Els alcaldes de la Costa Brava reclamen a Endesa solucions pels talls de llum | Federació Hostaleria i Turisme de les Comarques de Girona

Blog

Els alcaldes de la Costa Brava reclamen a Endesa solucions pels talls de llum

  |   Novetats

Diari de Girona. ELS DE LA RESTAURACIÓ I L’HOSTELERIA ES QUEIXEN QUE NO PODEN OFERIR UN SERVEI DE QUALITAT.

Sis alcaldes de la Costa Brava han fet front comú davant dels talls de llum «endèmics» que pateixen a l’estiu. Es tracta dels representants de Sant Feliu de Guíxols, Platja d’Aro, Palamós, Calonge i Sant Antoni, Palafrugell i l’Escala, que asseguren que estan farts de patir apagades, que van des dels microtalls fins a quedarse a les fosques durant hores. Diuen que la situació ve de lluny, perquè es repeteix any rere any, i exigeixen a Endesa un pla d’inversions a la xarxa que vagi més enllà dels «pedaços». A més, reclamen tenir interlocució directa amb la companyia, perquè diuen que quan hi truquen no troben ningú a l’altra banda de la línia. Si Endesa no mou fitxa, avancen que demanaran empara a la Generalitat.

No depenen de la mateixa subestació, però sí que asseguren que els seus municipis pateixen una «malaltia comuna»: els talls de llum en ple estiu. Cinc alcaldes del Baix Empordà i un de l’Alt fan pinya per reclamar a Endesa que els doni solucions reals al problema, i que quan hi hagi apagades tinguin algú amb qui parlar.

Els alcaldes diuen que al pic de la temporada turística, quan entre els sis municipis sumen més de 400.000 estiuejants, és «inadmissible» quedar-se a les fosques. «La situació no és acceptable i més tenint en compte que el turisme s’està recuperant després de dos anys difícils com els que hem viscut», critica l’alcalde de Calonge i Sant Antoni, Jordi Soler.

Explica que al seu poble, des del 23 de juliol, han patit «talls importants» durant sis dies, que han afectat els dos nuclis amb el perjudici que això suposa per als negocis. «És el moment d’exigir solucions, perquè des dels ajuntaments sempre hem complert amb allò que se’ns demana», diu Soler en referència a Endesa.

A Palafrugell, el seu alcalde, Joan Vigas, explica que al juny van tenir apagades «de dues hores» durant dos o tres dies. Però allò que els preocupa més, i que veuen «gravíssim», són els microtalls que pateixen els nuclis costaners. A més, tant ell com la resta coincideixen en què això impacta de ple damunt la imatge de la Costa Brava com a destinació. «Si volem ser un destí de qualitat, no ho podem permetre de cap manera», subratlla.

A Sant Feliu de Guíxols, Carles Motas critica que les apagades que es van registrar l’agost passat a Sant Pol i a la zona comercial, aquest 2022 s’han tornat a repetir. «Reclamem solucions, perquè ja no es tracta de talls puntuals sinó endèmics», subratlla.

Motas, a més, també eleva el clam dels alcaldes per tenir «interlocució directa» amb la companyia, i que hi hagi un responsable directe d’Endesa al territori amb qui poder contactar. «Els alcaldes ja tenim una línia per a emergències, però no funciona; ens trobem amb una companyia totalment impersonal», critica. I assegura que la situació ja es torna «rocambolesca» quan se’ls deriva cap a la web, perquè sense llum no els funciona l’internet.

Un pla d’inversions «clar»

L’alcalde de Palamós, Lluís Puig, recorda que dissabte passat al vespre el municipi va patir un tall de llum que, fins i tot, va arribar a fer suspendre el partit Girona-Bolívar. «No és just que companyies que anuncien beneficis multimilionaris a bombo i plateret, no tinguin la xarxa adequada», critica.

Per això, els sis municipis de la Costa Brava exigeixen a Endesa que els posi damunt la taula un pla d’inversions que solucioni el problema «estructural» i la «sobrecàrrega» que pateixen les línies. L’alcalde de Platja d’Aro, Maurici Jiménez, diu que la «precarietat» de la xarxa hi continua essent, encara que la companyia faci «reparacions exprés», que acaben essent «pedaços».

«Reclamem un pla concret d’inversions estructurals, que consolidi solucions», subratlla Jiménez. L’alcalde també explica que, quan hi ha talls, els ajuntaments se senten impotents, perquè ningú de la companyia els respon i s’acaben convertint en receptors de les queixes i afectacions que pateixen els negocis.

«acceptable, La situació no és i més tenint en compte que el turisme ara s’està recuperant»

JORDI SOLER ALCALDE DE CALONGE I SANT ANTONI

«reclamem Els alcaldes un pla concret d’inversions estructurals, que consolidi solucions»

MAURICI JIMÉNEZ ALCALDE DE CASTELL-PLATJA D’ARO

Per la seva banda, l’alcalde de l’Escala, Josep Bofill, recorda que el problema dels talls elèctrics «ve de lluny», perquè els diferents municipis els pateixen des de l’any 2017. Explica que, en el seu cas, l’Escala ha patit talls en divendres i dissabtes al vespre, i que això els genera «preocupació i incertesa», perquè es donen quan és cap de setmana i hi ha «màxima afluència» de turistes. Els alcaldes demanen que tots els qui s’han quedat a les fosques obrin incidències davant d’Endesa i ja avancen que, per part seva, si la companyia no els dona resposta a les reclamacions, demanaran empara a la Generalitat.

Les explicacions d’Endesa

Endesa ha sortit al pas de les acusacions dels alcaldes de la Costa Brava afectats pels talls de llum. La companyia assegura que la xarxa que abasteix la zona està ben «dimensionada a les potències contractades» i que és «robusta». En aquest sentit, atribueix la situació a la fusió de fusibles perquè alguns clients del sector de l’hostaleria i la restauració estan consumint «molt més» d’allò que tenen contractat. Concretament, es tractaria de dos càmpings, amb els quals ja han parlat.

També nega que els alcaldes no tinguin un interlocutor a l’altra banda amb qui parlar quan els municipis pateixen talls. De fet, des de la companyia asseguren que tenen un telèfon «directe» perquè se’ls doni resposta, i que funciona.

D’altra banda, fonts d’Endesa asseguren que no ha calgut instal·lar cap grup electrogen perquè totes les avaries s’han resolt en un termini màxim de dues hores i recorden que les línies elèctriques que es troben en municipis inclosos dins del Pla Alfa per risc d’incendi tenen les actuacions «condicionades» perquè cal que un operari s’hi desplaci in situ per verificar que no hi ha cap element de risc. Amb tot, la companyia insisteix que estan en contacte amb els ajuntaments afectats i que treballen coordinadament amb ells en l’execució d’obres de millora.