El Santander eleva el benefici que repartirà entre els accionistes del 40% al 50% | Federació Hostaleria i Turisme de les Comarques de Girona

Blog

El Santander eleva el benefici que repartirà entre els accionistes del 40% al 50%

  |   Novetats

El Periódico.El banc anuncia un augment del dividend del 18% i un altre pla de recompra d’accions per 921 milions.

El Santander ha anunciat aquest dimarts que eleva el percentatge del benefici que repartirà entre els seus accionistes del 40% dels últims anys al 50% entre el 2023 i el 2025. Es tracta d’un moviment esperat pel mercat i ja insinuat per la seva presidenta, Ana Botín, fa unes setmanes, amb què el grup mira d’alinear-se amb l’estratègia més habitual de la resta del sector i revertir el seu pitjor comportament relatiu a la borsa. La remuneració als propietaris es repartirà en parts més o menys iguals entre el pagament de dividends en efectiu i la recompra d’accions (que al reduir els títols en circulació n’eleva el valor).

A més, l’entitat ha anunciat un nou dividend de 0,595 euros per acció amb càrrec als resultats del 2022 (amb el ja pagat l’any passat, seran 1,178 euros en total, un 18% més) i un nou pla de recompra d’accions per valor de 921 milions d’euros. La remuneració total a l’accionista serà, així, de 3.842 milions (entorn del 40% del benefici ordinari de 2022), repartits entre dividends en efectiu (1.942 milions) i recompra d’accions (1.900 milions), fet que suposa una rendibilitat equivalent per sobre del 8%.

El banc ha fet aquests anuncis durant la celebració del seu dia de l’inversor a Londres, en el qual ha actualitzat els seus principals objectius financers després d’assolir de manera generalitzada els que es va fixar el 2019 per al trienni que va acabar l’any passat. Així, el grup espera ara elevar la seva rendibilitat sobre el capital tangible del 13-15% anterior (el 2022 va obtenir un 13,37%) al 15-17% i millorar la seva ràtio d’eficiència (relació d’ingressos i despeses, millor com més baixa) del 45,8% amb què va tancar l’any passat el 42% el 2025.

També s’ha fixat el propòsit de mantenir la seva capital per sobre del 12% i assolir un creixement «de doble dígit» de mitjana anual en la suma del valor comptable tangible per acció més el dividend per acció. En el camp comercial, el banc preveu guanyar 40 milions de clients en tres anys, fins a arribar als 200 milions, mentre que els actius (aquells amb més activitat amb el banc) pujaran en 26 milions, fins als 125 milions. Això, ha explicat, contribuirà a augmentar els seus ingressos entorn del 7-8% (8-9% incloent-hi les comissions) a l’any, sense tenir en compte el tipus de canvi, per sobre de l’alça que espera de les despeses (4-5%).

El Santander també estima un cost del risc (noves provisions per afrontar pèrdues sobre el total del crèdit) de l’1-1,1% el 2025, lleugerament per sobre del nivell de 2022 (0,99%), fet que dona mostra que preveu un cert deteriorament de la qualitat del balanç després d’anys de reducció de la morositat. També ha estimat que la proporció dels seus actius que obtindran una rendibilitat per sobre del cost del capital (el nivell que li exigeixen els inversors) millorarà del 80% al 85%.

«Hem complert els objectius de l’Investor Day de 2019, creixent milions de clients i millorant la rendibilitat, mentre continuem enfortint el balanç. Aquests resultats reflecteixen l’avantatge competitiu que suposen una combinació única d’escala global i local a tots els mercats en els quals operem, el valor de la diversificació i el focus en el client. Avui anunciem plans per arribar al creixement rendible construint un banc digital amb sucursals amb l’impuls i suport de la xarxa global de Santander», ha afirmat Botín, en una nota.