El topall al lloguer no frena la puja dels preus a Girona | Federació Hostaleria i Turisme de les Comarques de Girona

Blog

El topall al lloguer no frena la puja dels preus a Girona

  |   Novetats

Diari de Girona. El cost que suposa arrendar un habitatge augmenta en 34 dels 47 municipis gironins declarats com a zones tensesv Les persones interessades a compartir pis a Girona es dupliquen en un any

Els preus del lloguer han augmentat al 72% dels municipis gironins declarats com a àrees residencials tenses. Segons un estudi elaborat pel Col·legi d’Agents de la Propietat Immobiliària (API), a partir de dades proporcionades per la Generalitat, només a 13 municipis de les 47 localitats de la província on el Govern ha aplicat el topall al lloguer el preu per arrendar un habitatge ha disminuït en el primer semestre, mentre que en 34 municipis ha crescut.

De mitjana, a les zones tenses, el preu del lloguer s’ha encarit un 5,58% durant el primer semestre. Aquesta dada contraresta amb la lleugera baixada que s’ha registrat al conjunt de la província (-0,41%). Segons els API, en els primers sis mesos del 2023, de mitjana, llogar un habitatge als municipis on s’ha aplicat el topall suposava una despesa de 645,34 euros al mes, aquesta xifra ha pujat enguany fins als 681,33 euros. En canvi, durant el primer semestre, a les comarques gironines el preu mitjà del lloguer s’ha situat en 660,95 euros, tímidament inferior a l’any passat, quan era de 663,69 euros.

En paral·lel, també hi ha hagut una baixada dels contractes que s’han signat, tant al conjunt de la província com a les zones tensades. A les comarques gironines el nombre de contractes ha disminuït un 6,12%. El 2023 es van rubricar durant el primer semestre un total de 6.941 contractes, enguany s’han signat 6.516 contractes. A les zones on s’ha aplicat el topall al lloguer durant els primers sis mesos de l’any s’han registrat 117 contractes, l’any passat se’n van signar 128.

Pals, el municipi més car

Pel que fa a les capitals de comarques, tant a Girona com a Figueres -totes dues dins del llistat d’àrees tensades- el preu del lloguer s’enfila. A Girona arrendar un pis costa de mitjana 795,69 euros al mes, un 4,07% més. A Figueres els preus creixen un 3,8%, amb una despesa de 570,69 euros al mes.

En canvi, Olot és l’única capital de la província on el preu mitjà del lloguer ha disminuït, amb una reducció del 0,38%, situantse en 544,98 euros durant el primer semestre. Pel que fa als municipis de costa, tot i que aquí l’augment de preus és inferior a les zones tenses, l’alça se situa a l’1,57% (situant-se en 635,51 euros).

Segons l’estudi, Pals és el municipi de les comarques gironines on el preu del lloguer és el més elevat de la demarcació. De mitjana, se situa en 1.150 euros.

El president del Col·legi API de Girona, Joan Company, crítica la limitació dels preus del lloguer: «És una mesura conjuntural que no resol la problemàtica de la manca de pisos de lloguer, més aviat el contrari, ja que molts propietaris estan retirant els pisos del mercat de lloguer». Company considera que «calen mesures estructurals que comportin acords de concertació amb el sector privat mitjançant compensacions per aquells propietaris que facilitin habitatges de lloguer a preus més assequibles».

Les dades de l’estudi dels API contradiuen els càlculs del Govern, que assegurava que l’aplicació dels topalls als lloguers ha provocat una caiguda dels preus d’entre el 3 i el 5% en els primers dos trimestres d’aplicació de la mesura. Fa poc més d’una setmana, la consellera de Territori, Habitatge i Transició Ecològica, Sílvia Paneque, va assegurar que les dades confirmen una certa «contenció» en les rendes. «Veiem un cert efecte», va remarcar.

Tendència a l’alça

Paral·lelament, la Cambra de la Propietat Urbana de Girona també ha fet publicat un informe sobre habitatge. L’estudi, que analitza el preu del lloguer del segon trimestre a partir de les fiances registrades, arriba a una conclusió similar als API. «L’informe ha evidenciat que, tot i la limitació del preu del lloguer que es va aprovar el març de 2024, els preus són una mica més alts que fa un any», afirmen.

Concretament, segons la Cambra de la Propietat Urbana, el preu mitjà del lloguer a la ciutat de Girona és de 781,38 euros, el que representa un creixement anual d’un 1,6%. A Figueres el preu del lloguer és un 1% més car que fa un any, 545,90 euros.

D’altra banda, a Olot el preu interanual ha disminuït un 1,1% fins a situar-se als 520,39 euros. Mentre que la zona de la costa, les poblacions situades entre Sant Feliu de Guíxols i Palamós, és la que ha viscut un augment més gran fins a arribar al màxim històric del preu del lloguer: 744,94 euros (un 5% més que fa un any).

Si les dades del segon trimestre es comparen amb les del primer trimestre de 2024, es produeix una reducció significativa a totes les poblacions menys la zona de costa.

Una altra de les dades més significatives d’aquest informe és que «s’ha intensificat la reducció de l’oferta d’habitatges». Si s’observa la comparativa anual, els contractes nous han disminuït un 20% a Olot, un 17% a Girona, un 15% a la costa i un 11% a Figueres. Una tendència a la baixa que s’està produint des de l’any 2021, exposen.

Aquesta disminució continuada del nombre de contractes ve

A la ciutat de Girona l’increment supera el 4% i el preu mitjà ja frega els 800 euros al mes

Olot és l’única capital de la província on el preu del lloguer ha disminuït