Els empresaris valencians clamen per l'execució de l'eix mediterrani | Federació Hostaleria i Turisme de les Comarques de Girona

Blog

Els empresaris valencians clamen per l’execució de l’eix mediterrani

  |   Novetats

Diari de Girona. Els impulsors del moviment #Quierocorredor reivindiquen les millores que hi ha hagut en la infraestructura després de set anys d’actes reivindicatius. El Ministeri de Transports fixa per a l’any 2026 la connexió d’Almeria amb França.

Setena convocatòria de l’Associació Valenciana d’Empresaris (AVE) per reivindicar l’execució del Corredor Mediterrani amb el lema «Ens juguem el futur». El destí va voler ahir que la jornada reivindicativa que es convoca de manera ininterrompuda des del 2016 se celebrés a Madrid i que coincidís amb la investidura de Pedro Sánchez al Congrés dels Diputats, a deu quilòmetres en línia recta d’Ifema.

Tot i que els assistents estaven més que mai pendents dels seus mòbils, els empresaris d’AVE, inassequibles al desànim, van aconseguir tornar a reunir 1.800 empresaris, representants de la societat civil i polítics de només dues de les quatre autonomies que travessa el Corredor Mediterrani. A l’acte a Ifema només hi van acudir els presidents valencià i murcià, Carlos Mazón i Fernando López Mira. La reivindicació de la celeritat perquè les autonomies litorals posin en servei l’eix ferroviari d’Algesires a la frontera francesa ni tan sols apareixia a les agendes de Juan Manuel Moreno Bonilla i Pere Aragonès, presidents d’Andalusia i Catalunya, respectivament. Una connexió que cada dia està més a prop encara que el corredor mediterrani segueixi sent una entelèquia al sud del riu Ebre. Una entelèquia amb els principals trams en obres. Però una entelèquia.

Des d’AVE es van arrogar ahir que aquesta pressió que exerceixen des de fa set anys ha influït en els petits avenços que detecten a les obres del Corredor Mediterrani. «Fins que des de la societat civil no ens hi hem implicat, no s’ha aconseguit que la infraestructura avanci. Més a poc a poc del que seria exigible i voldríem, però la realitat és que sí que avança», va admetre el president d’AVE, Vicente Boluda, en el seu discurs.

«Sense la nostra empenta col·lectiva i perseverança el corredor no estaria en el grau d’execució en què es troba, és important que siguem conscients del poder que tenim, que actuant s’aconsegueixen objectius i que podem ser actors protagonistes del nostre propi futur», va reivindicar el navilier.

Una reivindicació que no va poder escoltar en directe la ministra de Transports a causa del ple d’investidura. Però sí que va arribar al secretari d’Estat de Transports, Mobilitat i Agenda

Urbana, David Lucas, que va mostrar el seu compromís públic davant l’auditori que «el 2026 ha d’estar acabat el Corredor Mediterrani des d’Almeria a França. Aquell any tindrem tota l’estructura en bona disposició per continuar avançant i que el corredor sigui una realitat». En tot cas, no es va atrevir a donar una data completa per a tota la infraestructura ferroviària. «No li puc donar aquesta data, el 2030 tindrem el màxim acabat», va respondre davant la insistència de la presentadora de l’acte, Maribel Vilaplana. Alhora que treia pit pels 275 quilòmetres posats en servei des del 2018 (quan va arribar Pedro Sánchez al Govern) i que ha permès l’arribada de l’AVE a Granada, Elx, Oriola i Múrcia. A més dels 350 quilòmetres més que es posaran en servei aquesta legislatura i els 800 quilòmetres de la xarxa que estan en obres, així com diverses terminals logístiques i accessos portuaris.

La jornada va finalitzar amb diversos debats. La primera taula la van protagonitzar José Blanco (CEO d’Acento) i Pierre Giacometti (cofundador de No Com), que van debatre sobre la connexió amb Europa. José Blanco, exministre de Foment, va defensar que l’eix mediterrani «és fonamental», ja que suposa «donar resposta a la major part del PIB, que es concentra a l’eix mediterrani».

Giacometti, exassessor de Nicolas Sarkozy, va assenyalar que «les regions franceses relacionades amb el projecte s’han d’involucrar com les autonomies espanyoles ho han fet». Per això, visualitzava un esdeveniment futur amb representants de la societat civil d’Espanya i França. Una segona taula va comptar amb la presència de Carlos Bertomeu (Iryo i Air Nostrum), Raúl Blanco (Renfe), Javier Rivera (PowerCo Spain) i Hélène Valenzuela (Ouigo España).