El sector turístic lidera la pujada de preus a Girona | Federació Hostaleria i Turisme de les Comarques de Girona

Blog

El sector turístic lidera la pujada de preus a Girona

  |   Novetats

Diari de Girona. L’IPC tanca l’any 2023 al 3,2% lluny del 5,8% registrat el 2022. Els allotjaments gironins van incrementar la factura prop d’un 12% l’any passat. Omplir la nevera és un 6,9% més car que fa dotze mesos, tot i que l’augment del cost dels aliments s’ha moderat en els últims mesos.

Girona va tancar 2023 amb un increment dels preus del 3,2% molt per sota del 5,8% amb què va acabar l’any 2022. Les dades definitives de l’índex de preus de consum (IPC) de desembre publicades ahir per l’Institut Nacional d’Estadística confirmen l’avançat pel mateix INE fa dues setmanes i mostren que la taxa d’inflació es va contenir amb ajuda, sobretot, d’uns aliments els preus dels quals, de mitjana, no van pujar respecte a novembre, malgrat l’eufòria de les festes de Nadal. L’IPC gironí està en la mitjana catalana, que ha tancat el 2023 amb un increment del 3,2%, una dècima per sobre la mitjana espanyola.

D’entre tots els productes i serveis que formen la cistella tipus amb la que es configura l’IPC, a Girona destaca la pujada aplicada aquest any pel sector turístic. Així, els preus dels allotjaments s’han incrementat un 11,9% en termes anuals i els paquets turístics ho han fet un 9%. Vinculat a aquest sector, cal destacar que la restauració ha apujat preus de forma més moderada: un 5,7% el darrer any.

Però una de les principals despeses de les famílies és l’alimentació: Omplir la nevera el desembre del 2023 ens ha sortit un 6,9% més car que fer-ho el mateix mes de l’any anterior. El percentatge suposa un fre respecte a la variació interanual del novembre, quan l’IPC del menjar se situava en el 8,1%. Unes xifres relaxades i que es queden a la meitat de l’increment que es va registrar a l’agost en l’IPC interanual, quan va arribar al 13,3%.

Entre els preus que més baixen hi ha els de l’electricitat, el gas i altres combustibles, amb una caiguda anual del 17,6%. Algunes de les despeses habituals, com ara el lloguer de l’habitatge, també han crescut i ho han fet al mateix ritme que la inflació global (un 3,2%). Els preus de vehicles nous també pugen a la mateixa velocitat i comprar-se un cotxe a finals del 2023 ha estat un 3% més car que fer-ho a finals del 2022.

Després d’analitzar les dades de l’IPC, la patronal Pimec va alertar de l’»augment del risc d’una desacceleració econòmica més significativa» i va fer una crida a abaixar els tipus d’interès en vista dels nivells d’inflació actuals. La patronal va obrir la porta al fet que la desacceleració «resulti més complexa de revertir que la mateixa inflació» i, d’altra banda, també va destacar l’impacte de la sequera en els preus.

De la seva banda, CCOO de Catalunya va demanar ampliar l’escut social per pal·liar els efectes de la inflació, malgrat la contenció en l’augment de preus dels darrers mesos. Segons el sindicat, una de les bones notícies de les dades és la reducció de la inflació subjacent, que al desembre va ser del 3,8% i que s’ha reduït tres punts en els darrers tres mesos.

Economia: sense les rebaixes fiscals l’IPC seria del 3,4%

Segons el Ministeri d’Economia, les dades de l’IPC de desembre «posen de manifest l’eficàcia de les mesures de política econòmica perquè la inflació mantingui la seva tendència descendent», la qual cosa està permetent també «que els salaris continuïn guanyant poder adquisitiu i les empreses espanyoles una major competitivitat, fins i tot en el difícil context internacional». Sense les rebaixes fiscals que es van aplicar el 2023 per a alleujar els efectes de la pujada de preus, la inflació de desembre hauria estat del 3,4%, tres dècimes per sobre de la taxa general. La Fundació de les Caixes d’Estalvis, Funcas preveu que la taxa augmenti al gener fins al 3,3% i que vagi evolucionant amb alts i baixos al llarg de 2024, de manera que la mitjana anual se situarà en el 3,2%.