Els autònoms jubilats que treballin començarien cobrant un 45% de pensió | Federació Hostaleria i Turisme de les Comarques de Girona

Blog

Els autònoms jubilats que treballin començarien cobrant un 45% de pensió

  |   Novetats

Diari de Girona. El percentatge pujaria fins al 100% de la prestació pública a partir dels 11 anys El ministeri està molt a prop de tancar un acord amb els agents socials.

El Ministeri d’Inclusió, Seguretat Social i Migracions ha millorat la seva oferta per reformar la jubilació activa i intentar convèncer més treballadors, especialment autònoms, perquè allarguin la vida laboral més enllà de l’edat de retirada. El departament dirigit per Elma Saiz ha plantejat als agents socials que els treballadors que decideixin retardar la retirada i continuar exercint un cop es jubilin podran començar compatibilitzant el 100% del salari o ingressos i un 45% de pensió, per progressivament anar augmentant. El percentatge pujarà fins a un 100% de la prestació pública a partir dels 11 anys en jubilació activa, segons expliquen diferents fonts coneixedores de les negociacions.

La Seguretat Social està molt a prop d’aconseguir tancar un acord amb patronal i sindicats per reformar diverses peces del sistema públic de pensions, entre les quals destaquen l’esmentada jubilació activa, així com la jubilació parcial o el mecanisme de coeficients reductors per a la jubilació anticipada, entre d’altres. El pacte està a prop i els més optimistes el situen en qüestió d’hores. La patronal CEOE ja ha citat per a avui a les 10 del matí el seu comitè executiu per votar a favor o en contra de la reforma.

Un dels punts que està endarrerint el «sí» definitiu és la jubilació parcial, en la qual les condicions que hauran de tenir els treballadors que entrin com a relleu una vegada un veterà accedeixi a la retirada parcial no estan clares. On sí que hi ha un consens més gran, si bé encara falta algun serrell, és en matèria de jubilació activa.

Aquí les xifres que manegen actualment els negociadors són les següents: Actualment, un treballador o autònom que decideixi jubilar-se però continuar exercint comença la nova etapa compatibilitzant un 50% de la pensió i un 100% de salari o ingressos. I després el treballador no cobra més pensió fins que es jubila definitivament, abandona els ingressos laborals i passa al 100% de pensió.

Ara la Seguretat Social planteja una escala que progressivament vagi augmentant el percentatge de percepció de prestació pública, per incentivar que els jubilats actius allarguin tant com puguin o vulguin les seves vides laborals i segueixin cotitzant.

El treballador que immediatament després d’arribar a l’edat de jubilació demani cobrar la pensió però vulgui continuar treballant, començarà compatibilitzant un 45% de pensió i un 100% dels seus ingressos laborals. Per cada any que passi en jubilació activa, el percentatge de pensió que cobra augmentarà un 5%. És a dir, el segon any ja cobrarà un 50%, igual que ara, i el tercer any ja cobrarà més. Als sis anys en actiu cobrarà un 75% de pensió i amb 11 anys arribarà al límit del 100%.

Les condicions respecte la legislació actual també varien en cas que el treballador implicat sigui autònom i tingui un o més empleats a càrrec. En aquest cas, començaria cobrant el 75% de pensió i el 100% dels seus rendiments, per anar incrementant en cinc punts per cada any que allargui la carrera el percentatge que cobra de pensió. És a dir, en cinc anys també es plantaria en un 100% de pensió i rendiments. Aquests autònoms amb empleats sortirien perdent respecte l’actual legislació, en què poden combinar el 100% de pensió i rendiments des del primer any de jubilació activa.

Segona porta

La Seguretat Social, en la seva proposta, ha habilitat una segona porta per augmentar el percentatge de pensió a cobrar si els treballadors retarden el moment de començar a cobrar la pensió. Com més anys retardi començar a consumir prestació pública, més percentatge començarà rebent, un 45% de pensió el primer any, un 55% de pensió el segon, un 65% el tercer any, un 80% el quart i un 100 % a partir del cinquè. Percentatges que milloren substancialment les primeres ofertes de l’Executiu, que va començar aquests esglaons a partir del 30% de pensió.

En la jubilació parcial existeix, de moment, l’escull més gran perquè totes les parts puguin donar per tancat un acord, després de vuit mesos de negociacions. Segons apunten diferents fonts, els sindicats ambicionen rebaixar més els anys de cotització mínims per poder accedir a la jubilació parcial anticipada ordinària. La Seguretat Social ha plantejat poder avançar fins a tres anys la retirada parcial (ara en són dos), a canvi d’exigir tenir 36 anys i mig cotitzats. Aquí les centrals reclamen exigir menys anys i les negociacions continuen.

També s’ha de concretar la qualitat de l’ocupació que ha de tenir la persona que entri com a relleu en cas de jubilació parcial. Els veterans que volen deixar de treballar part de la seva jornada necessiten, per llei, que l’empresa contracti una altra persona per anar-la formant i que reemplaci el primer quan aquest es jubili definitivament. Les centrals reclamen que el nou contractat sigui indefinit, a temps complet, en un lloc de treball no amortitzable i millors sou que el que se’n va. Això implicaria un cost més gran per a les empreses, una cosa que fa que la patronal no acabi de veure-ho amb bons ulls.