El Sabadell està entre rebutjar l'oferta del BBVA i demanar un preu millor | Federació Hostaleria i Turisme de les Comarques de Girona

Blog

El Sabadell està entre rebutjar l’oferta del BBVA i demanar un preu millor

  |   Novetats

Diari de Girona. El banc d’origen català planta cara a la proposta de compra de l’entitat amb seu a Bilbao. La resposta es concretarà d’aquí a uns dies.

 L’operació de compra o absorció plantejada pel BBVA sobre el Sabadell està a punt de convertirse en una guerra. El consell de l’entitat catalana està entre rebutjar directament l’oferta o exigir una millora notable de les condicions proposades. Els dos plantejaments estan ara mateix sobre la taula i requereixen una resposta ràpida. De fet, el Sabadell, que el mateix dia que es va saber l’oferta del BBVA (el passat dimarts 30 d’abril) va celebrar un consell purament informatiu per traslladar als consellers la proposta del seu rival, espera ara celebrar en els pròxims dies un consell que serà decisiu.

En aquest consell, que pot ser que tingui lloc la setmana que ve, ha de fer públic si exigeix un millor preu, com defensen un grup de consellers, o si senzillament rebutgen l’esmentada operació: «Han d’apujar l’oferta o donar més poder al Sabadell», expressen mitjans pròxims a l’entitat catalana. En el cas que es rebutgi l’oferta, alguns mitjans financers apunten que el BBVA no descarta fins i tot llançar una opa hostil, malgrat que fins ara no ha prosperat cap operació d’aquest tipus entre entitats financeres a Espanya. I malgrat el mateix precedent entre les dues entitats. El novembre del 2020 van trencar les converses per desacords en les condicions.

El preu i les formes

Entre els motius per oposar-se a aquesta operació, el primer és el preu: «No necessitem el BBVA per cotitzar a 2,2 euros, que és el canvi», afirmen mitjans pròxims al banc. Efectivament, el Sabadell va tancar la setmana a un preu d’1,885 euros, després d’haver guanyat al voltant d’un 11% d’ençà que es va fer pública l’operació. I s’ha de recordar que l’oferta del BBVA consistia en un canvi d’una acció nova del banc per 4,83 títols del Sabadell, amb una prima per a aquests últims del 30%, que en part ja s’ha evaporat. Però també s’han de tenir presents les formes de l’operació. Si ja és dolorós per a l’entitat catalana desaparèixer empassada pel BBVA (s’estima que els actuals accionistes del Sabadell es quedarien només amb un 16% de l’entitat resultant), encara ho més acceptar que en l’oferta només s’hi inclogui una vicepresidència en el consell i, a més, sense cap poder executiu.

El cas és que en relació amb les formes, i segons la sensibilitat del Sabadell, ja es va començar amb mal peu el mateix dimarts 30 d’abril. El Sabadell només va disposar de quatre minuts de cortesia per pair el primer impacte de l’operació. Va rebre les 13.43 h, tal com va fer constar de forma insòlita en la seva comunicació pública, l’oferta del BBVA, només quatre minuts abans que l’entitat bancària que presideix Carlos Torres l’oficialitzés amb un comunicat enviat a la Comissió Nacional del Mercat de Valors (CNMV). Un mal començament.

Però, a més del consell del Sabadell, l’oferta del BBVA també ha d’esquivar els recels polítics. El primer, el de les autoritats de la Generalitat Valenciana, que temen perdre la seu fiscal de la societat, que es va traslladar a Alacant en ple procés. El segon, el de les autoritats de Competència, que veuen un cert risc d’excés de concentració bancària, tot i que hi ha qui el qualifica de risc d’oligopoli. Cal recordar que, si tira endavant, aquesta operació deixaria el 70% del mercat bancari espanyol en mans de només tres entitats bancàries: el BBVA, el Santander i CaixaBank.

Convèncer Oliu

A part d’aquests esculls, hi ha evidentment el consell del mateix Sabadell. La primera persona que caldria convèncer és Josep Oliu, president des de l’any 1999, amb una gran influència en els consellers, tot i que ara fa tres anys César González Bueno, procedent d’ING, va assumir bona part de les funcions executives en l’entitat. També s’ha de comptar amb l’opinió de David Vegara, permanent candidat a ministre d’Economia, exsecretari d’Estat amb Pedro Solbes… i la persona vinculada al PSOE, amb càrrec executiu al banc, que a més té la interlocució directa amb les autoritats monetàries espanyoles i europees.

Un paper ben diferent hi pot tenir David Martínez, inversor d’origen mexicà que controla un 3% de l’entitat, i a qui l’entorn del banc veu disposat a acceptar una bona plusvàlua. I per tancar aquesta llista d’influents, Miquel Roca, un dels pares de la Constitució, i un dels membres importants del consell, sense oblidar el secretari del consell mateix, Manuel Valls, president de la Comissió d’Auditoria i Control.

Alguns mitjans apunten que el BBVA no descarta llançar una opa hostil en cas que el Sabadell rebutgi l’oferta

Aquesta operació ha d’esquivar els recels de la Generalitat Valenciana i de Competència