El teixit econòmic i empresarial català torna a reclamar un nou model de finançament | Federació Hostaleria i Turisme de les Comarques de Girona

Blog

El teixit econòmic i empresarial català torna a reclamar un nou model de finançament

  |   Novetats

Diari de Girona. El denominat G-8, que agrupa organitzacions econòmiques i socials, insisteix en una reforma basada «en criteris de transparència, equitat i eficiència, en un marc de lleialtat institucional»

El mateix dia en què es reunia el Consell de Política Fiscal i Financera (CPFF), el denominat G-8, que agrupa organitzacions econòmiques i socials catalanes, va tornar a exigir un nou model de finançament autonòmic que asseguri l’autonomia financera, millori significativament la capacitat de gestió dels tributs i garanteixi el principi de ordinalidad, és a dir, l’equilibri entre el que aporta un territori i el que rep.

Aquesta petició se suma a la que van fer en reclamar una reforma «ambiciosa» del sistema de finançament, caducat des de 2014. I fins i tot apuntaven possibles opcions, que anaven des del pacte fiscal al model federal. Ara el Consell de Cambres -que agrupa les 13 cambres catalanes, encapçalades per la de Barcelona-, Pimec, Foment del

Treball, Femcat, el Col.legi d’Economistes de Catalunya, el RACC, Barcelona Global i el Cercle d’Economia tornen a la càrrega i insisteix en una reforma basada en «els principis de transparència, equitat i eficiència, en un marc de lleialtat institucional».

Llavors denunciaven que l’actual

sistema de finançament autonòmic «frena el progrés econòmic de moltes comunitats autònomes com Catalunya». Les entitats asseguren que es tracta d’una iniciativa que cal prendre amb «urgència», ja que «s’acumulen els dèficits de finançament» que afecten el «potencial de progrés econòmic i el benestar social del país».

A judici d’aquest grup d’entitats, «cal aprofitar el moment per a trobar i pactar solucions» tenint en compte que la concreció d’un nou model correspon «a les forces polítiques legitimades per la ciutadania».

Aprofiten les negociacions de cara a una investidura a Catalunya per a demanar que aquestes arribin «a bon port», i que aquest diàleg «representi un avanç efectiu» en matèria de finançament.