que tot és més car però també hem de tenir en compte la qualitat del producte».

En el seu cas, aquests dies menjarà sopa de peix, pollastre farcit i vedella amb bolets. «Sempre mengem més o menys el mateix, ens agrada mantenir la tradició».

En el cas de Maite, que feia cua en una carnisseria per comprar la carn per a l’escudella, era el primer cop que venia al Mercat del Lleó. «Tenim una segona residència a l’Empordà i abans de tornar a Barcelona per celebrar les festes hem fet parada a Girona; també compro en un mercat a Horta perquè valoro la proximitat i la qualitat del producte i la veritat és que els preus no tenen res a veure, aquí són molt més barats i també noto que el tracte és molt millor, a Barcelona els comerciants van molt més atabalats».

A part de l’escudella per Nadal, també menjarà canelons per Sant Esteve. «M’agradaria canviar els menús però quan fem votacions sempre guanya el mateix, a casa som molt de tradicions».

Pocs joves

La majoria de clients que passejaven ahir per les parades eren de mitjana edat i d’edat més avançada. Entre els paradistes i veïns comentaven que costa trobar gent jove que s’apropi al mercat. «La majoria de joves no cuinen, busquen més facilitats i prefereixen els plats precuinats», explicava un dels comerciants.

I és que la mitjana d’edat dels compradors ha anat augmentant a mesura que han anat passant els anys, tot i que hi ha excepcions. Fent cua a la carnisseria hi havia Bernat, que acompanyava la seva parella a fer algunes compres per al dia i per Nadal, per encàrrec de la família.

«Normalment, compro al supermercat per poder estalviar, però és cert que puntualment ho faig al mercat perquè valoro molt més el producte de proximitat que no pas el processat; a més m’agrada cuinar-lo… però no m’ho puc permetre, considero que els joves hauríem de tenir algun incentiu econòmic per poder comprar productes quilòmetre zero», reivindicava.

«En comptes de rap menjarem bacallà per Sant Esteve; hem tingut en compte els preus i altres factors» JORDI VEÍ DE GIRONA

«Hi ha gent que no vol treballar però en canvi els que volen fer-ho, com els pescadors, no els deixen» JORDI VEÍ DE RIUDARENES

«És cert que tot és més car però valorem la qualitat del producte i val la pena que ens gastem més diners» SUSANNA VEÏNA DE RIUDARENES

«És el primer cop que vinc a comprar, soc de Barcelona i allà els preus són molt més cars que a Girona» MAITE VEÏNA DE BARCELONA

«Haurien de donar incentius econòmics als joves per poder comprar productes de proximitat» BERNAT VEÍ DE GIRONA