Els experts preveuen que l'habitatge es continuï encarint | Federació Hostaleria i Turisme de les Comarques de Girona

Blog

Els experts preveuen que l’habitatge es continuï encarint

  |   Novetats

Diari de Girona. Els agents del sector creuen que la demanada seguirà a l’alça i l’oferta caurà

El preu de l’habitatge moderarà lleugerament la pujada el 2025 i creixerà entre un 4% i un 5%, mentre que l’increment del preu del lloguer per a l’any entrant superarà el 10%, segons el «III Solvia Market View 2024» de la immobiliària Solvia.

Unes previsions que van en la línia del que vaticinen els agents del sector a les comarques gironines. «La demanda d’habitatge tant de compra com de lloguer se seguirà incrementat, mentre que l’oferta serà del tot insuficient», assegura Martí Casanovas, president de la Cambra de la Propietat Urbana de Girona.

Casanovas creu que els preus de venda dels habitatges «seguiran en augment», en canvi, «els preus dels arrendaments quedaran estables com efecte de l’aplicació de la regulació de preus». Tanmateix, considera que el topall als preus contribuirà a la disminució de l’oferta d’habitatges de lloguer. «Les dificultats per a trobar un pis de lloguer seran majors encara que les actuals», afirma.

Per la seva banda, Joan Company, president del Col·legi d’agents de la propietat immobiliària (API) de Girona, espera que durant el 2025 es mantingui una tendència amb «un lleuger increment dels preus de compra, degut que l’oferta és limitada, especialment perquè la producció de les promocions de l’obra nova és baixa, i això vol dir que la major part de l’oferta es concentra en la segona mà». Tot i això, creu que augmentaran les operacions de compravenda «per la baixada dels interessos de les hipoteques i el creixement demogràfic».

«A on es presenta el problema és per aquelles persones i famílies que no tenen els mitjans per accedir a la compra o lloguer d’un habitatge, i en aquests casos és on ha d’intervenir l’administració pública», afirma el president dels API. «Fins avui totes les mesures legislatives no han funcionat i el problema s’ha agreujat. Es necessiten molts més pisos de lloguer i de compra, que estiguin a uns preus assumibles pel nivell de rendes baixes de la població», afegeix.

Company demana a les administracions que impulsin mesures de compensació amb els propietaris perquè aquests posin al mercat habitatges a preus assequibles. «S’haurien de destinar molts més recursos públics per habitatge social, subvencions personalitzades als llogaters, als joves…», diu.

En aquest sentit, Casanovas reclama fomentar la construcció d’habitatge tant de compra com de lloguer. «L’Administració per si sola no té capacitat per a crear tot l’habitatge que fa falta», afirma.

Habitatge públic

Des dels sindicats, tant CCOO com UGT, demanen que es fomenti la creació d’habitatge públic. «Si no es prenen mesures de caràcter urgent el problema de l’habitatge serà el principal problema de la classe treballadora en els propers anys», assegura Belén López, secretària general de CCOO de les comarques gironines. «Pensem que l’objectiu principal és ampliar el parc públic d’habitatges de lloguer amb un increment del pressupost fins a l’1% del PIB», afegeix.

Per la seva banda, Maxi Rica, secretari general d’UGT a Girona, creu que s’ha de regular «d’una manera molt més clara l’habitatge per acabar amb aquest principi d’especulació». «L’habitatge és un dret fonamental i l’han convertit en un bé de mercat», conclou.