Ara, un any després de començar a posar sobre la taula els primers noms que posarien cara al cartell del que havia de ser indisbutiblement el del retorn, els festivals assaboreixen un regust similar al d’un somni fet realitat. I és que, després d’haver de suspendre l’edició del 2020, ahir el festival de Cap Roig va clausurar la seva 21a edició amb una ocupació del 98% i 33.607 espectadors. «Estem vivint un temps d’autèntica bogeria i d’autèntic patiment, i tot i així hem aconseguit que el festival sigui un èxit». El director del festival de Cap Roig i president del Grup Clipper’s, Juli Guiu, afegeix que «la gent ha respost d’una manera espectacular». Tant, que confessa que fins i tot els ha sorprès, ja que no s’esperaven una resposta «tan rotunda». I és que l’organització ha penjat el cartell de sold out en 19 dels 21 concerts programats. Els estralls de la pandèmia, però, també s’han fet notar. I és que si en l’edició del 2019 van aterrar a la cita de Calella de Palafrugell tretze artistes internacionals, enguany només ho han fet dos. L’aplaçament de les gires internacionals pel 2022 ha obligat a l’organització a apostar per un cartell nacional, amb veus com Raphael, Antonio Orozco, José Luis Perales, Estopa, Aitana, David Bisbal o Manel. No obstant, Guiu sosté que l’estiu que ve volen tornar a pivotar sobre noms internacionals. «Sempre hem intentat que Cap Roig sigui un festival totalment eclèctic amb les primeres espases de cada un dels seus gèneres, i això inclou tenir als artistes internacionals més importants». I confessa que la idea és incorporar «com a mínim» vuit noms estrangers al cartell de la propera edició.
El mateix fenomen ha condicionat la programació del festival de la Porta Ferrada, que ahir també va abaixar el teló de la seva 59a edició amb una ocupació del 88% i 38.000 entrades venudes. Tot i haver hagut de renunciar també als reclams internacionals amb només dos noms al cartell, el director del festival, Iñaki Martí, fa bandera d’haver assolit «xifres pre-pandèmia». De fet, només són dues mil les entrades que separen les dues edicions, quan al 2019 es van assolir les 40.000 entrades venudes. «Estem agraïts de com ens ha rebut la gent, ha estat un èxit, el públic ha tornat als festivals, no només al nostre, sinó a tots».
Precisament, la cita de Sant Feliu de Guíxols va ser un dels únics festivals catalans que va celebrar l’edició del 2020. Martí reconeix que això els va donar avantatge i han pogut treballar d’acord amb les exigències de la pandèmia. Un exemple és el descobriment del Guíxols Arena, un espai «magnífic per a concerts de gran format» que confessa que ha arribat «per a quedar-se» i que, fins i tot, acollirà els futurs concerts a peu dret. I és que, amb els deures fets, el certamen s’ha atrevit enguany a estrenar dos nous formats. Es tracta, d’una banda, del festival d’humor Salat, que després d’un «èxit aclaparador» amb un cartell encapçalat per noms com Santiago Segura, Carles Sans o Martita de Graná, ja ha avançat que l’any que ve tindrà segona edició. També repetirà el cicle de veus femenines Delicatessen, que aquest any ha debutat amb veus com Núria Graham o Clara Gispert. En total, la programació d’enguany ha comptat amb una quarantena d’espectacles, el doble que en l’edició del 2020, que va integrar una vintena d’actuacions. A més, de cara a l’edició del 60è aniversari l’organització vol recuperar els escenaris històrics del festival com l’Espai Port i el Monestir.
Un èxit extensiu
La bona acollida del públic, però, no ha estat una excepció. I és que cites de primer nivell com el festival Castell de Peralada, Sons del Món o Portalblau també van registrar una assistència que vaticinava el retorn a l’anhelada normalitat. El festival Som de Mar, ara sobre el terreny de joc, i aquesta setmana Les Nits d’Acústica, podran degustar el virtuosisme d’un públic que tampoc s’ha permès fallar.
Entrevista Iñaki Martí. Director del Festival de la Porta Ferrada. «Amb les limitacions d’aforament és un any per cobrir despeses i mirar cap al 60è aniversari»
L’organització va fer una aposta per un cartell «pre-pandèmia» amb artistes de «primeríssima divisió».
El festival de la Porta Ferrada enfila la 60è edició amb un bon regust de boca. Però més enllà de les xifres, Iñaki Martí recorda que «la música i la cultura ho curen tot, i només per això ja ha valgut la pena fer-ho».
Era un cartell guanyador?
Vam presentar un programa pre-pandèmia amb artistes de primeríssima divisió. Ens vam veure en cor d’apostar per projectes grans. Hem portat artistes que són capaços de vendre més de dues mil entrades, com Pablo Alborán, Rosario, Manuel Carrasco o Sergio Dalma.
Com ha estat programar en temps de pandèmia?
La contractació va començar amb certa eufòria perquè al principi semblava que aquest seria un any normal. Teníem artistes internacionals confirmats i molts més artistes nacionals que l’any passat. Vam intentar començar a programar, però la veritat és que estàs amb un ull mirant els contractes i amb l’altre sobre la pandèmia. A l’últim moment van caure un parell de gires, però ha estat més fàcil que al 2020, sobretot perquè hi havia més projectes al carrer a nivell nacional.
La situació sanitària, però, no sempre ha acompanyat.
La primera setmana de juliol la venda d’entrades es va aturar en sec amb l’entrada en vigor de noves restriccions i les males notícies que arribaven dels festivals a peu dret. Però després es va reprendre fins a assolir les 38.000 entrades venudes.
Com serà el festival del 60è aniversari?
De fet, ja l’estem començant a dissenyar. Artísticament esperem portar grans artistes, però el que volem amb el 60è aniversari és guanyar visibilitat fora del nostre ambient musical i més reconeixement, situar el festival de la Porta Ferrada al mapa fora del territori català. És un fita molt important i requereix filar prim. De fet és un projecte cultural que cap alcalde, fos quin fos el seu color polític, mai ha posat en dubte.
Passaria per incorporar nous estils musicals?
Segur. Estem oberts a tot. Ens agrada molt programar jazz i fa dos anys que no tenim jazz internacional. També volem fer dansa i teatre. Continuarem fent allò que creiem que ens dona valor afegit. És el nostre ADN.
La 60a edició ja té algun nom confirmat?
De moment Jamie Cullum, Simple Minds i Kool & The Gang. Son concerts aplaçats del 2020. N’hi ha tres o quatre més sobre la taula però encara no estan tancats. A partir del setembre anunciarem més noms.
Algun artista se’ls resisteix?
No. Els artistes que ens agradaria que vinguessin vindran, però és una qüestió de que tot encaixi.
La pandèmia els ha fet guanyar algun públic que no tenien?
M’atreviria a dir que aquest any ens ha conegut el públic jove.
En la presentació d’aquesta edició deien que havien arribat a la paritat de gènere de forma «espontània». Però ho han fet a través d’un cicle exclusiu de veus femenines. Programaran més dones al Guíxols Arena?
Per què no? La paritat és importantíssima i hi ha molt talent. No deixarem de fer-ho si realment ens convenç artísticament.
Amb tot el que suposa la limitació d’aforament, obtenen beneficis o cobreixen despeses?
Amb les limitacions d’aforament és un any per cobrir despeses i mirar cap al 60è aniversari. Amb això nosaltres ja ens donem per satisfets.
Entrevista Juli Guiu. Director del Festival de Cap Roig. «Hi ha altres gèneres que no estem tocant com el teatre o els monòlegs»
Davant les crítiques, Juli Guiu assegura haver estat un festival «molt estricte i conservador» amb les mesures de contenció de la pandèmia.
El festival de Cap Roig celebra la tornada als escenaris amb una edició marcada per un cartell nacional, que el públic fidel a la cita de Calella de Palafrugell s’ha fet seu des del primer moment. I la sensació, segons Juli Guiu, no pot ser una altra: «Som molt feliços perquè la gent s’ho ha passat de nassos».
L’any passat van haver de cancel·lar l’edició. Què va sentir?
Una gran pena i una gran frustració. Ho teníem tot lligat i de fet vam ser dels últims en cancel·lar, però ho vam haver de fer.
Aquest any han tornat per la porta gran.
Estem súper contents i satisfets de poder tornar a fer un concerts en un espai únic com Cap Roig.
El festival encara té penjada l‘etiqueta d’elitista?
És un festival eclèctic i intentem que s’obri a tothom. Això és pel que hem estat lluitant durant els darrers onze anys, des que vam assumir la gestió.
Pocs dies després de l’inici del festival, el Dr. Jaume Padrós denunciava a través de Twitter que no respectaven la distància de seguretat entre els assistents. Han estat a l’alçada de les exigències de la cinquena onada?
Cap Roig ha estat un festival molt estricte i conservador, tant amb la distància de seguretat com amb l’ús de la mascareta. I tothom que ha vingut ho ha vist. Va fer un tuit sobre una fotografia en la que ell no hi era, i el vaig convidar a venir perquè pogués comprovar com s’estaven fent les coses però no ho va fer. Nosaltres hem treballat en tot moment amb absolut respecte.
Una part del públic que els visita compra les entrades en pàgines de revenda. Saben el percentatge?
No, però és un percentatge molt petit perquè cada vegada més la gent sap que les ha de comprar pels canals oficials.
The Lumineers, Mika, Andrea Bocelli o Julio Iglesias havien d’actuar en l’edició de l’any passat. Es recuperaran les seves actuacions al 2022?
Aquests noms en concret? No ho sé, no es poden confirmar perquè seria mentir. Però intentarem tornar a tenir els artistes número u a nivell internacional.
L’eclecticisme és la clau del festival de Cap Roig. Veurem nous gèneres sobre l’escenari en les properes edicions?
Hi ha altres gèneres que no estem tocant com el món del teatre, els monòlegs o la màgia.
La proposta de programar-los està sobre la taula?
Ho estem valorant internament, però això no vol dir que acabi passant. De la mateixa manera que tenim el mini Cap Roig, podem dedicar tres o quatre nits a altres gèneres.
Ara, són on volen ser?
Ara mateix, sí.
L’ampliació de grada és una declaració d’intencions de la continuïtat del festival. Quins són ara, els reptes de futur?
Consolidar aquesta ampliació i seguir sent el festival de referència a Catalunya i al sud d’Europa.