El preu de l'habitatge ha pujat més d'un 8% el 2022 | Federació Hostaleria i Turisme de les Comarques de Girona

Blog

El preu de l’habitatge ha pujat més d’un 8% el 2022

  |   Novetats

Diari de Girona. És l’increment interanual més gran des de l’esclat de la bombolla immobiliària; una casa de 80 metres costa de mitjana 11.000 euros més.

El mercat de l’habitatge tanca 2022 amb la pujada més gran interanual des de l’esclat de la bombolla immobiliària. Enguany, comprar un pis s’ha encarit un 8,1%, segons les últimes dades de la taxadora Tinsa. Adquirir una casa de 80 metres quadrats costa de mitjana 11.000 euros més ara que el desembre de 2021.

L’habitatge ha funcionat, en trets generals, com un escut antiinflacionista. «La variació mitjana anual se situa així en un 8,1%, molt en línia amb la pujada dels preus mitjana de l’exercici, aquesta última entorn del 8,5%», explica la taxadora més grossa d’Espanya en el seu informe de final d’any.

Les dades són alcistes, però estan lluny d’igualar els aconseguits durant la bombolla. Ara com ara, els preus se situen de mitjana a escala nacional un 18,7% per sota dels màxims històrics. Des del mínim obtingut en 2015, l’habitatge ha viscut un `ral·li’ ascendent del 35,7%.

«En l’últim trimestre, l’evolució interanual comença a apuntar cap a una moderació després del canvi en la política monetària del Banc Central Europeu, que fa esperar una desacceleració del creixement econòmic i, en conseqüència, impulsa l’enduriment dels criteris de concessió de préstecs de les entitats financeres», apunten des de Tinsa. Segons els portals immobiliaris, l’any vinent, les compravendes podrien caure entre un 10% i un 20% a causa dels canvis en la política econòmica. Amb relació al preu, durant els pròxims 12 mesos, cap agent pronostica grans caigudes generalitzades. Un aspecte en el qual tots estan d’acord és que, en el 2023, el moviment real del mercat de l’habitatge serà negatiu perquè les pujades dels pisos seran inferiors a la inflació de l’economia.

Les comunitats on s’ha encarit més l’adquisició d’una llar des de desembre de l’any passat són Aragó, Cantàbria i Astúries, amb increments del 12,5%, 11,2% i 10,3%, respectivament. Les regions amb menors augments, per sota del 5%, són Catalunya, Canàries i Melilla. Entre les principals capitals, la que més ha experimentat augments en els preus dels seus habitatges és Saragossa, d’un 10,9%. L’única ciutat d’Espanya en la qual hi ha descensos en els preus és Zamora, amb una reculada del 8,1%, segons Tinsa.

Respecte als preus, Sant Sebastià continua sent la ciutat més cara d’Espanya, amb un import mitjà de 4.074 euros per metre quadrat, seguida de Barcelona (3.590 €/m ), Madrid (3.583 €/m ) i Bilbao (2.752 €/m ).

Dels immobles que es transaccionen a Espanya el 20% són d’obra nova. El preu mitjà d’un habitatge a estrenar és de 2.641 euros per metre quadrat, al voltant d’un 50% més car que un de segona mà.

La hipoteca mitjana nacional se situa en 143.722 euros, que suposa una quota mensual de 634 euros, segons dades de l’Institut Nacional d’Estadística a tancament del tercer trimestre de 2022. L’endeutament mitjà de les famílies que compten amb un crèdit és del 64,6%, respecte al valor de l’actiu adquirit.