El salari real cau a Espanya un 5,3% però tributa fins a un 0,7% més | Federació Hostaleria i Turisme de les Comarques de Girona

Blog

El salari real cau a Espanya un 5,3% però tributa fins a un 0,7% més

  |   Novetats

Diari de Girona. Els sous dels països de l’OCDE registren una pèrdua de poder adquisitiu del 3,3%.

Espanya es va situar entre els països els salaris reals dels quals van caure més el 2022. En mitjana, els salaris reals van caure un 3,3% l’any passat en el conjunt dels 32 països que integren l’estudi de l’OCDE; a Espanya la caiguda va ser del 5,3% i només va ser més gran a Eslovàquia, Lituània, Mèxic, Estònia, Eslovènia i República Txeca, on els sous van arribar a perdre gairebé el 9% del seu poder de compra. «La inflació va augmentar considerablement a tota l’OCDE el 2021 i el 2022. A gairebé tots els països el creixement dels salaris nominals no va seguir el ritme de la inflació, cosa que va provocar la caiguda dels salaris reals», assenyala l’OCDE al seu informe sobre fiscalitat salarial publicat ahir.

L’informe parla d’un «cop doble» de la inflació sobre els salaris: d’una banda, la pujada més gran dels preus en els 30 últims anys està retallant el poder de compra dels salaris (un 5,3% en el cas d’Espanya); de l’altra, el limitat increment nominal dels sous (2,9% a Espanya fins al tercer trimestre del 2022) està provocant una tributació més gran als països que no han corregit l’efecte de la inflació sobre els impostos progressius que graven la renda (IRPF), com Espanya.

Sobrecàrrega fiscal

En general, s’observa que l’alça de les càrregues fiscals resultant de salaris nominals una mica més alts entre el 2019 i el 2022 va ser especialment pronunciada per a les llars de baixos ingressos amb nens. En particular, per al cas espanyol, l’OCDE calcula una sobrecàrrega fiscal de fins a 0,7 punts per efecte de la inflació per al supòsit del salari d’una família amb dos fills i un sol perceptor de rendes, amb un sou inferior a la mitjana (per sota del 67% del salari mitjà).

A 31 dels 32 països de l’informe van caure els salaris reals, ja que les pujades dels sous no van aconseguir compensar la taxa d’inflació (només a Hongria van pujar en termes reals, un 2,5%). A Espanya, la pujada mitjana dels salaris del 2,9% (fins al tercer trimestre del 2022) es va quedar molt lluny de la inflació mitjana del 8,6%, fet que va donar com a resultat una caiguda del poder adquisitiu del 5,3%.

L’informe de l’OCDE també assenyala Espanya com el país amb una pujada nominal més baixa dels salaris des del 2010 (un 1,08%), només per davant del Japó (1%) i de Grècia, on els salaris nominals han caigut un 1,94% des de l’inici de la crisi de deute de l’euro i el rescat financer posterior del país. Espanya apareix també com el tercer país per la cua en pujada nominal dels salaris en el període més recent entre el 2019 i el 2022 (1,29%), només per davant, un altre cop, del Japó (-0,43%) i de Grècia (-0,55%).

A l’edició del 2023, l’informe està condicionat per les conseqüències de la inflació sobre les rendes del treball. L’OCDE descriu el «doble cop» de la inflació sobre els salaris que es pateix a països, com Espanya, on els Governs han optat per no corregir l’efecte de la inflació a l’impost sobre la renda per evitar l’anomenada «progressivitat en fred» de l’impost (que porta a pagar més impostos per pujades salarials que, com a màxim, només equivalen a la inflació).