Els estats de la UE demanen intervenir en el mercat de l'energia | Federació Hostaleria i Turisme de les Comarques de Girona

Blog

Els estats de la UE demanen intervenir en el mercat de l’energia

  |   Novetats

El Punt. Els ministres d’Energia acorden quatre mesures per alleugerir la factura de la llum. L’acord pel topall del gas rus, encara lluny.

Els ministres d’Energia de la Unió Europea, reunits ahir a Brussel·les, van proposar a la Comissió Europea una “intervenció temporal i d’emergència” en el sistema energètic que inclogui un topall al preu del gas. En un consell extraordinari, els Vint-i-set van fixar el seu full de ruta per abaratir la factura de la llum. Concretament proposen limitar els beneficis extraordinaris de les empreses energètiques que produeixen amb fonts de baix cost, com les renovables, i una reducció del consum elèctric, així com accions per proporcionar liquiditat a les empreses del sector i limitar el preu del gas rus.

Pel que fa a la reducció del consum, el ministre txec d’Indústria, Jozef Síkela, en representació de la presidència de torn del Consell, va dir que els Vint-i-set opten perquè sigui, en un primer moment, voluntària i consideren que després es podria avançar cap a l’obligatorietat. “Normalment, els estats són reticents a mesures obligatòries”, va dir l’eurocomissària d’Energia, Kadri Simson, tot destacant que el plantejament de l’executiu comunitari és que sigui obligatòria en les hores punta.

La trobada no va ser fàcil ni va estar exempta de tensions. Es mantenen les diferències entre els Vint-i-set sobre el topall al preu del gas rus. Alguns estats membres com Alemanya són reticents a posar un topall perquè, segons la seva opinió, podria comprometre la seguretat del subministrament, mentre que altres països s’han manifestat a favor de posar un límit, com França. En aquest sentit, el ministre txec d’Indústria va subratllar que cal avaluar més “l’impacte” que pot tenir.
En el que sí que hi ha més consens és a limitar els beneficis extraordinaris de les empreses energètiques que produeixen amb fonts de baix cost i en fixar una “contribució” en el cas de les de combustibles fòssils.
També hi ha acord en la necessitat de donar liquiditat a les empreses energètiques, amb problemes financers per l’augment de les garanties que han d’aportar. Brussel·les analitza com poder donar-les a partir del marc temporal d’ajudes d’estat. La Comissió presentarà la setmana que ve una proposta legislativa amb les mesures per abaratir la factura de la llum. Un cop posi la proposta sobre la taula, la presidència txeca s’ha compromès a treballar per tirar endavant “ràpid” les mesures.