El preu del sucre arriba al nivell més alt des de 2010 en el mercat mundial | Federació Hostaleria i Turisme de les Comarques de Girona

Blog

El preu del sucre arriba al nivell més alt des de 2010 en el mercat mundial

  |   Novetats

Diari de Girona. Aquest ingredient clau en la indústria alimentària va ser el setembre un 9,8% més car que el mes anterior i un 48,3% més que en setembre de 2022. A Espanya el preu del sucre ha augmentat un 40,5% el darrer any, segons l’IPC.

Podria ser el sucre el pròxim oli d’oliva i disparar encara més el cost de la cistella de la compra? La FAO, l’organisme de l’ONU dedicat a l’agricultura i a l’alimentació, així ho tem. El seu preu va créixer el setembre gairebé un 50% respecte al mateix mes de l’any passat, segons ha alertat aquesta setmana l’organització internacional, que subratlla que ha assolit el nivell més alt des de novembre de 2010. Ho atribueix al fenomen meteorològic del Niño, i també a l’increment dels costos de producció.

En concret, en els mercats mundials, aquest ingredient clau en la indústria alimentària es va situar al setembre en una mitjana de 162,7 punts, això és 14,5 punts (un 9,8%) més que el mes anterior i 53 més que el setembre de 2022 (un 48,3%). La FAO explica, en el seu resum mensual de l’índex de preus de productes agrícoles, que la situació és conseqüència «principalment de l’augment de la preocupació per les perspectives mundials d’una oferta més limitada en la pròxima campanya de 2023-2024».

També el mercat espanyol està notant-ho. Aquí, el preu del sucre ha pujat en l’últim any un 40,5% segons l’última dada de l’IPC, que, no obstant això, situa l’augment entre agost i setembre en un 0,4%, del que es conclou que les pujades que s’estan veient en l’àmbit internacional encara no haurien tingut trasllat a Espanya.

En l’actualitat, el quilo de sucre blanc té un preu de venda al públic en els supermercats més populars d’1,45 euros, quan fa dos anys la mitjana era de 0,97.

L’impacte climàtic

Els experts que elaboren l’informe de la FAO porten ja mesos advertint que els principals països sucrers, Tailàndia i l’Índia, s’enfronten a unes condicions meteorològiques més seques del normal relacionades amb el fenomen El Niño. L’augment dels preus del petroli també ha tingut el seu impacte. De fet, aquest s’hauria disparat encara molt més si el Brasil no hagués esmorteït l’efecte, ja que allà la meteorologia ha estat favorable. Això, sumat a l’afebliment de la moneda brasilera (el real) enfront del dòlar dels Estats Units, ha aconseguit contenir l’augment dels preus mundials interanuals del sucre.

Els olis vegetals baixen

En l’altre costat de la balança, l’índex de preus dels olis vegetals de la FAO ha constatat una baixada en els d’origen vegetal (excepte el d’oliva). Aquests productes van registrar al setembre una mitjana de 120,9 punts, la qual cosa representa un 3,9% menys que a l’agost, en la qual és la seva segona disminució mensual consecutiva. Des de setembre de 2022, els olis de palma, gira-sol, soia i colza han baixat un 20,77% en els mercats internacionals.

Els principals països productors s’enfronten a situacions meteorològiques més seques del normal