Els 27 pacten les regles de dèficit i deute
El Punt. Han estat mesos d’estira-i-arronsa, de posicions antagòniques entre Alemanya i França que de vegades semblaven insalvables, però finalment els ministres d’Economia i Finances de la Unió Europea (Ecofin) van tancar ahir un acord sobre les noves regles fiscals.
París i Berlín ja havien aplanat el camí dimarts en una reunió a la capital francesa en què van tancar un acord a dues bandes sobre les noves normes per tornar a limitar el dèficit i el deute als estats membres. El pacte de l’eix francoalemany es va traslladar ahir a la taula dels ministres dels 27 i va arribar la fumata blanca. Les noves regles fiscals mantenen l’objectiu de dèficit en el 3% i de deute en el 60%, però la novetat és que cada estat tindrà un camí dissenyat específicament per a la reducció del seu dèficit i deute, adaptat a la seva situació. Ara bé, el text pactat entre els 27 té un fort accent alemany.
Berlín, de les capitals més dures amb la disciplina fiscal, ha aconseguit que el pacte inclogui objectius comuns per garantir que realment es redueixen els dèficits i deutes dels estats membres. En la pràctica, aquests objectius inclinen la balança cap a l’austeritat, fins i tot en el cas dels països que ja compleixen l’objectiu del 3% de dèficit. Segons les regles fiscals pactades entre els 27, els països amb un deute per sobre del 90%, com l’Estat espanyol, el francès o Itàlia, hauran de reduir com a mínim un punt percentual l’any aquest endeutament, mentre l’ajustament serà del 0,5% en el cas dels països amb un deute inferior al 90%.
D’altra banda, els països amb un dèficit ja per sota de l’objectiu del 3% hauran de continuar-ne la reducció fins a l’1,5% per generar marge fiscal per fer front a possibles crisis.
L’acord també preveu un període transitori fins al 2027 en què s’exclouen els interessos del deute en el càlcul de l’ajustament per “suavitzar” l’impacte de la ràpida pujada dels tipus d’interès.
Tancar un acord ahir sobre la reforma de les regles fiscals era clau perquè es puguin aprovar aquesta legislatura. Ara comencen les negociacions a contrarellotge amb el Parlament Europeu per acordar la norma definitiva.