Els economistes demanen acabar amb la pujada dels tipus
El Punt. Les perspectives generals han millorat i gairebé un 45% dels enquestats creuen que la situació és més bona que fa un any.
Tot i que segons els economistes catalans, la inflació continua sent el principal obstacle de l’economia, estan ara menys preocupats que fa uns mesos. Segons una enquesta del Col·legi d’Economistes de Catalunya (CEC) feta pública avui, el nombre de professionals “molt preocupats” per l’evolució dels preus ha caigut a la meitat en un any. Com recull l’ACN, si a la primavera passada el 47% dels entrevistats es mostrava amoïnat per aquest problema, ara només treu el son al 20% dels enquestats. És per això que la majoria considera que és el moment ja de frenar l’escalada del preu del diner: el 55% de professionals creu que és un error que el Banc Central Europeu no afluixi i segueixi apujant els tipus d’interès. De fet, el degà del col·legi, Carles Puig de Travy, ha aprofitat la presentació de l’informe per demanar “mesures que ajudin a fer front a les conseqüències negatives que ja s’estan derivant de la instrumentació d’una política monetària restrictiva”.
Malgrat tot, en general, les perspectives dels economistes han millorat i gairebé un 45% creuen ara que la situació és millor que fa un any, quan en l’enquesta anterior no passaven del 34%. Com recull Efe, pel que fa a l’índex d’optimisme –una nota de 0 al 10 que els economistes posen a la situació econòmica–, els enquestats posen un 5,36 a Catalunya i un 5,17 al conjunt de l’Estat. Les dues notes son superiors a les del sondeig d’hivern: un 5,14 i un 4,99, respectivament. Aquest índex d’optimisme, per sobre del 5, mostra un retorn als nivells prepandèmia. Per a Puig de Travy, “malgrat la resiliència de l’economia catalana i espanyola, és evident que seguim vivint en un entorn d’incertesa i volatilitat”. Al segon semestre caldrà estar molt atents, ha advertit, a “factors com la inflació, la reducció de la bossa d’estalvi de les famílies, la caiguda de la demanda interna, la possible frenada del turisme després de l’estiu, les conseqüències de la sequera o l’increment del preu del diner”. Malgrat tot, ha recordar que la majoria de grans institucions econòmiques son optimistes de cara als propers trimestres i s’espera que l’economia “presenti un major grau de dinamisme gràcies al bon comportament de les exportacions i del turisme, la menor pressió inflacionista, la disminució dels problemes amb les cadenes de subministraments i la gradual aplicació dels fons vinculats al programa Next Generation”.
La novetat d’aquesta enquesta és la introducció de la crisi de l’aigua, i les respostes demostren que era oportuna, ja que se situa com el quart problema de l’economia catalana. El conflicte que perd més importància respecte a l’enquesta prèvia és la guerra d’Ucraïna: al sondeig d’hivern un 28,3 % l’assenyalava com un problema principal i a l’enquesta publicada aquest dimecres només ho fa un 16%. L’enquesta també ha volgut preguntar sobre la nova llei que posa topalls al preu dels pisos de lloguer i el resultat és que els economistes es mostren contraris a intentar controlar el preu de l’habitatge i aposten, en canvi, per generar més oferta.