El turisme acaricia una recuperació total aquest any malgrat la inflació i la por d’una aturada després de l’estiu
El Periódico. El ‘lobby’ dels grans grups turístics preveu que el PIB del sector recuperarà aquest any un 98% dels seus nivells prepandèmia, fins a 151.800 milions, gràcies al boom de demanda a l’estiu i Setmana Santa.
El 55% de les empreses auguren arribar a la facturació precovid aquest any, però alerten del cop a la rendibilitat per l’alça dels costos en plena onada inflacionista
El nou quadro econòmic que maneja Exceltur, el ‘lobby’ que agrupa una trentena de les companyies més grans del sector (entre les quals, Meliá, NH, Iberia, Globalia, Riu o Amadeus), contempla que el PIB turístic tancarà aquest any disparant gairebé un 70% els registres de l’any passat i només un 1,9% per sota dels nivells rècord del 2019 prepandèmia, arribant als 151.798 milions d’euros d’activitat en el conjunt de l’exercici.
L’associació empresarial ha elevat substancialment les seves previsions anteriors, de fa tres mesos, gràcies al fort creixement registrat en el segon trimestre per l’impuls de la Setmana Santa i el boom de demanda que es preveu per als mesos d’estiu. L’anterior previsió d’Exceltur augurava que el PIB del sector turístic recuperaria el 91,6% dels seus nivells prepandèmia, fins a arribar als 141.681 milions. La revisió a l’alça implica que l’aportació econòmica del sector de 10.000 milions addicionals que fins ara no es contemplaven.
Després de la debacle del sector durant els dos últims anys per la pandèmia i les restriccions als viatges adoptades per combatre-la, en el segon i tercer trimestres d’aquest any el sector turístic espanyol aconseguiran arribar a un nivell d’activitat per sobre de la que hi havia abans del coronavirus (amb increments de l’1,1% i el 2% en relació amb un 2019 de rècord, respectivament) gràcies al fort increment de la demanda tant dels viatgers nacionals com dels internacionals.
Les grans empreses turístiques reconeixen la incertesa sobre l’evolució del negoci en l’últim trimestre de l’any, pel probable impacte en la demanda que pot tenir la desorbitada alça de la inflació (amb una taxa d’IPC del 10,2% al juny), la pujada dels tipus d’interès o un alentiment econòmic general en plena crisi energètica. Per al quart trimestre, Exceltur augura una aturada del boom de demanda de la primavera i l’estiu i que el PIB del sector se situï un 3,2% per sota dels nivells prepandèmia, després de depassar-los en els trimestres previs.
Tanmateix, l’associació empresarial remarca que el volum de reserves que estan registrant les companyies del sector de cara a l’última part de l’any continua evolucionant favorablement i no es preveu una frenada en sec de la recuperació malgrat el sotsobre que provoca en les previsions de consum l’onada inflacionista. «La realitat és que les reserves continuen funcionant. De moment, en el sector no hi ha una gran preocupació malgrat les incerteses econòmiques de l’últim trimestre», remarca José Luis Zoreda, vicepresident executiu d’Exceltur. «Els auguris catastrofistes no es corresponen amb les previsions i les reserves dels grups turístics».
Alça de costos i preus
Les empreses turístiques estan aconseguint registrar increments de la seva facturació gràcies al repunt d’activitat i també a la pujada dels preus. Una majoria d’empreses turístiques, fins a un 55%, augura que aquest any aconseguiran superar els nivells de facturació prepandèmia, mentre que el 45% restant es reparteix entre els que preveuen que no igualaran les vendes precovid fins al 2023 o el 2024.
Des d’Exceltur s’alerta que aquest boom de demanda i també de facturació no s’està traduint en increments de la rendibilitat per a moltes companyies a causa de la forta alça dels costos operatius provocada per la pujada de la inflació. Segons les estimacions del ‘lobby’ sectorial, els costos energètics que suporten les empreses turístiques s’han elevat un 25% des de començament d’any, el cost d’altres subministraments ha crescut un 16% i els costos salarials ho han fet en un 7,5%.
L’increment mitjà dels preus del sector ha sigut del 7% en els mesos d’abril i maig impulsats per la demanda de la Setmana Santa, segons dades de l’Institut Nacional d’Estadística. Els empresaris turístics, segons les dades de l’última macroenquesta d’Exceltur, asseguren estar repercutint als preus finals només un 23,4% de l’increment de costos, cosa que estaria provocant un gradual deteriorament dels marges de rendibilitat.