«Som a l’inici d’una època les dinàmiques de la qual se situen molt sovint per sobre de les nostres capacitats per conduir-les», va reconèixer Alberich, com a director de l’Institut d’Estudis Estratègics de Foment (IEEF). Tot i això, va concloure en referència a les mesures proposades en aquest informe, «sí que disposem d’un marge d’actuació davant d’una tardor que s’entreveu tremendament complexa». Tant és així que, de fet, Foment va anunciar fa diverses setmanes que avançava les eleccions presidencials per celebrar-les precisament abans que arribi aquesta tardor que preveu complicada.

La recent escalada de la inflació s’acarnissa amb els més pobres

 L’escalada de la inflació com a conseqüència de la guerra a Ucraïna i la pandèmia s’acarnissa especialment amb els més pobres. Segons l’última anàlisi d’Oxfam Intermón, la inflació «redueix el poder adquisitiu de les llars més pobres un 30% més que el de les més riques».

Després d’una taxa del nivell general de preus del 10,2% al juny, el nivell més elevat en 37 anys i una enquesta de condicions de vida que indica que la població en risc de pobresa o exclusió social va augmentar un 27,8% el primer any de pandèmia -la xifra més elevada en cinc anys-, l’IPC cau com un gerro d’aigua freda sobre els més vulnerables. I, alhora, sectors com el financer, el farmacèutic, l’energètic i l’alimentari disparen els seus guanys, segons l’informe. L’oenagé assegura que «els ingressos de les quatre energètiques més grans del país van créixer el 34% entre el 2020 i el 2021». I afegeix: «Només les hidroelèctriques i nuclears haurien generat entre el març del 2021 i el març del 2022 més de 6.500 milions de beneficis extraordinaris».