El MWC guanya terreny en sentit físic i virtual | Federació Hostaleria i Turisme de les Comarques de Girona

Blog

El MWC guanya terreny en sentit físic i virtual

  |   Novetats
El Punt. La fira recobra la vitalitat perduda en una edició en què les tendències apunten cap a la superconnectivitat. Els primers gossos robòtics conviuen entre els nous mòbils i el metavers es ven com la següent revolució.

“La tecnologia no té ètica i, per tant, hem d’aplicar principis per fer el bé. La societat ha perdut la fe i la hi hem de tornar.” Barrejant humanisme i digitalització, el president de Telefónica, José María Álvarez-Pallete, que des de fa un mes presideix també la GSMA, va inaugurar ahir una nova edició del Mobile World Congress (MWC). El representant del sector de les operadores de telefonia va assegurar que la revolució digital tindrà un impacte “quatre cops més gran” que la revolució industrial i, per tant, “serà obligatori no deixar ningú enrere”. Pallete va convidar els assistents a endinsar-se en l’era de la superconnectivitat, en què confluiran una sèrie de tecnologies per oferir noves experiències tecnològiques totalment immersives. “Zero espera, zero contacte i zero conflicte. Així serà la nova era de la superconnectivitat”, va insistir.

Com a representant de la GSMA, també va aprofitar per defensar el terreny de les companyies telefòniques. “El repte de la inversió en xarxes és enorme i mereix una atenció especial”, va dir en recordar que el trànsit de dades creix un 50% anual i que la càrrega d’inversió a la xarxa ha de repartir-se “de forma justa”. “Respectem tots els actors de la nova economia. Però nosaltres també mereixem respecte. És impossible afrontar els nous temps amb les velles normes. El nostre sector no demana privilegis, sinó justícia”, hi insistia Álvarez-Pallete.

Mentre les autoritats inauguraven la fira, els pavellons del recinte firal ja eren un anar i venir de congressistes que celebraven el vigor recuperat del MWC. “El congrés fa molt bona fila. Estic emocionada de veure tanta gent i amics de la indústria, és fantàstic”, assegurava a l’ACN la danesa Bettina Horster. Ella forma part del 35% de dones que hi haurà entre el miler de ponents en la mostra i farà una conferència sobre com la tecnologia pot ajudar en l’atenció a la gent gran. El perfil del visitant encara és clarament europeu, però la millora de la pandèmia també ha atret nous visitants a la fira. És el cas del ministre d’Informació i Digitalització de Malawi, que visita el congrés per primer cop: “Els països petits hem de ser escoltats i ser part de la digitalització”, reclama Gospel Kazako. El programa ministerial del MWC aplega 50 mandataris de 140 estats.

Així doncs, la fira va tornar a registrar cues en els accessos a l’hora punta i també hi va haver esperes per accedir als serveis de restauració, però tot i això el volum de congressistes encara és lluny dels millors moments, d’aquí que l’ocupació de l’espai també estigui a molta distancia de l’optimització que feien els organitzadors en el passat.

En tot cas, el Mobile torna a rutllar amb energia i la prova és que moltes marques van aprofitar per mostrar-hi nous productes. Les companyies xineses enguany no han portat molts congressistes, però sí novetats. ZTE va presentar el nou Nubia Z40 Pro i quatre dispositius més de la sèrie Blade. Xiaomi va anunciar-ne dos més de la sèrie Poco i Oppo va dur-hi innovacions relacionades amb la càrrega ràpida de la bateria. El seu sistema ja és molt eficient, però va presentar una nova tecnologia, que encara no s’ha implementat a cap terminal, que permetrà carregar-lo al 100% en només 9 minuts.

Amb tot, més enllà dels dispositius mòbils, l’atractiu de la jornada van ser un parell de gossos robòtics que es van presentar amb diferents finalitats. El primer, de Boston Dynamics i IBM, està pensant per a tasques de control, vigilància o industrials, ja que es pot dirigir de manera remota i incorpora un seguit de càmeres de 360º (també tèrmiques) aptes per a diferents usos. El segon és de Xiaomi i té una vocació molt més domèstica, per bé que encara és molt lluny de fer ombra a un gos real. Amb tot, pel que es veu al congrés, qui vulgui una mascota que no deixi pèl podrà recórrer en el futur al metavers, un espai digital d’interrelació amb tecnologies de realitat virtual que s’albira com la nova revolució.

El Barça treballa per tenir una criptomoneda

Joan Laporta va explicar en una ponència al MWC que el club avança en la creació de la seva pròpia criptomoneda i un metavers per ajudar a finançar-se. “No tenim una corporació ni un estat al darrere, així que estem forçats a ser imaginatius, valents i anar un pas endavant”, va dir.

El segon nanosatèl·lit no s’envolarà des de Baikonur

Catalunya ha descartat llançar el seu segon nanosatèl·lit des de l’emblemàtic cosmòdrom rus de Baikonur, situat al Kazakhstan, arran de la invasió de Rússia sobre Ucraïna. “Ens sembla que és una mesura necessària pels moments que estan vivint Europa i Ucraïna”, justifica el vicepresident i conseller de Polítiques Digitals, Jordi Puigneró, des de l’estand de Digital Catalonia, que enguany fa força incidència en l’economia de l’espai. L’Enxaneta, el primer nanosatèl·lit impulsat pel govern, es va llançar des de Baikonur. El segon encara no té punt de partida clar.

Ni rastre de símbols russos, però sí de les empreses

La simbologia del pavelló rus s’ha mirat de camuflar, però les empreses que tenien previst assistir al MWC ho han fet amb tanta normalitat com han pogut. “La gent del carrer vol que aquesta guerra acabi com abans millor”, admetia un representant de la firma Metakomp Alpha, que ofereix solucions d’intel·ligència artificial per a cossos policials. N’hi ha un grapat més, moltes vinculades amb la ciberseguretat, que estan instal·lades en un pavelló que en pocs dies ha passat de ser rus a ser anònim. No hi ha delegació oficial russa, però les empreses miren de fer contactes empresarials. No és del tot fàcil, ja que algunes com Kaspersky, que té un estand propi, ha hagut d’anul·lar presentacions perquè el seu personal no ha arribat a Barcelona per les restriccions aèries. Qui sí hi és present és Vladimir Lukashak, empresari ucraïnès establert a Andorra que ahir es passejava per la fira lluint els colors del seu país. “Rebo moltes mostres de suport, fins i tot també de russos”, explica.

“El sector tecnològic també comet abusos a Europa”

Amb una manifestació a les portes del MWC, l’ONG Setem va posar en relleu que les “vulneracions de drets humans, laborals, socials i ambientals de la indústria electrònica” no cal anar-les a buscar a la Xina perquè també tenen lloc a Europa. La performance de protesta representava “les males condicions de treball” en una cadena de producció d’una empresa tecnològica. Els manifestants també denunciaven la “persecució sindical” que pateixen “els treballadors d’empreses com Amazon, que s’intenten sindicalitzar però són reprimits”.

Treball conjunt per renovar la fira més enllà del 2024

La ministra d’Assumptes Econòmics i Transformació Digital, Nadia Calviño, assegura que el govern estatal, la Generalitat i l’Ajuntament de Barcelona estan “treballant de manera conjunta per garantir que el MWC continuï a Barcelona, la seva llar, com més anys millor”.