Els exportadors revisen les previsions | Federació Hostaleria i Turisme de les Comarques de Girona

Blog

Els exportadors revisen les previsions

  |   Novetats

El Punt. La major part de les empreses confia, però, en un 2022 amb més vendes i guanys. Les empreses industrials exportadores agrupades a l’associació AMEC confien que el 2022 serà positiu per al seu negoci, malgrat les incògnites que implica la guerra a Ucraïna. L’alta probabilitat d’un increment dels costos de l’energia, de materials i de components, el gairebé segur alentiment de l’economia europea, l’allargament dels terminis de lliurament i la possibilitat que alguns clients de la zona de conflicte no puguin afrontar els pagaments ombregen les bones perspectives que hi havia a l’inici de l’any, just abans de l’esclat del conflicte.

Així, si en principi un 86,6% d’empreses preveien que la seva xifra de negocis seria més gran en tancar aquest any, un 41,9% de les companyies enquestades ja ha revisat el pronòstic i l’ha fet més moderat, “sense que això vulgui dir que esperen pèrdues”, va aclarir Joan Tristany, director general d’AMEC, durant la presentació de l’informe. El document també aclareix que un 35,5% dels exportadors ha mantingut les expectatives de facturació i que un 22,6% encara no ha aventurat res en espera del desenvolupament del conflicte. Pel que fa als beneficis, la percepció dels industrials exportadors és semblant a la de les vendes, tot i que el percentatge de revisió a la baixa és superior i un 46,7% creu que guanyaran menys, probablement, segons Tristany, perquè hauran d’assumir uns costos superiors. El director general d’AMEC, que va insistir en la necessitat d’avançar-se als imprevistos, i d’incorporar flexibilitat i col·laboració entre empreses per fer-hi front, va valorar positivament que, malgrat els entrebancs, només un 3,4% de les multinacionals que agrupa té previst reduir les plantilles. De fet, més de la meitat, un 53,8%, veu possibilitats d’increment del nombre d’empleats. Les expectatives per al volum de les exportacions es mantenen força estables respecte a l’inici de la guerra i els empresaris consultats creuen que l’increment serà superior al 12%.

Pel que fa a les destinacions, les repercussions de la crisi a Ucraïna han fet que mercats com ara Rússia i la Xina hagin perdut part d’interès per a les companyies d’AMEC. Alhora, d’altres, com ara els Estats Units, l’Estat francès, Mèxic i Alemanya, es mantenen al capdavant del rànquing de territoris amb més recorregut futur. L’informe d’AMEC assenyala que països com ara Itàlia, el Canadà, Polònia i el Brasil guanyen posicions, mentre que el Brexit fa que el Regne Unit hagi abandonat la ubicació que tenia entre els deu primers de la llista.