Els acomiadaments van pujar un 9% durant el tercer trimestre a Girona | Federació Hostaleria i Turisme de les Comarques de Girona

Blog

Els acomiadaments van pujar un 9% durant el tercer trimestre a Girona

  |   Novetats

Diari de Girona. De les més de 300 demandes resoltes als jutjats socials gironins per acomiadaments, una setantena van tenir una resolució favorable al treballador

Les demandes per acomiadaments laborals als jutjats socials de Girona van augmentar un 9% durant el tercer trimestre de 2024, comparat amb les que van rebre durant el mateix període de l’any anterior. Les dades difoses recentment pel Ministeri de Treball i Economia Social mostren que els jutjats de la jurisdicció penal van resoldre uns 800 assumptes (n’hi ha tres a Girona i un a Figueres), dels quals 338 van ser per acomiadaments. L’acumulat de l’any, és a dir, entre gener i setembre, va ser de 1.437 demandes per acomiadament.

Dels més de 300 assumptes resolts als òrgans judicials per acomiadaments, 67 van tenir una sentència favorable, bé fos de forma total o parcialment, al treballador. Seria prop d’un 20% del total.

Pel que fa a la resta de demandes per acomiadaments, 131 es van dur a terme amb conciliació amb l’empresa, evitant un judici. La resta, van ser favorables a l’empresa.

La quantia mitjana que van rebre els treballadors afectats amb sentència favorable va ser de 671.495 euros, amb una mitjana de 10.022 euros per treballador reconeguts. En canvi, en el cas dels acomiadaments amb conciliació, es va reconèixer un total de 1.335,587 euros, amb una mitjana per treballador de 9.147 euros pactats.

Si es mira la xifra d’assumptes que van tenir els jutjats gironins, que frega els 800, i es compara amb el mateix període de l’any anterior, es pot comprovar que l’activitat va augmentar un 19%, amb 127 demandes més. Així doncs, es pot dir que la conflictivitat laboral ha augmentat respecte de l’any anterior en tots els assumptes socials (acomiadaments, reclamacions derivades del contracte de feina i conflictes amb la seguretat socials) excepte en els conflictes col·lectius. En aquest últim cas, durant el període es van rebre dues demandes, quan l’any anterior se n’havien rebut quatre.

Aquests conflictes impliquen un grup genèric de treballadors i implica la judicialització de la interpretació d’una norma, una decisió de l’empresa o el conveni col·lectiu.

Catalunya, al podi

En l’àmbit català, el conjunt dels jutjats socials van resoldre un total de 10.756 demandes, 561 més que el mateix període de l’any anterior. D’aquestes, 4.671 van ser per acomiadaments, una xifra molt similar a la de l’any anterior. Val a dir que Catalunya va ser la comunitat que va acumular més demandes per acomiadaments. Per províncies, Barcelona va acumular 3.753 assumptes d’aquesta mena; Tarragona 361; i per darrere de Girona, Lleida va tancar el tercer trimestre amb 128 demandes.

Andalusia va quedar a poca distància, amb només seixanta demandes menys.

Jutjats sobrecarregats

Els jutjats socials acumulen des de fa temps una alta càrrega de feina, que precisament ha motivat que el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya hagi demanat al Ministeri de Justícia que es creï un nou jutjat social a Girona, que seria el número 4.

Les últimes dades del tercer trimestre de 2024 indiquen que van tancar l’any amb una càrrega de feina que ha sigut similar durant els tres primers trimestre de l’any. En el mateix sentit, més enllà de les resolucions, els jutjats gironins van ingressar 1.114 assumptes, i van deixar-ne pendents de tramitar més de 3.000 al final del trimestre, un fet que provoca un tap amb els nous assumptes que entren.

A més, cal tenir en compte que la jurisdicció social és una de les que té una taxa de congestió més elevada, i això fa que en alguns casos els conflictes laborals (com ara una reclamació de quantitat) s’allarguin durant mesos o fins i tot anys perquè els jutjats no poden assenyalar vistes en períodes de temps raonables.