El sector turístic de la Costa Brava i el Pirineu de Girona confirma les «bones perspectives» per la temporada d’estiu 2022
L’acte ha comptat amb la participació de Miquel Noguer, president de la Diputació de Girona i del Patronat de Turisme Costa Brava Girona; Jaume Dulsat, vicepresident del Patronat de Turisme Costa Brava Girona de la Diputació de Girona; Antoni Escudero, president de la Federació d’Hostaleria de Girona; Esther Torrent, presidenta de l’Associació Turística d’Apartaments; Miquel Gotanegra, president de l’Associació de Càmpings de Girona; Ramon Corominas, president de Turisme Rural Girona, i Jordi Martí, president d’ACAVE.
En la presentació s’ha tractat que, amb la pandèmia «sota control» per l’alt nivell de vacunació assolit a Europa, creix la confiança i la intenció de viatjar dels ciutadans a destinacions segures. S’ha remarcat que el conflicte entre Rússia i Ucraïna està «actualment enquistat» i que afectarà a mitjà termini i, en l’àmbit global, els viatges d’aquests mercats, per bé que creixen els viatges dels polonesos a les destinacions gironines per l’increment de connexions regulars i aèries entre Girona i cinc ciutats poloneses, tot i que aquest mercat no es preveu que substitueixi els mercats rus i ucraïnès.
En la prèvia sobre la situació del turisme general s’ha mencionat que els preus dels serveis turístics mostren una recuperació del preu mitjà a nivells de 2019 i, en ocasions, fins i tot superiors, malgrat l’encariment dels preus dels carburants i altres productes que «actualment no es carreguen als clients». El sector turístic es mostra preocupat per com els costos energètics repercutiran en els beneficis de les empreses a finals d’any i per com pot afectar els plans de millora futurs que volen impulsar.
El president, Miquel Noguer, confirma la «recuperació de l’activitat turística després de dos anys de pandèmia» i declara que «la perspectiva turística de 2022 en el conjunt de la demarcació de Girona és positiva» i que «s’està a prop d’arribar als límits de 2019» malgrat haver-hi les problemàtiques existents relacionades amb la manca de personal i l’increment dels costos energètics.
També el president ha comentat que el Patronat de Turisme Costa Brava Girona de la Diputació de Girona, màxim organisme de promoció turístic de la demarcació de Girona, ha recuperat la seva activitat regular i que en decurs dels cinc primers mesos de 2022 ja ha executat el 58 % del Pla d’Accions i Objectius de l’any, entre els seus mercats turístics objectius. Així, l’entitat quantifica en tres-centes les actuacions realitzades entre accions promocionals i comercials, fires de turisme, campanyes de publicitat, viatges a la destinació per a prescriptors, comàrqueting amb operadors turístics estratègics, formació patrocinis d’esdeveniments, produccions pròpies d’esdeveniments… adreçats a canals d’intermediació, prescriptors i públic final.
Les dades sobre el balanç de l’activitat turística a les destinacions de la Costa Brava i el Pirineu de Girona corresponents als 135 primers dies de l’exercici 2022 (període comprès entre 1 de gener i 15 de maig de 2022), segons dades de la Fundació Eurecat (plataforma TDS), han registrat 1.943.075 turistes (un 8,2 % menys que el mateix període de 2019, però un 132,36 % més que 2021) i 4.563.770 pernoctacions en establiments reglats (un 11,1 % menys que el mateix període de 2019, però un 168,48 % més que el mateix període que 2021).
Per marques turístiques, la Costa Brava va registrar 1.608.126 turistes que van generar 3.981.382 pernoctacions. Al Pirineu de Girona es van comptabilitzar 334.949 turistes que van generar 582.388 pernoctacions. Cal mencionar que la demarcació de Girona disposa de més de 267.000 places d’allotjament turístic reglat entre hotels, apartaments, càmpings i establiments de turisme rural.
En aquests 135 dies i per mercats de procedència de visitants a la demarcació de Girona segons les pernoctacions registrades, el mercat català (amb 2,3 milions de pernoctacions) ha estat el primer, seguit pel mercat francès (amb 801.239 pernoctacions) i, en tercer lloc, pel mercat de la resta de l’Estat (amb 664.297 pernoctacions). En quart i cinquè lloc, respectivament, s’hi troben el mercat alemany (amb 143.415 pernoctacions) i el mercat neerlandès (amb 137.599 pernoctacions). Convé remarcar que el mercat britànic (amb 103.289 pernoctacions) se situa com a sisè mercat i en creixement progressiu.
Quant a les previsions d’ocupació en els allotjaments turístics de la demarcació gironina per a la temporada d’estiu 2022, els representants dels sectors de l’hostaleria, dels apartaments turístics, dels càmpings, del turisme rural i de les agències de viatges coincideixen en el fet que «l’any 2022 està essent millor» del que es preveia inicialment i que «les reserves anticipades estan assolint valors superiors al 80 % en el mes de juliol i superiors al 95 % per l’agost». Han manifestat, però, que els preocupa la primera quinzena de setembre, ja que les reserves han disminuït respecte a altres anys, , en part a causa de l’avançament de l’inici del curs escolar i, també, per la inflació. Els empresaris sectorials comenten que cal apostar per «preus dinàmics» que els permetin reajustar els costos de producció.
Antoni Escudero, president de la Federació d’Hostaleria de Girona, ha corroborat les dades referides als primers 135 dies d’activitat turística a la demarcació de Girona i remarca que «hi ha camí per recórrer perquè cal recuperar el turisme dels viatges organitzats que gestionen els operadors turístics i recuperar una estabilitat en l’ocupació». Escudero ha comentat que les reserves hoteleres per aquest estiu són bones i que hi ha places d’allotjament disponibles. Finalment ha afegit: «Hem de ser competitius i curosos amb els preus, ja que hi ha altres destinacions europees amb molta força».
Miquel Gotanegra, president de l’Associació de Càmpings de Girona, ha fet èmfasi en el retorn del turisme internacional als establiments de càmping gironins i en la bona pretemporada registrada gràcies al turisme sènior procedent de països europeus. El president informa que les ocupacions per aquesta temporada seran del 85 % al 90 % i remarca que la demanda del client d’última hora «difícilment es pugui atendre» a causa del nombre de reserves anticipades ja confirmades. El president de l’Associació de Càmpings conclou: «Estem en xifres de prepandèmia» i que aquests dos darrers anys han servit per captar i fidelitzar el client català en aquest sector.
Esther Torrent, presidenta de l’Associació Turística d’Apartaments (ATA), comenta que els propietaris i gestors dels apartaments afronten un estiu amb «bones perspectives» perquè les ocupacions de maig i juny van ser molt bones. Torrent afegeix que les reserves anticipades de juliol són millors que les de 2019 i que les d’agost freguen el ple. També ha remarcat que s’està recuperant el mercat alemany i que, més concretament, la primera quinzena de setembre els preocupa per l’avançament de l’inici del curs escolar. Torrent ha aportat com a dada rellevant l’ampliació a 8-9 nits d’estada mitjana dels clients per aquest estiu, fet que fa més sostenible l’activitat en termes econòmic i mediambiental.
Ramon Corominas, president de Turisme Rural Girona, incideix que el sector de les cases de turisme rural, amb 6.000 places, tenen una situació particular respecte als altres establiments vinculades a la tipologia de producte i client i, també, al fet de dividir-se en dues estacionalitats marcades, una referida a juliol i agost, amb estades llargues d’una setmana, i una altra referida a la resta de mesos de l’any, concentrada en caps de setmana i ponts. Corominas apunta que tenen «el 95 % de les reserves d’estiu» fetes i que a partir del setembre es tornarà a la normalitat, amb els clients de proximitat i cap de setmana. El president de Turisme Rural remarca que aquest estiu s’està recuperant el client internacional procedent d’Alemanya, Bèlgica i Holanda.
Jordi Martí, president d’ACAVE, comenta que després de dos anys de pandèmia «tornen a la destinació els viatges organitzats pels operadors turístics». Martí recorda que la pandèmia va fer desaparèixer un 15 % el nombre d’agències de viatges del país, i que des de Setmana Santa fins ara les perspectives de la temporada són millors que les previstes a inici d’any. El president d’ACAVE recalca que «la recuperació del mercat internacional és una realitat» i que cal crear producte fora de temporada alta.