El turisme nacional salva l'agost | Federació Hostaleria i Turisme de les Comarques de Girona

Blog

El turisme nacional salva l’agost

  |   Novetats

El Punt. Sense la reactivació dels vols internacionals, els hotelers han remuntat un juliol “desastrós” enmig de la cinquena onada. L’oferta de llits a la costa ha registrat ocupacions del 70%, quan l’any passat van ser només del 30%.

Un segon estiu complicat i amb molts fronts oberts per al sector turístic català, que ha vist com el turisme estranger no arribava. La cinquena onada de la pandèmia ha tombat totes les expectatives posades en una temporada turística que començava al juny a mitges, amb molts hotels tancats, i els que obrien portes topaven amb una cinquena onada de la Covid que situava Catalunya en la llista de països on no es recomanava viatjar. D’un dia per l’altre, es frenaven un munt de reserves i les cancel·lacions tancaven un juliol “desastrós” enmig del decret de noves restriccions i tocs de queda per mirar d’aturar el nombre de contagis.

La patacada més forta l’han viscut hotels de la costa i de la ciutat de Barcelona, on, amb la meitat dels llits disponibles, les ocupacions tampoc han estat gaire altes. “El turisme estranger no ha arribat i els macrohotels han omplert amb turisme proper, sobretot francesos, i el català que s’ha quedat aquí per vacances”, assegura el president de Confecat, Santiago García-Nieto, que recorda que els grans hotels del país –des de la Costa Brava fins a la Costa Daurada–, que representen el 90% de les habitacions hoteleres de Catalunya, depenen del turisme internacional.

Catalunya ha rebut més d’1,5 milions de turistes durant el mes de juliol, el doble respecte al mateix període de l’any passat, però un 37,7% inferior en comparació amb el juliol del 2019. El turisme estatal, en canvi, ja supera els nivells previs a la pandèmia i fins a 923.436 ciutadans espanyols van visitar Catalunya al juliol, segons les dades de l’Instituto Nacional de Estadística (INE).

Les ocupacions hoteleres a l’agost hauran vorejat el 70% de mitjana, quan l’any passat no van arribar al 30%, assegura García-Nieto. “S’ha treballat fort i bé tres setmanes, complint amb les mesures i els tocs de queda, que han donat confiança”, indica el president de la Confecat.

Tancar al setembre

“Sense estrangers, la gent torna a la feina; les reserves cauen en picat al setembre i la majoria d’hotels tenen previst tancar les properes setmanes”, diu García-Nieto, conscient dels esforços que està fent l’Agència Catalana de Turisme per atraure els turistes, sobretot francesos i belgues, que tornen a tenir vacances a l’octubre.

Les agències de viatges, que confiaven en una recuperació del sector a partir del segon semestre del 2021, només hauran facturat un 25% respecte al 2019. Martí Sarrate, president de l’Associació d’Agències de Viatges Especialitzades (Acave), lamenta que no s’hagin homologat vacunes i unificat criteris entre els diversos països, fet que ha generat molta “desorientació” a l’hora de viatjar. Amb els vols intercontinentals restringits, les agències han venut destinacions com ara Grècia i Itàlia. També s’han obert vols al Carib mexicà i a la República Dominicana i d’altres han pogut viatjar a Kenya i Tanzània. Quant al mercat asiàtic, només les Maldives i destinacions com Dubai han acceptat turisme.

La reactivació dels vaixells de creuer que operen al Mediterrani –des de principis de juliol, amb estades al port de Barcelona– ha donat més feina a les agències, que venen un 95% dels passatges. El president d’Acave assenyala, però, que el turista s’ha mogut “en cotxe, amb la família, cap a les segones residències”, i entre els llocs més demanats a l’agost hi ha les Illes Balears, sobretot Menorca, Eivissa i Formentera.

L’informe de conjuntura turística de l’INE recull les preferències al juliol dels espanyols, que han viatjat sobretot a Andalusia, Catalunya i el País Valencià. Els estrangers han triat en primer lloc les Illes Balears, Catalunya i les Canàries. Els que han decidit viatjar han esperat “fins a darrera hora”, pendents de les restriccions i de com evolucionava la pandèmia. “Ara es busquen experiències més personalitzades i en contacte amb la natura”, assenyala Sarrate, i es contracten les assegurances Covid per si s’han d’allargar les estades per fer les quarantenes.

Els de casa, al càmping

“No ha estat un estiu fàcil, però ens quedem amb la part positiva que el client català ha descobert el càmping”, anuncia satisfet el president de la Federació Catalana de Càmpings, Miquel Gotanegra, que dona per fet que “voldrà repetir i fer noves escapades”. L’ocupació als càmpings ha estat desigual entre el sector de costa, que depèn més del turista centreeuropeu, i el de l’interior, més acostumat al turisme nacional. A l’agost les instal·lacions han vorejat xifres d’entre el 70% i el 90%.

La temporada per al turisme rural s’ha recuperat respecte al 2020, tot i que arrosseguen pèrdues i deutes que els condicionaran el balanç de l’exercici. Ferran Puig, president de la Confederació Catalana d’Agroturisme i Turisme Rural (Concatur), recorda que encara hi ha allotjaments que no han pogut obrir. “Estem millor que d’altres, però tampoc al 100%”, diu Puig, i hi afegeix que han notat l’afluència del client català que històricament els visita, sobretot en entorns com la Garrotxa, el Berguedà i les Terres de l’Ebre, que són espais d’escapada habitual per als habitants de la zona metropolitana. Les cases de lloguer íntegre (que es lloguen senceres a una sola unitat familiar) han tingut més demanda, però també ensurts en trobar-se llogaters que hi feien festes encobertes. Això ha obligat els propietaris a demanar fiances per cobrir-se les espatlles en cas de desperfectes. El president de Concatur confia que podran allargar la temporada, els caps de setmana, per enllaçar amb l’obertura de les pistes d’esquí.

La pandèmia castiga Barcelona, que manté la meitat dels hotels tancats

L’estiu va començar amb el 25% de les places ocupades i ha remuntat fins al 70%. La mala temporada fa que pisos turístics abandonin el lloguer per dies.

Aquest ha estat un altre estiu negre per al turisme de la ciutat de Barcelona, que manté encara el 50% dels hotels tancats. Els que estan oberts han registrat una ocupació creixent a mesura que anava avançant l’estiu, ja que al juny només es van ocupar el 25% de les places, a finals de juliol, el 50%, i la segona quinzena d’agost, el 70%. Manel Casals, director del Gremi d’Hotels de Barcelona, atribueix la millora de les dades a l’avanç de la vacunació. L’extensió de la immunització “ha impulsat a una millor mobilitat entre els països”, que han relaxat una mica les restriccions per creuar les fronteres, i “ha generat més confiança”, considera Casals.

El representant del gremi, però, recorda que el 50% dels establiments continuen tancats, per la qual cosa es tracta d’una millora molt relativa. El tancament d’hotels no entén de categories, ja que continuen clausurats tant els de categoria alta com els d’inferior. “Si hi ha un segment especialment castigat és l’hotel de negocis”, remarca. Les dades d’ocupació es refereixen sobretot a la dels viatgers que venen a Barcelona per oci, “ja que el turisme de negoci, que és molt important, encara no s’ha recuperat”, alerta. Això fa preveure un descens de l’ocupació a partir del mes de setembre.

El perfil d’hoste és el turista espanyol i de països europeus propers, i s’ha detectat un comportament que feia anys que no es veia: “El passant, aquell turista que ve sense reserva i pregunta a recepció si hi ha habituació lliure”, explica el director del gremi. És, òbviament, un client benvingut, però Casals lamenta que les reserves van tan a última hora que es fa difícil planificar. “No es pot viure tant al dia”, lamenta.

Reserves cancel·lades

El sector dels apartaments turístics no ha pas passat un estiu millor que el dels hotels. L’Associació d’Apartaments Turístics de Barcelona (Apartur) no té encara les dades però sí “les sensacions”, com explica el seu president, Enrique Alcántara. I les sensacions són molt negatives després d’haver experimentat com l’esperança d’una gran campanya vist “el ritme de reserves important” es transformava, amb l’arribada de la cinquena onada de contagis, en una allau de cancel·lacions i una frenada de noves reserves. “Hem passat un estiu que no esperàvem”, lamenta Alcántara, que confia que l’avanç de la vacunació permeti remuntar al sector. “El turisme urbà ha estat el gran perjudicat, a diferència del turisme d’interior”, assegura. I posa com a prova el fet que “molts apartaments turístics han canviat el model i s’han passat al lloguer residencial, que dona més seguretat”.

La muntanya frega el ple amb un 90% d’ocupació

A la Cerdanya igualen i fins i tot superen les dades de l’any passat i a Lleida s’acosten al 2019, any de rècord.  El Pirineu es consolida com una destinació atractiva en temps de pandèmia.

El Pirineu es consolida com una destinació ideal per a temps pandèmics i un refugi per a aquells que busquen espais oberts i poc concorreguts. A la Cerdanya han fregat el ple, amb el 90% de les places de càmpings i establiments rurals ocupades a l’agost. Al Pirineu lleidatà l’afluència de turistes catalans ha estat igualment bona, amb un nombre de viatgers i pernoctacions lleugerament per sota del 2019, que va ser un any de rècord. El sector està satisfet, tot i que s’ha trobat un problema a l’hora de contractar personal.

Així ho explica Núria Vidal, presidenta de l’Associació d’Hotels i Càmpings de la Cerdanya: “Estem contents. A l’agost hem tingut una ocupació del 90%, igual que l’any passat, i al juliol, del 70%, una mica més que el 2020, que va ser del 60%”, explicava divendres. Vidal atribueix la bona afluència al fet que “la gent ha decidit pujar a la muntanya fugint de les aglomeracions de les platges”. La Cerdanya rep bàsicament un turisme de proximitat, ja que el turista estranger que visitava el Pirineu gironí abans de la pandèmia “fa dos anys que no ve”, segons Vidal. El francès, el més proper, tampoc s’ha deixat veure gaire. “A l’agost hem vist algun francès més que l’any passat, i al juliol molt poc”, assenyala. L’estiu, però, no ha estat fàcil per a molts hotelers, que han tingut dificultats per trobar personal qualificat. “No en sabem els motius, potser perquè hi havia treballadors que encara estaven en ERTO, però la conseqüència ha estat que els propietaris han hagut de treballar més i deixar d’oferir serveis, reduint horaris i activitats”, diu. El tipus d’hotels, amb 55 habitacions el més gran, els ha permès tanmateix “aguantar millor el cop que els hotels grans de la platja”, considera la representant del sector.

Al Pirineu lleidatà la temporada ha estat igualment bona. El Patronat de Turisme de la Diputació de Lleida no té encara les dades completes del Pirineu, ja que falten les de cases rurals i càmpings, però sí d’hotels. I el nombre de viatgers (91.489) i el de pernoctacions (203.710) del juliol de tota la demarcació se situen a molt poca distància del 2019.

“Pel que fa a viatgers estem un 4,5% per sota del 2019 i un 79% per sobre del 2020. Les pernoctacions van pujar un 66% respecte de l’any passat i van baixar un 2,4% respecte del 2019, any en què vam tenir les millors dades”, explica Juli Alegre, cap de màrqueting i promoció del patronat. “L’oferta turística del Pirineu és una proposta que encaixa molt bé amb la pandèmia”, defensa Alegre. A la Val d’Aran, per exemple, s’han registrat millors dades que el 2019, “i això es pot extrapolar a tot el Pirineu”. Els allotjaments i les empreses de turisme actiu han tingut “una temporada molt bona”, destaca el representant del patronat de turisme, tot i els recels que la cinquena onada va provocar al principi d’estiu i les limitacions a 10 persones a les cases rurals. El turisme català ha compensat la caiguda a la meitat de l’estranger.

Platges plenes i turistes que es mouen en cotxe

Durant les tres setmanes de ple agost s’ha notat l’arribada de més estrangers. Encara som lluny de recuperar l’ocupació i el brogit d’estrangers que els mesos d’estiu, abans de la Covid, omplien els carrers, les terrasses i les platges de l’Alt Maresme, on es concentren fins a 30.000 places hoteleres. Els hotelers que han obert estan satisfets sobretot del final de temporada i de la feina que han tingut les tres setmanes de ple agost. “S’ha treballat més que l’any passat, i això és una bona notícia”, indicava el president del Gremi d’Hostaleria del Maresme, Jordi Noguera, que recorda que, dels 86 hotels agremiats, n’han obert 68. “Han vingut molts francesos, molts d’ells magribins, que sense poder anar al Marroc de vacances han triat el Maresme”, hi afegia Noguera.

La davallada del turisme estranger es va notar sobretot al juliol per les restriccions i les quarantenes que van frenar els viatgers, amb unes ocupacions minses a l’Alt Maresme, d’entre el 25% i el 35%. Unes xifres que han millorat a l’agost, amb caps de setmana en què gairebé han estat plens. Noguera explica que han rebut visitants del país que hi feien estades curtes i alguns viatges organitzats per portar estrangers. “Amb aforaments restringits, no els surt a compte baixar amb autobusos mig buits”, explica l’hoteler. Sí que molts turistes, sobretot francesos, han decidit a darrera hora venir amb el seu cotxe, amb el problema que això ha comportat en alguns municipis, amb els accessos col·lapsats en ple agost. La previsió per al setembre és que la majoria dels hotels tanquin, coincidint amb l’inici del curs escolar.

Les platges també s’han vist més plenes a la zona del Baix Llobregat i el Garraf, on ha predominat el nacional. A Castelldefels, els hotelers han notat la davallada del turisme de vacances i de negocis. Segons les darreres xifres, des de l’abril fins al juliol al municipi han rebut més de 2,3 milions de visitants que escullen la ciutat per passar-hi uns dies, o només per fer excursions o anar a la platja.

Des del Gremi de Turisme de Vilanova i la Geltrú, les previsions per a l’agost eren d’una ocupació del 75%, després d’un juliol que no va anar malament, tant per als càmpings com per als hotels, que van tenir més del 60% de les places cobertes. La majoria dels clients, però, hi feien estades curtes, de cap de setmana o escapades d’una o dues nits a última hora.

Hi ha hagut certa recuperació

La Costa Brava centre ha treballat al mateix nivell del 2019. Els establiments de turisme rural han fet el ple total. El sector turístic gironí està satisfet de les ocupacions d’aquest mes d’agost perquè, malgrat que no s’ha arribat als nivells de la prepandèmia, “hi ha hagut una certa recuperació i s’ha treballat”. “Però estem parlant de tres o quatre setmanes quan l’any en té cinquanta-dues”, manté el president de l’Associació de Càmpings de Girona, Miquel Gotanegra.

Igual que a tot Catalunya, a la Costa Brava i a la demarcació de Girona en general, el principal client ha estat el català i l’espanyol (un 65% del total), malgrat que també hi ha hagut turista francès encara que no en les mateixes proporcions que els anys anteriors a la Covid, holandès i belga. I com que pràcticament tot el turisme que ha arribat a la demarcació ho ha fet en cotxe, moltes poblacions s’han trobat problemes “importants” d’aparcament. Aquest és el cas de Lloret de Mar, que segons va explicar el president del Gremi d’Hostaleria lloretenc, Enric Dotras, aquest cap de setmana passat, segons un tuit de la policia municipal, “van passar per Lloret 123.000 cotxes” i un altre cap de setmana d’agost van ser 80.000. “Això no havia passat mai perquè el nostre principal client prové d’operadors turístics i arriba a Lloret amb autocars o bé amb xàrters”, explica Dotras. Aquesta allau de vehicles particulars ha provocat molts problemes i “veient la dificultat d’aparcar molta gent acabava marxant”.

El president de la Federació d’Hostaleria de les Comarques de Gironina, Antoni Escudero, valora l’ocupació d’aquest mes d’agost com a “mitjana” (d’un 77%). “A la zona on hi ha hagut més ocupació és a la Costa Brava centre, amb un 95% de l’ocupació. Mai han posat el cartell de complet”, assegura. En aquest sentit s’ha pronunciat la presidenta de la Unió d’Empresaris d’Hostaleria de la Costa Brava Centre, Judit Lloberol, que comenta que “han treballat als mateixos nivells del 2019”. Això sí, a tota la demarcació les reserves s’han fet molt a última hora.

També han tingut un bon agost els establiments de turisme rural, que aquests sí que “han fet un 100 per cent d’ocupació”. Els càmpings també han tingut bona ocupació, “sense arribar als nivells de prepandèmia”, amb un increment del turisme català i espanyol.

Pel que fa a l’Associació Turística d’Apartaments (ATA), han tingut una primera quinzena d’agost molt bona, amb un 90% d’ocupació, i esperen “tancar aquesta segona quinzena amb registres similars”.

Ple a l’agost als allotjaments i a la restauració

El 85% són del país i molts reserven a última hora aprofitant cancel·lacions. Després d’un juny i un juliol amb activitat més fluixa, tot i que amb un bon ritme d’ocupació els caps de setmana, el sector de la restauració, l’hoteleria i la reserva de cases i habitacions s’ha trobat un agost amb gairebé un ple en tots els establiments, recuperant els nivells d’abans de la pandèmia. Llúcia Castaño, vocal del sector de l’hoteleria de la Federació de Comerç i Turisme (Fecotur) de Deltebre i també tresorera de l’Associació d’Empreses d’Ecoturisme del Delta de l’Ebre (Aeede), explica que la restauració aquest mes està funcionant molt bé, ja que la majoria d’establiments poden fer fins a dos torns per àpat. Sí que ha detectat, encarregant-se de l’Hostal Cling 43, ubicat a Deltebre, i organitzant visites guiades i tasts de vins, que “tenim un públic més exigent però que vol pagar menys”.

Els hotels, ens comenta, estan pràcticament al 100% d’ocupació, i altres tipus d’allotjaments, gairebé al 95%. La majoria de clients, més del 85%, són del país, majoritàriament provinents de l’àrea de Barcelona, però han notat un augment dels de Girona i la part nord de Lleida. Del País Basc, València i Madrid també n’arriben.

La pandèmia ha provocat alguns canvis en els hàbits de les reserves. Moltes que s’havien fet amb temps s’han anat cancel·lant en funció de les restriccions de mobilitat, però Castaño ens comenta que s’ha acabat cobrint amb reserves que també “es fan a última hora”.

L’afectació de la pandèmia en el turisme que arriba de l’estranger, que mai ha estat el majoritari a les Terres de l’Ebre, ha resultat més elevada i molts francesos i alemanys que repetien cada any no s’hi han desplaçat, que en circumstàncies normals representarien més del 10%.

Els hotelers de Salou i Cambrils, satisfets amb ocupacions del 70%

Confien que es recuperi l’arribada del turista rus i anglès que omplia molts dels establiments.  El reclam amb l’obertura de PortAventura els ha beneficiat.

“Quan no hi ha res més, poc és molt.” Així de taxatiu és el president de l’Associació Hotelera Costa Daurada i Terres de l’Ebre, Jaume Orteu, a l’hora de fer balanç d’una de les temporades més curtes que s’han vist però que millora la del 2020, quan molts hotels ni van obrir. Aquest estiu ho han fet un 75% dels llits hotelers de la Costa Daurada, que es concentren a la zona de Salou-la Pineda i Cambrils-Vila-seca, on pocs han fet el ple i només a l’agost s’han registrat les ocupacions més altes, de fins al 70% de les places disponibles.

“Estem satisfets, però depenem d’un futur complex i una situació pandèmica que no tenim controlada”, assegura Orteu, preocupat per la inseguretat que es reprenguin els vols internacionals i puguin recuperar el turisme rus que s’havia convertit en el primer visitant, al davant dels anglesos. Aquest estiu, sense els uns ni els altres, han rebut sobretot francesos, belgues i holandesos que han viatjat pel seu compte amb cotxe. “Tenen ganes i necessitat de sortir i han vingut famílies senceres”, diu l’hoteler, que destaca l’oferta d’experiències i atractius tant a la costa com a les Terres de l’Ebre i amb connexió amb l’interior.

Un dels reclams de l’estiu ha estat el potencial que suposa la reobertura de PortAventura. “És un atractiu fonamental i que funcioni sense problemes és molt important”, comenta Orteu, que confia que l’any vinent puguin tancar grups amb els majoristes i tenir una temporada “més afortunada”.

Bars i botiguers

Sense el turista de fora molts hotels tancaran al setembre i l’activitat també afectarà la restauració i el comerç. “Estem passant calamitats i n’hi ha que passat l’estiu no podran pagar ni la meitat dels lloguers”, explica el president de l’Associació de Restauració i Oci Nocturn de Salou, Eduardo Abenójar. Les terrasses han complert les restriccions horàries per frenar l’augment de contagis, però també hi ha menys visitants i possibles consumidors. “Sort dels francesos que han vingut les tres setmanes d’agost, perquè a finals d’estiu els anglesos ja no venen”, diu Abenójar, que amb els comerciants van intentar allargar els horaris però va ser “impossible”. El comerç, en aquest municipi turístic, ha pogut obrir fins a les 10 del vespre.
Alta ocupació de cases i restaurants plens

A les comarques centrals, la temporada ha tornat a ser bona, semblant a la del 2020, però s’han trobat amb més anul·lacions d’última hora per positius de Covid-19, com assenyala Oriol Baños, president de l’Associació d’Agroturisme del Berguedà, que quantifica la taxa d’ocupació en un 65% durant el juliol i en un 95% durant l’agost. També destaca que s’ha vist més turista estranger que l’any passat. Pilar Bielsa, presidenta de l’Associació de Turisme Rural del Solsonès, creu que la temporada ha estat “bona i semblant a la de l’any passat”, amb molt turisme nacional i ben poc de foraster. També espera que una bona temporada del bolet ajudi a tenir una bona tardor.

Les associacions d’hostaleria assenyalen que els restaurants no han donat l’abast. “Han treballat molt i tots amb qui hem parlat estan molt contents”, explica Antoni Dinarés, president de l’Associació del Moianès i Osona. Ho confirma Jordi Badia de l’Associació del Berguedà, que assenyala, però, les dificultats del sector per trobar personal.

Una temporada millor del que s’esperava

Alta demanda i estades més llargues a les cases rurals. L’ocupació a les comarques de Ponent ha estat gairebé del 100% aquest agost. “Tenim cases de més de deu persones que s’han hagut d’adaptar a les restriccions; si no, hauríem penjat el cartell de complet”, explica Jaume Ramon, president de la Federació de Cases Rurals de Lleida. Ramon valora que s’han fet estades més llargues, tant “al Pirineu com al pla”, i bàsicament per part de visitants nacionals. “Hi havia ganes de passar dies de vacances, potser al pla menys que a la muntanya. Hi ha hagut molta demanda i l’ocupació ha estat millor que la d’un any prepandèmia.” Tot i que també hi va haver cancel·lacions d’última hora per positius de Covid-19, la mateixa demanda “cobria” les places que quedaven lliures. Per a la tardor també es preveu una bona ocupació i moltes cases ja tenen ple els caps de setmana de setembre i octubre.

A Lleida ciutat, l’Oficina de Turisme va registrar un increment de visitants del 8,11% fins al 13 d’agost, amb un 28% més de turistes catalans i menys incidència del turisme estranger. L’ocupació hotelera es va situar en un 80%, una mica per sota del 90% del 2019.