El turisme, amenaçat per l'augment de temperatura | Federació Hostaleria i Turisme de les Comarques de Girona

Blog

El turisme, amenaçat per l’augment de temperatura

  |   Novetats

Diari de Girona. Les comarques gironines s’enfronten al repte de replantejar el turisme mentre experts alerten d’una futura davallada en la demanda a l’estiu. És incert si la pretemporada compensaria les pèrdues.

El canvi climàtic transformarà el turisme a Europa, reduint l’aposta per les regions costaneres del sud fins a un 10% durant els mesos d’estiu en cas d’un increment d’entre tres i quatre graus de temperatura. Així ho preveu un informe recent del Centre Comú d’Investigació europeu (ETC), que també diu que les regions del centre i nord del continent podrien experimentar un augment de visites al voltant d’un 5%.

Malgrat que les dades d’ocupació turística a les comarques gironines encara són positives, el sector es mostra preocupat davant els possibles efectes de les onades de calor. «De moment, no tenim incidència que la temporada alta evolucioni negativament, però hi ha l’amenaça que els visitants del nord i centre d’Europa prefereixin quedar-se a casa, on les temperatures són cada cop més benignes», diu Esther Torrent, presidenta de l’Associació Turística d’Apartaments (ATA). Per altra banda, Miquel Gotanegra, president de l’Associació de

Càmpings de Girona, explica que s’ha detectat un augment de turistes europeus que abans visitaven el sud d’Espanya i ara opten per quedar-se a Catalunya, on les temperatures són més moderades.

Cap a la desestacionalització

L’informe de l’ETC anticipa canvis en la distribució estacional, amb reduccions de la demanda durant la temporada alta i increments durant la temporada mitjana a les zones costaneres del sud d’Europa. «Ja hi ha hagut un creixement important en la pretemporada, i part d’això és conseqüència del canvi climàtic», explica Gotanegra.

L’allargament de la temporada turística és precisament un dels objectius del sector turístic català. «Fins ara teníem una estacionalitat molt marcada, i això ens dificultava bastant a l’hora de formar plantilles. Les temporades més llargues ens permeten seduir i retenir el talent», afegeix Gotanegra. Jaume Marin, doctor en Turisme i expert en màrqueting, diu que la contractació durant més mesos «milloraria la sostenibilitat social i econòmica, i insisteix en la necessitat de crear productes i experiències atractives durant tot l’any. «Hem de potenciar nous perfils de visitant que donen rèdit tot l’any, com el turisme cultural o esportiu», diu.

Marin destaca l’exemple d’Eslovènia, on les estacions d’esquí s’han convertit en estacions de muntanya. Potenciant activitats com el ciclisme de muntanya o el senderisme, el país ha tingut bones xifres d’ocupació durant tot l’any. Aquesta és l’aposta d’algunes estacions d’esquí de les comarques gironines com La Molina o la Vall de Núria, que busquen reduir el seu impacte mediambiental optant per una visió desestacionalitzadora que fuig del concepte purament hivernal. Així, han aconseguit disminuir fins a un 20% les emissions directes de gasos amb efecte hivernacle.