El resultat de les empreses puja gairebé el 70% en la primera part de 2023 | Federació Hostaleria i Turisme de les Comarques de Girona

Blog

image_2

El resultat de les empreses puja gairebé el 70% en la primera part de 2023

  |   Novetats

Diari de Girona. El sector de l’energia va ser el que va actuar com a punta de llança, en multiplicar per 2,4 el resultat ordinari brut del primer trimestre.

Els resultats i la rendibilitat de les empreses espanyoles van créixer amb força en el primer trimestre de 2023. Segons l’estadística de la Central de Balanços Trimestral que va publicar ahir el Banc d’Espanya, el resultat abans d’impostos (i d’atípics) de les empreses que componen la mostra de l’enquesta va créixer el 68,1% en el primer trimestre d’enguany respecte al mateix període de 2022, impulsat per la moderació dels costos intermedis de producció i pels ingressos financers. El sector de l’energia va ser el que va actuar com a punta de llança en aquesta millora dels resultats empresarials, ja que va multiplicar per 2,4 vegades el seu resultat ordinari brut en el primer trimestre.

El fort creixement de gairebé el 70% del resultat ordinari brut (RON) va resultar així malgrat que les vendes es van mantenir gairebé estancades (només van créixer el 0,7%) i que les despeses de personal van augmentar el 8,3%.

Segons l’apuntat per les 916 societats no financeres que componen la mostra de la Central de Balanços Trimestral (que representen el 12,1% del valor afegit brut total de les empreses), el nombre dels seus treballadors va augmentar el 2,2% (en mitjana del període), mentre que la remuneració mitjana, per la seva banda, va créixer el 5,9%.

Segons s’encarrega de subratllar el mateix Banc d’Espanya, en l’enquesta trimestral de la central de balanços, hi ha sobrerepresentades les empreses industrials, energètiques i de gran grandària. Això condiciona algunes de les xifres absolutes que resulten de l’enquesta, si bé, com s’acostuma a puntualitzar des del Servei d’Estudis del Banc d’Espanya, no altera la tendència general que apunten les dades.

L’energia duplica resultats

En realitat, tal com apunta en el mateix informe del Banc d’Espanya, la dada del pràcticament estancament de les vendes (0,7%) està fortament condicionada per la disminució que presenta en aquesta rúbrica el sector de l’energia, que decreix en un 14,5%, després del fort creixement del 98,3% que va obtenir en el primer trimestre de 2022.

Per a la resta dels sectors, les vendes van augmentar en la indústria (7%), el comerç i l’hostaleria (4,3%), en informació i comunicacions (4,7%) i la resta d’activitats (23,6%).

Curiosament, la caiguda de les vendes del sector energètic (14,5%) no li ha impedit multiplicar per dos el resultat econòmic brut (increment del 103%), augmentar en un 16,4% el seu marge d’explotació, multiplicar per 2,4 vegades el seu resultat abans d’impostos o elevar fins al 6,9% la rendibilitat ordinària sobre els actius.

La indústria, no obstant això mostra una retallada del 15,6% en el seu benefici brut, pressionada pels costos intermedis i les despeses de personal. Encara que el marge d’explotació de la indústria ha pujat el 38,9%, el seu resultat ordinari net abans d’impostos cau el 30,8%.

Per tipus d’empreses, la facturació de la gran empresa a penes va pujar el 0,6% en el primer trimestre, mentre que la de les empreses mitjanes va millorar el 16,8%.

Millor que en prepandèmia

La reducció dels costos de matèries primeres i de l’energia -en relació al primer trimestre de 2022i la progressiva correcció dels colls d’ampolla que s’havia produït en les cadenes internacionals de subministrament han afavorit l’abaratiment dels costos de producció i el consegüent repunt dels resultats empresarials.

La ràtio de rendibilitat de l’actiu, per la seva banda, es va situar en el 3,7% en el primer trimestre de 2023 (enfront del 2,2% de 2022), i -segons l’anàlisi del Banc d’Espanya- s’han aconseguit nivells lleugerament superiors als del primer trimestre de 2019 (3,1%), període previ a la pandèmia.

Així mateix, va destacar l’augment de les rendibilitats del sector de l’energia, que va obtenir un 6,9% en 2023 enfront del 2,3% obtingut en el mateix període de l’any 2022. Una cosa semblant va succeir en el sector d’informació i comunicacions, que va passar d’un 5,9% en el primer trimestre de 2022 a un 9% en el primer trimestre de 2023, sempre segons les empreses que integren la base de dades d’aquesta central de balanços.

L’estalvi en els costos de producció dispara els beneficis a pesar que les despeses de personal pugen el 8,3%