El preu de la llum està en negatiu per primer cop a la història pel temporal | Federació Hostaleria i Turisme de les Comarques de Girona

Blog

El preu de la llum està en negatiu per primer cop a la història pel temporal

  |   Novetats

La Vanguardia. La caiguda no implica devolució per als consumidors, que continuaran pagant.

Dilluns passarà a la història dels preus de l’energia a Espanya. Per primera vegada des que hi ha registres, el preu del kilowatt hora va estar per sota dels zero euros en la subhasta del mercat majorista. En concret, entre les 14 i les 17 hores es va fixar a -0,01 euros i només després de les 20 hores va superar l’euro per MWh, amb una mitjana diària de 2,77 euros.

La pluja i els vents generats per Nelson , la DANA que ha deixat a la capella la gran majoria de les processons de Setmana Santa, ha disparat també la producció hidroelèctrica i eòlica que entren en preus zero en aquesta subhasta diària. Això afegit al fet que ahir va ser festiu en set comunitats autònomes i es va reduir la demanda. Hi ha més electricitat disponible que la que gasten els consumidors.

La factura de la llum inclou peatges, càrrecs i diversos impostos que han pujat aquest mes

Però la lectura d’aquests preus és doble. Així ho va reconèixer la vicepresidenta tercera i ministra per a la Transició Ecològica, Teresa Ribera. “El més important és poder aconseguir un sistema que doni estabilitat als preus, que permeti fer comptes als inversors, que estigui en un llindar raonable que no doni ensurts als consumidors, atregui els industrials i garanteixi factures elèctriques per a les famílies que siguin assumibles”, va assegurar.

Aquests preus negatius són, sens dubte, un alleujament per a les desgastades butxaques dels consumidors, tot i que en cap cas no significa que els hagin de tornar diners. En alguns casos, la gran majoria, perquè els consumidors tenen contractes que fixen un preu. En el cas dels que encara es regeixen pel preu regulat ( PVPC) el càlcul final inclou el preu marcat en la subhasta del mercat majorista, però no només això. Des de començament de gene el PVPC ha canviat la seva fórmula i ara atenua l’impacte directe d’aquests preus del mercat majorista afegint un percentatge del preu al mercat de futurs. De manera que en aquest cas el preu negatiu marcat dilluns seria compensat amb el positiu que marca el mercat de futurs. Però encara n’hi ha més. A la factura no només es paga el preu de la llum. El rebut mensual també conté diversos peatges, càrrecs del sistema i impostos. Al març la llum ha recuperat l’IVA del 21%, que s’aplicava abans de les mesures extraordinàries del Govern central per atenuar l’impacte de la crisi energètica. Continuarà així mentre els preus del mercat majorista estiguin per sota dels 45 euros per MWh. I sembla que continuarà, si més no, durant els pròxims mesos. A aquest increment de l’IVA s’hi afegeix la recuperació d’altres impostos lligats a la llum com ara el de producció i la generació. Un recàrrec impositiu, que quan arriben moments de preus mínims té un impacte més reduït per al consumidor. En el cas d’aquestes dues hores en negatiu, el consumidor podria arribar a pagar uns cinc cèntims, segons estimen grosso modo els experts consultats. “El que està passant és que les renovables estan aconseguint que el preu de la llum tingui una tendència baixista. Que continuarà així a curt termini perquè ara el que falta és demanda”, assegura Pedro Fresco, director de l’ Associació Valen­ciana del Sector de l’ Energia i exdirector de Transició Ecològica de la Generalitat Valenciana.

Aquesta falta de demanda els preus baixos són els que, com també adverteix Ribera, poden complicar la viabilitat d’algunes de les inversions sobretot en energia fotovoltaica que havien estat calculades per a preus de l’electricitat més alts. “Aquest és només un problema temporal, així que aconsegueixin impulsar la demanda els preus es tornaran a normalitzar”, explica Fresco.