El rebuig de la CNMC a les al·legacions de les entitats alleugereix l’opa del BBVA
La Vanguardia. La patronal Pimec recorrerà contra la decisió de Competència i la Cambra s’ho planteja.
Els terminis de l’opa hostil del BBVA sobre el Banc Sabadell es poden reduir després que la Comissió Nacional dels Mercats i la Competència ( CNMC) hagi rebutjat la possibilitat que entitats com patronals o sindicats presentin al·legacions. S’han denegat totes les peticions i només s’ha acceptat la personació del Banc Sabadell. S’ha eliminat de cop tota la càrrega de treball que representaria analitzar la documentació que haurien remès desenes d’entitats com Foment, la Pimec, la Cecot, la Cambra, CC.OO. o la UGT.
Fonts pròximes a Competència, que presideix Cani Fernández, van explicar ahir que per “formar part del procediment” no és suficient “a tenir un interès general en l’operació, sinó un interès legítim vinculat a l’anàlisi de la concentració des d’un punt de vista de defensa de la competència”.
La Cambra de Comerç estudia enviar igualment les al·legacions per deixar-ne constància
En la missiva que han rebut les diverses entitats, la CNMC els explica que s’ha d’acreditar “un interès en sentit propi, quantificat i específic, actual i real, no potencial i hipotètic”. Algunes entitats com la Pimec ja han anunciat que preveuen recórrer contra la decisió. D’altres, com la Cambra de Comerç de Barcelona, no ho descarten i, tal com va explicar ahir el president, Josep Santacreu, analitzen la possibilitat d’enviar igualment les al·legacions.
El que no canvia és el paper dels governs autonòmics, com la Generalitat. En aquest cas, l’informe de l’ACCO ( Autoritat Catalana de la Competència) ha de ser tingut en consideració, tal com preveu la llei de Defensa de la Competència, van explicar fonts de l’organisme de la Generalitat.
L’inesperat rebuig de la CNMC a tots els interessats és positiva per al BBVA, perquè facilita la resolució de l’anàlisi de competència. En canvi, el pas de l’anàlisi de fase I a II va ser positiu per al Sabadell, perquè allargava els terminis per tirar endavant l’opa.
La CNMC ha anat informant aquests últims dies les diferents organitzacions empresarials del seu rebuig. A més de les patronals catalanes, han confirmat que han rebut la negativa l’ Associació d’ Accionistes Minoritaris del Sabadell, així com el Gremi de Fabricants de Sabadell i la Fundació per la Indústria. En total, s’han rebutjat 79 sol·licituds, segons va avançar el diari El Correo .
Com a part del procés d’anàlisi en fase II de l’expedient, que implica un estudi en profunditat del cas, la CNMC va obrir un període de deu dies per a la personació de qualsevol organisme o empresa interessats. Totes les organitzacions que van sol·licitar personar-se en el cas mostraven inquietuds entorn d’aspectes com l’efecte de l’operació sobre la competència dels crèdits a empreses i, especialment, a les pimes. Els sindicats també van avisar dels elements perjudicials per a l’ ocupació que tindria l’opa.
Quan la CNMC va decidir passar l’anàlisi de l’opa a fase II, l’organisme va dir que hi havia risc de reducció de crèdit a les pimes i empitjorament de les condicions comercials als clients.
També va alertar de l’empitjorament de les condicions comercials, ja que es podrien modificar les condicions als clients particulars i a les pimes, sense risc de perdre clients a favor d’una altra entitat, allà on la resultant quedaria com a únic operador o amb reduïda competència.