El sector turístic afirma que «treballa per millorar la gestió de l’aigua»
Diari de Girona. La FOEG organitza una jornada informativa per facilitar eines als empresaris gironins per poder fer front als episodis de sequera.
Amb l’objectiu de donar eines al sector turístic per continuar treballant en la «millora de la gestió de l’aigua i poder fer front a episodis de sequera», recentment s’ha celebrat la Jornada Informativa on van participar tots els sectors turístics gironins sota el paraigua de la Federació d’Organitzacions Empresarials de Girona (FOEG).
Durant la trobada, que es va ser en línia, es va fer una radiografia de l’estat en què es troben les diferents comarques de la província i van aportar dades «sobre els consums reals del turisme per contrarestar la demagògia fàcil que es fa contra el sector quan es parla de sequera», expliquen des de FOEG.
El vicepresident i responsable de l’àrea de turisme de la patronal FOEG, Miquel Gotanegra, va donar la benvinguda als assistents explicant que la situació és greu i va manifestar: «hem de continuar treballant perquè la gestió dels nostres recursos hídrics sigui cada vegada més eficient i estigui en consonància amb la destinació de turisme sostenible i de qualitat que volem».
Turisme sostenible
La jornada, que portava el títol «Assessorament i ajuts en el reaprofitament i estalvi d’aigua en l’àmbit turístic» va comptar amb tres intervencions. La primera va ser de Lluís Sala, llicenciat en biologia i expert en projectes de regeneració d’aigua, és el cap del servei d’abastament i regeneració del Consorci d’aigües Costa Brava Girona; ell va ser l’encarregat d’explicar l’estat actual dels recursos hídrics. Sala va catalogar la situació actual com a «crítica, especialment a l’Alt Empordà on els recursos s’estan esgotant». Així mateix, va explicar els projectes que el consorci vol realitzar en cinc mesos per potabilitzar aigua de pous alternatius que «no comporta cap risc, biològicament parlant».
Estigmatització
El segon torn va ser per Anna Ribas, catedràtica del departament de geografia i l’institut de medi ambient de la UdG , que fa anys que treballa en estudis sobre consums d’aigua. Va explicar que aquests estudis realitzats demostren que hi ha «una estigmatització del sector turístic català com a gran consumidor d’aigua». Va parlar de mesures de sensibilització, mesures eficients, però que requereixen alta dificultat d’implementació. «Sabem què cal fer, però necessitem mesures per impulsar aquestes actuacions tan complexes per les empreses», on es va referir a sistemes de reutilització d’aigua.
L’últim torn va ser el de Carme Rubió, sotsdirectora general de Programació Turística de la Generalitat de Catalunya, qui va ser l’encarregada de presentar les línies de finançament per actuacions d’estalvi d’aigua en el sector turístic i que, segons va indicar, compten amb una dotació pressupostària de 12.707.521,99 euros. Són ajudes destinades a allotjaments turístics, que constin en el registre de turisme de Catalunya i que cobriran entre el 40 i 60% de la despesa. Els projectes han de ser de recuperació d’aigües i sistemes d’estalvi i un dels requisits serà tenir feta una auditoria hídrica. En aquest sentit, la FOEG va presentar un consultor expert en subvencions per assessorar a les empreses gironines a tramitar aquestes ajudes.
La jornada va ser coorganitzada per l’Associació d’Hostaleria de l’Alt Empordà, la Federació d’Hostaleria de les Comarques de Girona, l’Associació de Càmpings de Girona, l’Associació de Cases Rurals Girona – Costa Brava i Pirineu, i l’Associació Turística d’Apartaments, sota el paraigua de la FOEG, com a patronal gironina.