Els agricultors apunten a la distribució perquè els fixa el preu dels aliments | Federació Hostaleria i Turisme de les Comarques de Girona

Blog

Els agricultors apunten a la distribució perquè els fixa el preu dels aliments

  |   Novetats

La Vanguardia. Planas promet més inspeccions per protegir la “baula més feble” de la cadena.

“ Percebem que els preus es continuen determinant per la baula més forta, i d’aquí, cap a baix”. Aquest és el missatge que els agricultors van comunicar ahir al Ministeri d’Agricultura a la reunió de l’ Observatori de la Cadena Alimentària, una cita prèvia a la trobada que el ministre Luis Planas mantindrà avui amb els representants de les organitzacions professionals Asaja, COAG i UPA i en què esperen mesures concretes. El camp, que ja ha protestat davant de centres de distribució d’algunes empreses, reclama que vol saber els preus i costos de les seves produccions.

Coincidint amb el novè dia de protestes en autovies, carreteres secundàries i carrers de diferents punts d’ Espanya, els agricultors van exposar davant del ministre i tota la cadena alimentària les demandes en què incidiran aquest dijous a la reunió amb el ministre Planas. Respecte als preus en origen, els agricultors troben necessari consensuar un “índex de costos i de preus” que els faci invertir el funcionament del sector. Van demanar que “els preus es fixin des de baix cap a dalt, i no al revés”, per no haver de vendre a pèrdues. Amb aquestes paraules, van assenyalar la distribució i als intermediaris.

Planas va ser conscient a la cita dels problemes “puntuals” que continua havent a la cadena alimentària i que perjudiquen la “baula més feble”, que és com va definir els agricultors i ramaders. En concret, el ministre d’Agricultura va parlar de “situacions comercials molt diverses” que suposen incompliments de la normativa. Per intentar solucionar-ho, va animar les organitzacions agràries que insisteixin als seus associats que “formalitzin denúncies dels seus associats davant les autoritats competents”, és a dir, davant l’ Agència d’ Informació i Control Alimentaris ­( AICA).

Els líders d’Asaja, COAG i UPA es reuneixen avui ambel ministre, en espera de mesures concretes

El ministre també es va comprometre davant dels representants de tota la cadena alimentària a reforçar els controls d’ofici. En concret, tal com va avançar el president del Govern espanyol, Pedro Sánchez, fa uns dies, Planas va anunciar que el seu departament ja treballa per augmentar les inspeccions per reforçar el “compliment” de la llei de la Cadena Alimentària. No va avançar si l’ AICA contractarà més tècnics, però sí que va apuntar que aquest reforç se centrarà a analitzar “les relacions comercials de les empreses amb els seus proveïdors”. Tanmateix, el Ministeri d’Agricultura descarta elevar les sancions a les empreses de distribució i mitjanceres per incompliments greus o molt greus de la normativa.

Els representants dels agricultors van reclamar al ministeri que l’ AICA incrementi les inspeccions d’ofici en qüestió de costos i preus després d’incidir en la seva reivindicació de poder tenir beneficis a l’hora de produir. En les sancions fermes de l’agenda inspectora, no n’hi ha cap per venda a pèrdues, segons va denunciar l’associació de consumidors de la Facua.

Per intentar arribar a un consens en el càlcul dels costos de producció i en la fixació dels preus, el Ministeri d’Agricultura va presentar als participants en l’ Observatori de la Cadena Alimentària l’“estudi de costos i rendes de les explotacions agràries ( Ecrea 2.0). Es tracta d’una eina interactiva per poder consultar informació tècnica i econòmica d’activitats productives. El problema és que està actualitzada a tancament del 2021 i, per tant, les dades que conté no són recents.

Agricultura va presentar una eina per saber xifres d’ingressos i costos de les explotacions

Govern espanyol i agricultors van coincidir en la reunió de la cadena alimentària que, després de més de dos anys en vigor, la llei específica per evitar la venda a pèrdues funciona, però s’ha de reforçar. El ministre va apuntar que, des del gener del 2022 fins al desembre del 2023, els preus en origen van pujar de manera molt significativa, però també va assumir que cal fer una “lectura microeconòmica” en què s’evidencien dificultats d’aplicació de la normativa en vigor.