El preu mitjà de la factura dels gironins cau per primer cop en cinc anys
Diari de Girona. Es tracta de la província on l’aigua és més barata de Catalunya, tot i que la Selva i l’Alt Empordà són les comarques més cares de la demarcació
El preu mitjà de la factura de l’aigua per a ús domèstic de les comarques gironines va disminuir durant el 2023 per primera vegada en els últims cinc anys, i continua essent la província catalana amb un preu més baix de mitjana. Concretament, els gironins van pagar de mitjana 1,695 euros per metre cúbic, el que no només significa un descens, sinó també la xifra més baixa des de 2019, segons les dades publicades en l’Estudi del preu de l’aigua a Catalunya 2023, publicat per l’Agència Catalana de l’Aigua (ACA).
L’informe analitza, entre altres aspectes, el preu mitjà ponderat de la factura de l’aigua d’ús domèstic per províncies. Amb aquesta ponderació, els municipis amb més població tenen també un major pes en el càlcul del preu mitjà, per tal que el resultat sigui el més proporcional possible. Per poder arribar a aquesta xifra mitjana, es tenen en compte els diferents conceptes de la factura de l’aigua: el subministrament en baixa, el clavegueram i el cànon de l’aigua, així com l’IVA. El preu s’ha calculat en base a un consum de dotze metres cúbics mensuals.
Segons aquestes dades, el cost mitjà de la factura arreu de la província de Girona era de 1,695 euros per metre cúbic durant el 2023. Aquesta dada va experimentar una caiguda substancial respecte el 2022, quan va arribar al seu preu màxim dels últims cinc anys, ja que s’havia situat en 1,778 euros per metre cúbic. Al llarg de l’últim lustre, aquesta xifra no havia deixat de créixer: 1,759 euros el 2019, 1,765 l’any 2020, 1,768 el 2021 i fins arribar al «pic» de 1,778 de 2022. Durant el 2023, en canvi, es va produir un retrocés.
Si es compara amb la resta de províncies, la de Girona és, amb diferència, la que paga un preu més barat de mitjana. A Barcelona, el cost arriba fins a 2, 616 euros per metre cúbic, de manera que els barcelonins són els que paguen un preu més alt de tot Catalunya. A continuació se situa la província de Tarragona, amb 1,962 euros per metre cúbic, Lleida, amb 1,890, i finalment Girona, amb aquest 1,695. La mitjana catalana (aplicant també la ponderació en funció de la població) és de 2,412 euros per metre cúbic, de manera que Girona es troba molt per sota.
La Selva, la comarca més cara
Dins dels límits geogràfics de les comarques gironines, la Selva és la comarca on el subministrament d’aigua és més car, situant-se en 1,829 euros per metre cúbic. Tot i això, es troba per sota la mitjana catalana i lluny de les comarques més cares, que són el Barcelonès (2,967), el Garraf (2,631) i el Baix Llobregat (2,345). L’aigua de la Selva és només dos cèntims més cara que la mitjana de l’Alt Empordà, on se situa en 1,827 euros per metre cúbic. Dins la franja alta, també hi ha el Pla de l’Estany, amb 1,808, i el Baix Empordà, on el cost se situa en 1,758 euros per metre cúbic.
En canvi, més enrere hi ha la Garrotxa, amb 1,613, la Cerdanya, amb 1,587, el Ripollès, amb 1,581, i finalment el Gironès, que és la comarca gironina més barata amb 1,461 . De fet, el Gironès és una de les comarques on l’aigua és més barata de tot Catalunya. El darrer lloc l’ocupa, tanmateix, la Vall d’Aran, on els seus veïns només paguen, de mitjana, 0,885 euros per metre cúbic per al subministrament domèstic. El preu també és especialment barat al Pallars Sobirà i l’Alt Ribagorça.