Els economistes catalans veuen la conjuntura millor que fa un any
El Periódico. El 44,6% dels economistes catalans que han participat en una enquesta efectuada pel Col·legi d’Economistes de Catalunya (CEC) sobre l’actual conjuntura econòmica creuen que la situació a la comunitat és millor que fa un any, mentre que un 32% creuen que està igual, i un 21%, que està pitjor.
L’Enquesta sobre Situació Econòmica del CEC, presentada aquest dimecres pel seu degà, Carles Puig de Travy, ha comptat amb la participació de 617 col·legiats del col·legi que van respondre el qüestionari entre el 25 de maig i el 16 de juny d’aquest any.
L’estudi reflecteix que el 44,6% dels economistes enquestats creuen que la situació econòmica a Catalunya és millor que la de fa un any, cosa que suposa un increment d’aquest índex respecte a l’enquesta anterior, de l’hivern del 2023 (feta al febrer i al març), quan només el 34% pensaven que la situació era millor que l’any anterior.
Un 32,6% creuen que la situació està igual que fa un any (a l’hivern ho pensaven un 31,7%) i un 21,4% pensen que la conjuntura actual és pitjor que a l’estiu del 2022.
Quant a l’índex d’optimisme –una nota del 0 al 10 que els economistes posen a la situació econòmica–, els enquestats atorguen un 5,36 a Catalunya i un 5,17 a Espanya, i totes dues són superiors a les notes que el mateix sondeig va posar a l’hivern: un 5,14 i un 4,99, respectivament.
Nivells prepandèmics
Aquest índex d’optimisme, per sobre del 5, mostra una tornada als nivells prepandèmics: 5,04 (juny del 2016), 5,59 (juny del 2017) o 5,53 (juny del 2018) van ser les notes que els economistes del CEC van posar a l’economia catalana en el seu moment.
Quant als principals problemes de l’economia catalana, la inflació continua sent el més votat pels enquestats amb un 64% (a l’hivern va registrar un 62%), i el segueixen el dèficit fiscal amb l’Estat (44%) i les infraestructures i comunicacions (34%).
En tot cas, si bé la majoria d’economistes assenyalen la inflació com el problema principal, els mateixos enquestats han baixat el nivell de preocupació per l’augment de preus: en l’enquesta de situació econòmica del CEC de fa un any (estiu del 2022) un 47% dels economistes van dir que el seu grau d’inquietud per la qüestió era «molt preocupat», i en la mateixa enquesta publicada ara aquesta xifra baixa fins al 20,3%. El 74% dels enquestats, en tot cas, es continuen considerant «preocupats» per l’augment de preus.
Un problema que no va aparèixer en l’enquesta d’hivern i que entra en la llista amb força és la sequera, que un 32% dels economistes enquestats veuen com un problema principal a Catalunya.
El conflicte que més importància perd respecte a l’enquesta prèvia és la guerra d’Ucraïna: en el sondeig d’hivern un 28,3% l’assenyalaven com un problema principal i en l’enquesta publicada aquest dimecres només ho fan un 16%.
Tipus d’interès
Una altra qüestió que el CEC ha traslladat als seus col·legiats és la política portada a terme pel Banc Central Europeu (BCE) en els últims mesos de pujar els tipus d’interès: un 55% creuen que és un error i un 38% ho consideren un encert (un 6% no donen cap resposta).
Sobre el pacte que van assolir el maig passat les principals patronals espanyoles i els sindicats per apujar un 10% els salaris entre el 2023 i el 2025, el 71,9% dels economistes enquestats el consideren un encert, un 12% el veuen «insuficient», i un altre 12%, «excessiu».
Finalment, quant a la possibilitat que hi hagi una candidatura de la Costa Brava per allotjar la Ryder Cup de golf del 2031, un 55% ho avalen, un 19% es consideren neutrals davant la proposta i un 10% ho veuen negativament o molt negativament.