El sector turístic descarta fugues massives de visitants al nord d'Europa per les altes temperatures | Federació Hostaleria i Turisme de les Comarques de Girona

Blog

El sector turístic descarta fugues massives de visitants al nord d’Europa per les altes temperatures

  |   Novetats

Diari de Girona. Confia a acostar-se aquest any a la xifra de 83,5 milions de turistes estrangers registrada l’any 2019.

Espanya va rebre 83,5 milions de turistes estrangers el 2019, dels quals gairebé la meitat van arribar a l’estiu (entre juny i setembre) i en la majoria dels casos eren turistes de sol i platja. El sector confia a recuperar aquest any aquests monstruosos números, però l’auge de les destinacions del nord espanyol, com Astúries, el País Basc o Galícia, i les successives onades de calor han disparat els temors sobre una possible fi de l’època daurada del turisme a Espanya i altres països del Mediterrani. La indústria descarta que s’estigui produint aquest canvi de tendència i es reafirma que encara els queda una vida llarga.

«És una mica sensacionalista pensar que el Mediterrani desapareixerà i els turistes se n’aniran a Noruega a l’estiu. No crec que hi hagi a curt termini una mutació de gent que ve a països del Mediterrani europeu, inclòs a Espanya», descarta contundent el vicepresident del lobby turístic Exceltur, José Luis Zoreda. En aquesta associació s’hi inclouen grans companyies, com Iberia o Meliá, que no tenen dades que s’estigui produint «cap transvasament». El dirigent concedeix que si Espanya arriba de forma «habitual» als 40 o als 50 graus podria ser que els turistes estrangers deixessin de visitar el país, però de moment «no hi ha cap evidència científica que digui que arribarem a aquestes temperatures».

Un altre tema són els intensos focs que es declaren a la zona mediterrània i la possibilitat que puguin provocar canvis en el patró de consum estranger, com va passar amb alguns touroperadors que han redirigit turistes a Mallorca pels incendis a l’illa de Rodes. «És probable que els sistemes de protecció siguin millors o tinguin una resposta més ràpida que els grecs, però en cap cas hauríem d’entrar en especulacions sobre si aquest tipus de fenòmens climàtics adversos afavoriran Espanya com a destinació turística perquè ens podria tocar a nosaltres», adverteix el vicepresident d’Exceltur.