Els experts qüestionen la utilitat de l'IVA superreduït de l'oli d'oliva | Federació Hostaleria i Turisme de les Comarques de Girona

Blog

Els experts qüestionen la utilitat de l’IVA superreduït de l’oli d’oliva

  |   Novetats

El Periódico. El tipus sobre el producte puja avui del 0% al 2%, mentre que el de llavors serà del 7,5% .La distinció pretén incentivar el consum del primer.

Les pressions van ser intenses, tant des del sector agrari com del dels distribuïdors i els consumidors. I és que l’escalada de preus que l’oli d’oliva va començar a experimentar el 2022 va arribar a afectar-ne el consum, amb una caiguda del 23,8% en un any. Va costar convèncer-lo, però al final el Govern central el va equiparar als aliments denominats bàsics, com el pa, la llet o la fruita i les verdures fresques. Per això, quan avui entri en vigor el nou IVA del cistell de consum, tal com està previst en el decret que va suposar la seva rebaixa, l’oli d’oliva passarà a tenir un tipus superreduït del 2% d’aquest impost, i no el reduït que sí que tindran els olis de llavors, del 7,5%.

Però si l’objectiu, com va dir en el seu moment el Govern central, era “protegir i incentivar el consum de l’oli d’oliva”, potser no és aquesta la mesura més adequada per aconseguir aquest propòsit, qüestionen experts consultats per aquest diari. “Els olis de llavors, que són els que compren preferentment les llars amb menys recursos, passaran a tenir un IVA del 7,5% mentre que el d’oliva quedarà en el 2%”, constata Agustí Colom, professor de Teoria Econòmica a la Universitat de Barcelona (UB), que qüestiona la lògica de la mesura. “¿Per què no s’ha baixat també al 2% l’oli de gira-sol, per exemple?”, pregunta.

Oli de gira-sol

En concret, aquest oli va augmentar la seva quota de mercat en un 13% entre març del 2023 i el mateix mes d’aquest any. “És important el percentatge de penetració d’aquest producte, que creix un 14%, cosa que significa que passa del 27,5% al 31,4% el percentatge de les llars que compren oli de gira-sol per a consum domèstic”, destaquen els analistes del ministeri.

“La idea era donar un incentiu a l’oli d’oliva, del qual Espanya és un productor principal, perquè guanyés pes entre els consumidors nacionals, però serà difícil que això passi, perquè els olis de llavors continuen sent més barats”, esgrimeix Javier Martínez, investigador d’ESADE Center for Economic Policy (EsadeEcPol). De fet, des que es va començar a aplicar la rebaixa de l’IVA, el preu de l’oli d’oliva per als compradors s’ha incrementat encara un 37,2%, encara que des d’abril experimenta descensos (del 12,7%). Els olis de llavors, que han mantingut un IVA del 5% des de l’1 de gener del 2023, sí que han reconduït els preus i han acumulat una disminució del 38,5% des d’aquesta data.

La conclusió és que la supressió d’un impost com l’IVA no ha respost a una lògica redistributiva i han sigut les famílies amb més ingressos les que més han rebaixat les seves despeses perquè el consumeixen més. “L’oli d’oliva el compren les llars de més alt poder adquisitiu, i per tant, han sigut ells els que més partit han obtingut de l’exempció fiscal”, constata Martínez. “Una política de transferència de rendes a llars més vulnerables hauria sigut més efectiva des del punt de vista distributiu, i més barata des del punt de vista pressupostari”, assenyala l’economista d’EsadeEdPol.